Yaratıcılık her zaman kazandırır
Yeni bir haftadan merhaba,
Mektubuma zaman zaman ortak sorunumuz ile ilgili bir yaratıcılık ile başlıyorum: Uyku sorunu. Philips, sağolsun, uykusuzlukla mücadele eden bireylerin geceleri daha iyi uyumalarını sağlamak için kurulan “Dünyanın En Uykucu İnternet Sitesi”nin lansmanını yapmış. Dünya Uyku Tıbbı Birliği’nin her yıl kutladığı Dünya Uyku Günü çerçevesinde kurulan sitede, rahat uyuyamayanlara yardımcı olmak ve teşhis edilmemiş kronik uyku problemi olan kişiler için de kaynak sunmak amacıyla çeşitli görsel içerikler var. Uyku sorunlarına dikkat çekmek ve bu konuda bilinç yaratmak amacını taşıyan kampanya, obstrüktif uyku apnesi (OUA) veya başka bir uyku rahatsızlığı olan hastaların yaşamlarını iyileştirmek adına SendMeToSleep.com, Philips’in de böylece son hamlesi.
Gelelim uyku sorunlu sabahların vazgeçilmezi BiTaksi’ye ve taksi ödemelerinin dijital dönüşümüne. BiTaksi, bugüne kadar uygulama üzerinden gerçekleştirdiği 4,5 milyonun üzerindeki yolculuğun 1 milyonunun kredi kartı, PayPal ve BKM Express gibi dijital ödeme seçenekleriyle yapıldığını duyurmuş. Yani her dört kişiden biri taksiyi kartla ödüyor. Hatta Ankara’da kredi kartıyla taksi kullanımı İstanbul’un tam üç katıymış.
Uyku, taksi darken trafik derdimizi de belirtmeden geçmeyelim. Navigasyon şirketi TomTom’un 6 kıtada 38 ülkede 295 şehirde trafik yoğunluğunu ölçen ‘Trafik Sıkışıklık Endeksi’ açıklanmış. Buna göre, geçen yıl yüzde 58’lik sıkışıklık oranıyla listenin haklı olarak (!) zirvesinde yer alan İstanbul, yüzde 50’ye gerileyerek, liderliği Meksika’nın başkenti Meksiko’ya bırakmış. İstanbul’daki bu düşüşte, trafik bilgisi içeren navigasyon cihazları, toplu taşıma ve motosiklet kullanımındaki artış ile akıllı sinyalizasyon sistemleri etkili olmuş. Yetmez, ama böyle bir konuda birincilik ‘almamak’ adına iyi de bir haber…
Bu haftanın çevre haberi, cebe de iyi gelecek. Elektrik Mühendisleri Odası’nın verilerine göre, ev içi elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 50’si mutfakta gerçekleşiyor. Günün 24 saati ve yılın 365 günü çalışan buzdolaplarından ocak ve fırınlara, bulaşık makinelerinden küçük ev aletlerine kadar mutfaktaki araçları kullanırken daha bilinçli hareket ederek faturalara da yansıyan enerji tasarrufu yapmak mümkün. EnCazip de tasarruf önerilerini şöyle sıralamış: Buzdolabını boş bırakma, fırında aynı anda birden fazla yemek pişir, yıkamayı 50 derecede yap, ocağın gözünü etkili kullan, bilinçli tüketimle yüzde 20’ye kadar tasarruf et.
Haftanın gurur dolu başlıklarında ilk adımı atıyorum. Hem yaratıcılık da bu değil mi? Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencileri, engelleri nedeniyle ya da elleri dolu olduğu için ellerini kullanarak dolap kapaklarını açamayanlara yardımcı olmak için 3D Printer ile destek alet üretmiş. Tasarımlarıyla, Liselerarası 3D Yarışması’nın birincisi olan öğrenciler, KEEE adını verdikleri ürünün patentini almaya hazırlanıyormuş. Bu kadar da değil… Göçmen sorununa genç girişimciler, bilgisayar mühendisleri ve tasarımcılar; web, mobil uygulama ve IoT ürünleri geliştirecekleri hackathon ile çözüm bulacaklarmış. İstanbul Kolektif House Sanayi’de yapılacak “Borderless Hack” etkinliği Amerikan Başkonsolosluğu, Garaj ve Habitat’ın destekleriyle, Hackquarters ile Kolektif House’un organizasyonuyla gerçekleşecekmiş. Detaylı bilgi http://borderlesshack.com/ adresinde.
Genç girişimciler için bir haberim daha var. Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat Derneği’nin işbirliği ile hayata geçirilen ve çocukların Kodu programıyla yazdığı oyunlarla katılacağı “Kodu Cup Türkiye 2016” yarışmasına başvurular başlamış. ‘Çevre ve Ben’ konulu yarışmaya 8-14 yaş aralığında çocuklar ekiplerini oluşturarak başvurabilecek. Son başvuru tarihi 13 Mayıs olan yarışmaya ekipleri ile katılmak isteyen çocuklar Kodu programını ücretsiz olarak www.kodugamelab.com sitesinden indirilebilir ve kurulum detaylarını https://www.acikakademi.com/portal/egitimler/kodu.aspx web sayfasındaki “Kodu Oyun Laboratuarı” videosunun altında ayrıntılı olarak öğrenebilir.
Güzel haberlere devam edelim. Bimsa çalışanları, Sabancı Holding’in 41 yıldır Sabancı Vakfı eliyle yürüttüğü hayır işlerini Sabancı Topluluğu çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletmek amacıyla hayata geçirdiği Sabancı Gönüllüleri programı kapsamında ilk adımını atmış. Bu amaçla Bimsalı Sabancı Gönüllüleri bünyesindeki “Sen Mutlu Ol Diye” ekibi ve projesi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kanserli Çocuklara Umut Vakfı Aile Evi'nde, kanser hastası çocukları olan anneleri ziyaret etmiş ve onlara özel hazırladıkları hediyeleri iletmiş.
İnovasyondan şaşmayan Ford Otosan da bu yıl “Hız Kesmeden” temasıyla düzenlediği geleneksel “İmalatçılar Zirvesi”nde başarılarıyla öne çıkan 10 tedarikçi firmasına Altın Yıldız, Gümüş Yıldız, Bronz Yıldız ve Özel Teşvik ödülleri vermiş.
Bu arada, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (The World Intellectual Property Organization – WIPO), Huawei’nin en çok uluslararası patent başvurusu yapan küresel şirket olduğunu açıklamış. Huawei, 3 bin 898 patent başvurusuyla birçok markayı geride bırakmış. ‘Yaratıcılık kazandırır’ derken boşuna konuşmuyoruz.
Işte bunun bir örneği… Biyometrik kimlik doğrulama teknolojisinde dünyanın önde gelen uluslararası firması Morpho, yüz tanımlama teknolojisinde yeni nesil şifre sertifikası olarak tanımlanan FIDO sertifikasını almaya hak kazanmış. Morpho’nun yüz tanımlama tabanlı 3D Reader’ı başta olmak üzere biyometrik ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü yapan ÖLÇSAN’ın Türkiye pazarına bu gelişimi yansıtması adına önemli bir fırsat, ne dersin?
Böylece sıra ödüllerde… MasterCard, PYMNTS.com tarafından düzenlenen 2016 PYMNTS Innovation Project Ödülleri’nde hem MasterCard Aid Network (MasterCard Yardım Ağı) hem de “selfie” ile ödeme olarak da bilinen Selfie Pay MasterCard Kimlik Doğrulama teknolojisiyle iki büyük ödüle layık görülmüş.
Penta Teknoloji de Intel Etkin Dağıtıcı Konferansı’nda İnovasyon kategorisinde ‘’Entegre Eğitim Çözümlerini İlk Olarak Pazara Sunan Dağıtıcı’’ olarak ödüle layık bulunmuş. Hatta konferanstan ödülle dönen tek Türk firması Penta Teknoloji olmuş.
Haftaya noktayı fotoğraf odaklı bir yarışma ile koyuyorum. 2016 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nde Türkiye Ulusal Ödülü’nü kazanan isim açıklanmış, İstanbullu serbest fotoğrafçı Burak Şenbak’ın ‘Horoz Dövüşü’ fotoğrafı on Açık kategorisi arasından en iyi fotoğraf seçilmiş. Türkiye Ulusal Ödülü’nde ikinciliği kazanan fotoğrafçı ise ‘Çocukluğum’ adlı fotoğrafıyla Gültekin Alkurt olmuş. Tahmin ederim, ödül kazanan fotoğrafların tümünü görmek istersin, o zaman www.worldphoto.org adresini ziyaret et.
Bu hafta da bu kadar olsun, yeni bir gündemle haftaya buradayım,