‘Yapay Zekâ ve Büyük Veri Kitap Serisi’ne davet!
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Havelsan, TAI ve Roketsan’ın desteklediği ‘Açık Kaynak İçerik Üretme Projesi’ kapsamında hazırlanacak olan ‘Yapay Zekâ ve Büyük Veri Kitap Serisi’ne katkı vermek isteyenlere çağrı yapıldı. Projeyi; Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ile Roketsan Sistem Teknolojileri Geliştirme Direktörlüğü Yapay Zekâ ve Teknoloji Yönetimi Birimi’nden, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Yapay Zekâ ve Büyük Veri Birim Müdürü Dr. M. Umut Demirezen yürütüyor.
Ülkemizin, ‘Yapay Zekâ ve Büyük Veri’ konusunda ilerlemesi; bu konuda yapılan yayınlar, farkındalık çalışmaları, ekosistemlerin oluşturulması, teknoloji geliştirme ortamları ve üretilen içerikle doğru orantılıdır. ‘Yapay Zekâ ve Büyük Veri Kitap Serisi’; ülkemizde bu alanda yapılan, yapılması planlanan veya yapılacak olan çalışmaları bir çatı altında toplamak ve bunu kamuoyuna açık kaynak olarak sunmak için oluşturulmuş, gönüllülük esasına dayalı olarak geliştirilen ‘Açık Kaynak İçerik Üretme Projesi’dir. Diğer yandan üniversiteler başta olmak üzere bu alanlarda bilgi birikimi, deneyimi ve uzmanlığı olanların bir araya getirilmesiyle yerli ve millî teknolojiler geliştirilmesine katkılar sağlamayı amaçlayan ‘Ülke İçin Kaynak Oluşturma Projesi’dir. Açık kaynak içerik üretmeyi destekleyen ‘Açık Kaynak İçerik Üretme Projesi’ kapsamında hazırlanacak ‘Yapay Zekâ ve Büyük Veri Kitap Serisi’ şu başlıklardan oluşmakta:
Yapay Zekâ Teknolojileri ve Yaklaşımları. Büyük Veri Teknolojileri ve Yaklaşımları. Teoriler ve Algoritmalar. Programlama Teknik ve Teknolojileri. Açık Kaynaklar, Kodlar, Platformlar. Doğal Dil İşleme. Bilgisayarlı Görü ve Uzaktan Algılama. Derin Öğrenme Yapıları ve Algoritmaları. Makine Öğrenme Yapıları ve Algoritmaları. Tarım Uygulamaları. )Havacılık Uygulamaları. Ulaşım Uygulamaları. Sağlık Uygulamaları. Endüstriyel Uygulamalar. Gerçek Zamanlı Uygulamalar. Sosyal Bilim Uygulamaları. Eğitim Uygulamaları. Haberleşme Uygulamaları.
Editörlere en kısa sürede bilgi verilmesi bekleniyor
‘Açık Kaynak İçerik Üretme Projesi’ne katkı vermek isteyen yazarlara şu bilgilendirmeler yapılmakta: İsteklilerin; başta alan uzmanlığını belirtmeleri ve daha sonra da hangi cilde veya ciltlere katkı vermek istediklerini belirtmeleri gereklidir. Önerilen alanlarda kitap yazılması planlandığından, doğru kitap serisine öneri yapılmalıdır. Kitap bölümlerinin hazırlanmasına ait detay bilgiler yazarlara daha sonra gönderilecektir. Hazırlanacak olan bölümlerde sayfa sınırlaması yoktur. Yapılan önerilerde yazarların uzmanlığı dikkate alınarak seçim yapılır. Ön başvurusu kabul edilen yazarlara, önerdiği bölümlerle ilgili olarak bir içerik hazırlaması istenilir ve uygun görülürse de yazım süreci başlar. Kitap bölümü veya bölümlerini yazmayı isteyenlerin belirlenen takvim dikkate alınarak, en kısa sürede editörlere bilgi vermeleri gerekmekte. Önerilerinizi ssagiroglu@gazi.edu.tr veya udemirezen@gmail.com adresine iletebilirsiniz.