Yaratıcılık daha da büyüyecek
Baharın tam ortasından selam,
Pandemi derdiyle 1 yılı devirdik, daha kaç yılı tüketeceğimiz meçhul. Bölge veya ülke bazında değil, küresel bir risk söz konusu. Her yıl Dünya Ekonomi Forumu’nda açıklanan Küresel Riskler Raporu’nun tanıtımı da TÜSİAD, Marsh Türkiye ve Zurich Sigorta işbirliğinde gerçekleştirilmiş. Raporda pandemiden çıkartılacak derslerden ve tarihsel risk analizinden yararlanarak, dayanıklılığı artırmaya yönelik öneriler de sunuluyor. Olağanüstü hava olayları, dijital eşitsizlik ve siber güvenlik ilintili risklerinin öne çıktığı raporda, kısa vadede koronavirüs ile tetiklenen sağlık, ekonomik ve teknolojik eşitsizliklerin toplumsal uyumun ve genç neslin üzerinde oluşturabileceği baskıya dikkat çekiliyor. İklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçları hakkında artık bir zahmet küresel işbirliğinin önemi vurgulanıyor. Düzenlenen toplantıda konuşan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız’ın vurguladığı gibi Covid-19 bulaşırken demokratikti ama sonradan bıraktığı tortu itibarıyla demokratik değil. Bu nedenle pandeminin etkilerinin irdelenip, sosyal anlamda hızlı bir şekilde çözüm üretilmesi şart. Mesajımızı da bu vesileyle vermiş olalım.
Pandemi ile evlere kapanmak, halihazırda yüksek olan enerji tüketimini artırdı. Peki ya sınırlı kaynaklar bu tüketime nasıl dayanacak? TEİAŞ verilerine göre, ülkemizde jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisiyle 2017’de 26.562 gigawatt / saat elektrik üretilirken, bu rakam 2020’de yüzde 72 artışla 45.897’ye ulaştı. Türkiye ve Avrupa’da rüzgar enerjisine yönelik yatırımlar yapan Zeren Group’un CEO’su Mustafa Yiğit Zeren’e göre, özellikle iklim değişikliğinin etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz bu dönemde, Türkiye yaptığı yatırımlarla enerjide tam bağımsız bir ülke olma yolunda ilerliyor. Zeren’e göre, Türkiye, 2023’e kadar toplam elektrik enerjisi talebinin en az yüzde 30’unu ve ulaştırma sektörü ihtiyaçlarının da yüzde 10’unu yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyor. Neden olmasın?
Yapay zekâ (AI) geliştiricisi Jagadish K. Mahendran ve ekibi, görme engellilerin etraflarındaki dünyayı keşfetmeleri ve algılamalarına yardımcı olabilecek, AI teknolojisi ile çalışan, sesle kumanda edilen bir sırt çantası tasarlamış., görme engelli bir arkadaşının durumundan etkilenmiş. Çünkü Mahendran robotlara görmeyi öğretirken, aslında göremeyen ve yardıma ihtiyacı olan birçok insan var. Böylece OpenCV’nin Intel’in teknolojisi ile çalışan Derinlik Algılama (OAK-D) özellikli Yapay Zeka Kiti ile bir görsel destek sistemi hayata geçmiş. Bu da dijital dünyada yaratıcılığın sınırı olmadığını ortaya koyan videosu; https://www.youtube.com/watch?v=-FihdBhhHiM
Yaratıcılık demişken, Garanti BBVA da Google’ın her yıl düzenlediği, dünya çapında tüm katılımcılara açık Google Hash Code yarışmasında en yüksek puanı alan hub olmayı başarmakla yetinmemiş, üst üste 2. kez dünya birincisi olmuş. Geçtiğimiz yıl 100’e yakın takım ve 400 kişilik hub ekibiyle birinciliği kazanan Garanti BBVA, bu yıl da 145 takımlı 500 kişilik ekibiyle bir kez daha dünya birincisi olmuş. DİA Yazılım ise 2020’nin ‘Yıldızları’ için 11 farklı kategoride ödülü, her kategoride ilk ikiyi belirleyerek toplam 22 ödül verilmiş. Ödül alan iş ortakları şöyle: En iyi Pazarlama; Mavvo Bilişim, Umay Tüm Bilişim, En Çok Enterprise’a Geçiş; Ekol Yazılım, Softmobil Yazılım, En Çok Kampanya Satışı; Armada Bilişim, Kompiturk Bilgisayar, En Çok Yeni DİA Üyesi; Favori Bilişim, Fonetsan Teknoloji, En Başarılı DİA Destek Ekibi; Ozgan Bilişim, Armada Bilişim, En İyi Müşteri Memnuniyeti; Ozgan Bilişim, Goosoft Yazılım, Yılın Enterprise Projesi; Tepe Bilişim, 2ES Teknoloji, En İyi Çıkış Yapan Yeni İş Ortağı; Fonetsan Teknoloji, Favori Bilişim, En İyi Çıkış Yapan İş Ortağı; Raca Teknoloji, Rota Yazılım, En Başarılı İş Ortağı – Marmara Bölge; Gümrah Bilgisayar, Kompiturk Bilgisayar, En Başarılı İş Ortağı – Anadolu Bölge; Armada Bilişim, Tepe Bilişim.
Turkcell de siber güvenlik konusunda önemli uluslararası organizasyonlardan Cybersecurity Excellence Awards 2021’de üç kategoride altın ödüle layık görülmüş, Dijital Güvenlik Servisi, ‘Anti-Phishing (Oltalama Engeleme)’ ve ‘Anti-Malware (Zararlı Yazılım Engelleme)’ kategorilerinde birinci olmuş. Turkcell siber güvenlik uzmanlarının geliştirdiği DDoS saldırı simülasyonu PayDOS yazılımı ise ‘Breach and Attack Simulation (İhlal ve Saldırı Simülasyonu)’ kategorisinde büyük ödüle layık bulunmuş.
Bu hafta kitabım, yayımlandığı dönem tüm dünyayı saran küreselleşme karşıtı hareketin kutsal kitabı olarak görülen, ödüllü gazeteci Naomi Klein’ın kaleme aldığı “No Logo”. 2000’li yılların başında edinip, okuyup, abartılı küreselleşme methiyelerini tekrar tekrar sorgulamamı sağlayan kitabın bir süredir baskısı yoktu. Ama şimdi Ayrıksı Kitap etiketiyle “No Logo” yine okurlarını bekliyor. Küresel marka dünyasının içyüzünde bir keşfe davet eden, küresel şirket ve markaların, tüketicileri sürüklediği çıkmazı örneklerle ele alan kitap; Alan Yok, Tercih Yok, İş Yok ve Logo Yok olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Benden bu kadar olsun, okumayan kalmasın. Bu haftaki ikinci kitabım İlkim İpek’in “Harikalar Çıkmazı – Alis” kitabı. Theseus Yayınevi’nden çıkan kitap, gerçek ile oyunun birbirine karıştığı bir atmosferde, geçmişle yüzleşmeye odaklanıyor. Edinelim, okuyalım.
Haftaya buluşalım.