Yaratıcılığın itici gücü bulut bilişim
VMware, her yıl düzenlediği geleneksel vForum İstanbul 2014 etkinliği ile sektörle buluştu. Bilgi teknolojileri alanındaki profesyoneller, iş ortakları, VMware uzmanları, bulut bilişim öncüleri, sektör analistleri ile BT yöneticilerinin katıldığı etkinlikte, sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojilerinde gelinen en son nokta değerlendirildi. vForum’un en gözde konularından biri, mobilite ve mobil bulut sistemlerindeki gelişmeler oldu. VMware’in son kullanıcıya yönelik çözümlerini genişleten AirWatch satın almasının yanı sıra mobil cihaz, mobil uygulama ve mobil içerik yönetimi konuları da etkinlikte ele alındı. Yazılım Tabanlı Veri Merkezi, iş sürekliliği ve felaket kurtarma ile sanal masaüstü altyapısı (VDI) da öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Yaratıcılığa ayrılan pay artıyor
Etkinlikte konuşan VMware EMEA Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Elie Kanaan, son 15-20 yıllık dönemde bilişim teknolojilerinin büyük mainframe sistemler, istemci ve sunucuların ardından mobil bulut olmak üzere üç evreden geçtiğini söyledi. Kanaan bu süreçte sanallaştırmanın da yardımıyla maliyetlerin aynı seviyede kaldığını, BT hizmetlerinin ise yeteneğinin geliştirildiğini belirtti. Kanaan, ayrıca VMware teknolojileri ile tüm dünyada her yıl 10 milyar dolar tasarruf edildiğini söyledi. BT harcamalarından yapılan bu tasarrufun şirketler tarafından inovasyona yatırıldığını anlatan Kanaan, şirketlerin BT bölümlerinin yüzde 70 rutin işlerle ilgilenirken, inovasyon için iş güçlerinin sadece yüzde 30’unu aktarabildiğine, sanallaştırma ve bulut sayesinde bu oranın yüzde 50’lere çıkabildiğine dikkat çekti. Kanaan, VMware üzerinden 40 milyon sanal sunucunun çalıştığını ve bulut altyapılarının dünyanın yüzde 75’ini kapsadığını sözlerine ekledi.
VMware’in yaptırdığı yeni bir araştırmaya göre Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’nde kurumların iş talepleri ve BT bölümlerinin bu talepleri karşılaması arasında ortalama 5 aylık bir fark bulunuyor. Kanaan, bu durumun aşılması için BT’ye yapılan harcamanın düşürülmesinin, mobilitenin artırılmasının ve daha fazla altyapının buluta taşınmasının şart olduğunu ifade etti. Kanaan,VMware’in geçtiğimiz aylarda satın aldığı AirWatch ile bulut bilişimde mobil çözüm portföyünü genişlettiğini, küresel iş ortaklarıyla AirWatch üzerinden Kendi Cihazını Getir (BYOD) programları geliştirdiklerini söyledi. Bu sayede şirketlerin BT giderlerini düşürerek çalışanlarının kendi özel cihazları üzerinden iş uygulamalarını kullanmalarını sağlayabildeklerini belirtti.
Sistemin kalbinde yazılım var
VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler de VMware’in Türkiye için yeni dönem hedef ve stratejilerini paylaştı. 2014’ün Yazılım Tanımlı Veri Merkez’leri (SDDC) devrinin başladığı yıl olacağını ifade etti. Türkiye’deki şirketlerin sanallaştırma yolculuğunda büyük yol katettiğini söyleyen Mediçeler, Turkcell, İş Bankası, Finansbank, Akkök Holding gibi Türkiye’nin önde gelen kurumlarının iş süreçlerini VMware ürünleriyle büyük oranda sanallaştırdığını söyledi. SAP Türkiye ve Borusan Grubu ile birlikte gerçekleştirdikleri veri merkezi konsolidasyonu projesini örnek veren Mediçeler, Türkiye’de ilk defa SAP uygulamaları ve veri merkezlerinin sanallaştırılmasını gerçekleştirerek Borusan’ın iş süreçlerini yüzde 99 sanallaştırılmış bir ortama taşıdıklarını anlattı. Bu proje sonucunda Borusan’ın kaynak verimliliğinin yüzde 6’dan yüzde 75’e çıktığına dikkat çekti. VMware Türkiye’nin IDC ile birlikte gerçekleştirdiği araştırmanın, Türkiye’nin önde gelen 10 finans şirketinin sistemlerini yüzde 86 oranında ve ilk 5’deki telekomünikasyon şirketlerinin de sistemlerini yüzde 64 oranında sanallaştırdıklarını sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından VMware uzmanları en yeni bulut trend ve teknolojileri, Yazılım Tabanlı Veri Merkezi ile VMware'in sunduğu çözümler hakkında bilgiler paylaştılar. Katılımcılar, VMware’in iş ortakları ile tanışma, fikir ve deneyimlerini paylaşma fırsatı da buldular.
SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, Geleceği bir bulut şirketi olarak yakalamayı hedeflediklerini, müşterileri için maliyetleri düşürmek ve operasyonel kolaylık sağlamaya odaklandıklarını belirtti. Zeynep Keskin, “Fark yaratmak isteyen şirketler gerçek zamanlı bellek içi platform olan SAP HANA ile tüm süreçlerini yönetebiliyorlar. Çözümlerimiz müşterilerimizin tercih ettiği tüm platformlarda üstün performansla çalışabiliyor. VMware'in altyapısı ve yönetim çözümleri sağlama konusundaki yetkinliği ile müşterilerimize esnek ve etkin hareket edebilme olanağı sunuyoruz.” dedi.