Yapay zeka, makine öğrenmesi ve robotik süreç otomasyonuna yatırım yapmalıyız
Kamu Bilişim Derneği YK Üyesi Dr. Yenal Arslan
5 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan, Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri Genelgesi, 5651 sayılı kanun, Kamu Sanal Ağı (KamuNet) Genelgesi, 11. Kalkınma Planı, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), ‘2016- 2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’, ‘2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı’, ‘Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’, temel olarak kamu idarelerinin bilişim alanında uymakla yükümlü olduğu genel mevzuatı belirliyor. Bununla beraber kamu kurumlarımızın stratejik planları, eylem planları ile beraber Cumhurbaşkanlığı eylem planları çerçevesinde söz konusu kurumun faaliyet alanlarıyla ilgili bilişim yatırımları BT önceliklerini şekillendiriyor. Kamunun hizmet sunduğu reel sektör paydaşlarımız onlara sunduğumuz hizmetin kalitesi açısından, kamuya mal, hizmet, danışmanlık katkısı sunan reel sektör paydaşlarımız ise kamunun para harcadığı alanlar açısından bu stratejiden doğru ya da dolaylı olarak etkileniyor.
Eğitim, bilişimde her yıl vurulması gereken aşı gibidir
Kamuda BT yatırımlarında kısa ve orta vadede önceliklerin neler olması gerektiği konusunu şu şekilde özetleyebilirim: Siber güvenlik olmazsa olmaz, siber güvenlik yatırımlarımız hız kesmeden daha da artarak devam etmeli. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve robotik süreç otomasyonu sistemlerine yatırım yapmalıyız. Devops süreçleri ile silo mantığından kurtularak daha hızlı esnek ‘agile’ dediğimiz yapılara geçmemiz gerekiyor. Büyük veri, veri ambarları ve iş zekâsı çözümlerine yatırım yapmalıyız. Veriyi anlamlandırmamız çok önemli, diğer bir yatırım alanımız da; veri sözlüğü ve veri sınıflandırma olmalı. Ama maalesef kamuda BT yatırımları halen birinci öncelik olarak görülmüyor. Eskiye oranla daha iyiyiz; bugün her kamu kurumu bilişime tüm iş birimlerinin ihtiyaç duyduğunu ve bilişimin sırf bilgisayar tamiri, yazıcı toner değişimi demek olmadığının farkına varmış durumda. Sürekli değişen ve güncellenen bir sektör olarak bilişim sektörünün kamuda durumu insan kaynağı açısından diğer sektörlere nazaran biraz daha zor. Eğitim bilişimde sürekli olmalı, her zaman altını çizerim; eğitim bilişimde her yıl vurulması gereken aşı gibidir. Bir diğeri ise çalışanlarımızın kamuya mühendis girip vasıfsız bir personele dönüşmemesi için ekibine motivasyon verecek, yön gösterecek, konusuna hakim, liyakatli genç liderlere ihtiyaç bulunuyor.
Gerçekleştirilen projenin hem kamuya hem de özel sektöre değer katmasını önemsiyoruz
Özel sektör ile yaptığımız çalışmalara öncelikli olarak katma değer odaklı bakıyoruz. Yapılan projenin her iki tarafa da değer katmasını çok önemsiyoruz. Özellikle mal alım şartnamelerinin, bakım gibi istihdam yaratan kısımlarına vurgu yapıyoruz. Bilişim istihdamını artırmak için çaba sarfetmeden bu konuda şikayetçi olmayı çok samimi bulmuyorum.
Kurumun her projesinde paydaşlarımızla ortaya koyduğumuz değeri performans metrikleri ile sürekli ölçüyoruz. SLA’lere dikkat ediyoruz ve uyulmadığında sözleşmede yazan cezai müeyyidelerin uygulanmasından çekinmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu da bizi karşılıklı saygıya ve ortak değer üretimine yönlendirmiş oluyor.