Yapılan hamleler pazarın büyümesi açısından önemli
Teknolojik gelişimlerin artık daha çok iş modeli ve uygulamalarda yaşandığı bu alanda farklı dikey çözüm ve uygulamaları görmek mümkün. Bizlerinde günlük hayatımızda kullandığımız uygulamaların temelinde yer almaya başlayan teknolojiler farklı sistemler ile bilgi alışverişi için de kullanılmakta. Kurumsal verimliliğin önemli bir şartı olan bilgi, belge ve süreçlerin yönetimi, olumlu sonuç ve başarılı projelerin artması sayesinde daha fazla kabul görüyor. Yeni teknolojilerin pek çoğu zaten bu amaca hizmet ediyor. Dolayısı ile kurumsal verimlilik ve kalite uygulamaları da dahil olmak üzere yönetilebilirlik ve verimliliği hayata geçirmek için gereken en önemli uygulamalardan birisidir.
GGSoft Yazılım Hizmetleri Genel Müdürü Tolga Eşiz de sundukları çözümler ile kurumların dokümanların arşivlenmesi, paylaşılması ve işlenmesi konularında çok geniş uygulama alanı bulduklarını kaydetti.
Koda Kurumsal Operasyon Yöneticisi Ayşegül Öztürk ise şu bilgileri verdi:
“Doküman yönetimi konusundaki hamleler pazarın büyümesi açısından oldukça önemli. Bizim açımızdan bakıldığında en önemli hareketliliğin servis büro hizmetleri kanadında olacağını düşünüyoruz. Kağıt evrakların ayrıştırılması, taranması, indekslenmesi ve sayısal arşiv sistemine aktarılması işi servis büro hizmeti olarak adlandırılıyor. Malumunuz birçok şirket ve kurum belgelerinin önemli bir kısmını kağıt ortamında saklamakta ve yönetmekte. Bu kurumlardan bir kısmı geçmiş kağıt evrak arşivlerinde belirledikleri kriterlere göre seçilen bir kısım evrakların taranıp indekslenerek bilgisayar ortamına atılmasını talep etmekteler. Geçmiş evrakları eritmek için gereken ekipman, ekip ve beceri günlük evrakları eritmek için gerekenden çok daha fazla olabiliyor. Bu durumda kurumlar ve şirketler bu işi dışkaynak kullanımıyla çözmeyi tercih ediyorlar. Bazı kurumlar ise geçmiş evrakların eritilmesi işinde dışkaynak kullanımından o kadar memnun kalıyorlar ki günlük evrak işlemesi işlemini de yine dışkaynak kullanımıyla karşılayabiliyorlar. Bazı sektörlerde ve bazı uygulamalarda ise günlük kağıt evrak girişi o kadar yüksek ki günlük evrak işleyişi için de dışkaynak kullanımı kaçınılmaz oluyor.”
Bundan 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında, o dönemde sadece evrak takibinden ibaret olan doküman ve içerik yönetim sistemi anlayışının, sektör içerisinde oturmaya başladığını belirten Softay Satış Müdürü Oğuz Öztürk ise şunları aktardı:
“Artık iş akışı, e-posta/ofis belgeleri arşivleme ve ERP, portal gibi sistemlerle bütünleşme yetenekleri bulunmayan ürünlerin doküman ve içerik yönetim kavramına dahil olmadığı anlaşılmıştır. Bu sistemlere duyulan ihtiyaç her yıl katlanarak artmakta, sektör, doğru ürünlerle elde edebileceği faydanın bir ihtiyaç olduğunu algılamaktadır. Bundan sonraki 10 yıl içerisinde yardımcı teknolojilerin ve kanuni altyapının olgunlaşmasıyla beraber, pazarın büyük bir ivmelenme yaşayacağını tahmin ediyoruz. Kamunun katalizör olacağı sektör, kamu kullanımı arttıkça özel işletmelerin de sisteme dahil olmalarını sağlayacaktır.