Yapay Zeka Trenini Kaçırmayacağız
Bilişim Zirvesi 2017 Kamu Açılış Programı BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, 24. Dönem Milletvekili Rıfat Sait ve BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın konuşmaları ile başladı. Sayan konuşmasında: “Yapay zeka trenini kaçırmayacağız.” dedi.
17. Bilişim Zirvesi etkinliğinin Kamu Açılış Programı BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin “17. Bilişim Zirvesi’ne Hoşgeldiniz” isimli konuşması ile başladı. T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi: “Başbakanlık ile koordineli olarak, kamuda bürokrasinin azaltılması, iş ve işlemleri kısaltılması yönünde çalışmalar yürütmekteyiz. Kamu tarafındaki iş ve işlemleri tanıyarak gereksiz olanların ayıklaması ve diğerlerinin de tamamen elektronik ortama geçmesi yönünde çalışmalarımız var. Bu çalışmaya bağlı olarak elektronik belge yönetim sisteminin bütün kamuda uygulanması çalışmamızı da 31 Temmuz itibariyle bitirdik.” dedi.
Bilişim Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştiren 24. Dönem Milletvekili ve BASAM Başkanı Rıfat Sait, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti olarak 2023 yılı için 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Bu ihracat hedefinin gerçekleşmesinde önemli bir dinamo var, bugün zirvesini yaptığımız bilişimin önemli bir dinamo olduğunu düşünüyorum ama çok daha önemli bir konu var aslında. Bu dinamonun başarılı ve etkin olması için yerli olması gerekiyor. Yerli bilişimin ihracat hedeflerimize ulaşılmasında önemli etkisi olacağını düşünüyorum“ dedi.
Bilişim Zirvesi’ni, 2000 yılından itibaren bilişimin tüm paydaşlarını bir araya getiren, sorunlarına çözüm arayan, geleceğe yönelik vizyoner bakış açılarının paylaşıldığı ve sektörümüzün de gelişimine önemli katkı sağlayan önemli bir organizasyon olarak tanımlayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi: “BTK Başkanı olarak üçüncü kez katıldığım ve bu yıl 17’ncisi düzenlen zirve için emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Dijital bir devrim yaşıyoruz. Zirvenin mottosunun ’Yıkıcı ve yenilikçi dijital ekonomi, Rekonomi başlıyor’ diye belirlenmiş olması, sayısal ekonominin birçok gelişim ve değişimi bir arada barındırdığına işaret ediyor. Sektörümüzdeki gelişmeler aslında bir tarafyan mevcut iş modellerini, iş kollarını, yenilikçiliğe ayak uydurmayan firmaları kaldırırken, bir yandan da yeni iş modelleri ve iş kolları ortaya çıkmakta, yeni fırsatlar sunmakta. Bu gelişmeler çalışanları ve işverenleriyle büyün özel sektörü olduğu gibi kamu idarelerini de çok yakından ilgilendiriyor ve bütün paydaşların bu gelişimi yakalamarını zorunlu kılıyor. İki farklı yaklaşım sergileyebiriz burada, birincisi teknolojik gelişmelerin işimizi nasıl etkileyeceği, ikinci olarak da gelecekte yaptığımız işin kalıp kalmayacağı veya işimizi teknolojik gelişmelere nasıl adapte edeceğimiz hususlarını değerlendirmek gerekir. Yani hangi taknolojik gelişmeleri nasıl kullanabilir, hatta gelişim için ne tür teknolojik altyapılara ihtiyacımız var, ne tarz teknolojileri kullanmalıyız sorularını sormamız lazım” dedi.
“Çok daha etkin veri işlenebilmesi ticari hayatın pek çok alanını derinden etkiledi” diyen Ömer Fatih Sayan, şunları ekledi: “Türkiye’de de siber olaylara müdahale merkezi kurumumuz bünyesinde kurulmuş durumda. Ülke genelinde tüm kurum ve kuruluşlarda gerekli koordinasyonu sağlayarak, ülkemize yönelik siber tehditlerin tespit edilmesi, önlem alınması, ilgili tarafların uyarılması görevlerini yerine getiriyoruz. Bu noktadan bütün siber olaylara anında müdahale etme imkanımız bulunmakta. Biraz önce verilerden bahsettim, bunun işlenmesi büyük veri yönetimi ve yapay zekanın kullanılması, son zamanlarda çok da öne çıkan bir kavram oldu. Bazı ülkeler bütün stratejisini yapay zeka üzerinden kurmakta. Yapay zeka bu noktada kaçırmamamız gereken bir tren olarak önümüze çıkıyor.”