Yaratıcılık, kodlama maratonunda yarıştı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Huawei Türkiye, bilişim alanında yetenekli yazılımcıların gelişimine yönelik ortak bir projeye imza attı. Ödüllü kodlama yarışması; ‘Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu’; ‘Yapay Zekâ’ ve ‘Huawei Mobil Servisleri (HMS)’ olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi. Yarışmanın ödül töreni Ankara’da BTK’da yapıldı ve tören ayrıca BTK Akademi Youtube kanalından da canlı olarak yayınlandı.
BTK iş birliğiyle 26 Mayıs’ta başlayan ‘Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu’, 25 Ağustos’ta Ankara’da düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li’nin katıldığı törende dereceye giren maratoncular ödüllendirildi. Bakan Yardımcısı Sayan, açılış konuşmasında; bilgi ve iletişim teknolojisinin geleceğinin gençlerin elinde olduğuna dikkat çekerek teknolojiyle ilgili çalışmalar yürütürken öncelikle daima gençleri ve çocukları teknolojiye yönlendirmeye çalıştıklarını kaydetti ve bu arzuyla BTK Akademi’yi kurduklarını anımsattı. Sayan, konuşmasında şu noktaları vurguladı: “Milyarlarca kullanıcıya erişmek için iyi bir fikre sahip olmak ve bunu uygulamaya geçirebilecek yazılım becerisine sahip olmak yeterli oluyor. Burada temel yarış biraz da girişimcilik ruhunda gizli. İyi bir girişimci; zaten var olan yoldan giden değil, yeni bir yol çizen, yolu kısaltan veya daha manzaralı ve konforlu yoldan gidilmesini sağlayandır. Ben buradaki genç arkadaşlarımızın var olan ile yetinmeyeceklerine, zekâları, yetenekleri ve azimleriyle yeni yollar keşfedeceklerine, insanımıza katma değeri yüksek ürünler geliştireceklerine gönülden inanıyorum. Bizler de her zaman gençlerimizin en büyük destekçileri olacağız. Kendi teknolojimizi kendimiz üretmeliyiz.”
Türkiye Ar-Ge Merkezi, Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge merkezi haline geldi
Karagözoğlu konuşmasında, yapay zekânın günümüzün en çok konuşulan kavramları arasında yer aldığını kaydederek “Ülkemizde güçlü bir girişimcilik ekosistemi oluşturmanın ön koşulu; gençlerimize fikirlerini hayata geçirebilecekleri alanların oluşturulması. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Kodlama Maratonu da gençlerimizin kendilerini göstermelerine fırsat vermesi açısından güzel ve önemli bir örnek” dedi. Jing Li, törendeki konuşmasında şunları paylaştı: “Türkiye bilişim altyapısının ve ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmak için kurulduğumuz 2002 yılından beri var gücümüzle çalışıyoruz. Türk Devleti’nin güveni ve desteğiyle Türkiye Ar-Ge merkezimizi 2009 yılında İstanbul’da kurduk. Bugün, Türkiye Ar-Ge Merkezimiz; Huawei’in Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge merkezi haline geldi. 850’den fazla Türk mühendis hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlar için geliştirdikleri çözümlerle gururumuz oldu. Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu, bilişim alanındaki yetenekleri geliştirme konusundaki sürekli çabamızın son örneği. Dileğim tüm katılımcıların gelecekte önlerine çıkan her zorluğun üstesinden gelmesidir.”
2 bin 368 kişi arasından 10 yarışmacı ipi göğüsledi
Konuşmaların ardından maratonu başarıyla tamamlayarak 2 bin 368 kişi arasından sıyrılan 10 yarışmacıya ödülleri takdim edildi. Ahmet Yasir Akbal, Ömer Faruk Öztürk, Seyit Ahmet Öztürk, Hasan Sarı ve Muhammed Mücahit Nas ‘Yapay Zekâ’ kategorisinde ilk beşe giren yetenekli yazılımcılar olurken; Cihan Ürtekin, Muhammet Eren Taşdemir, Bilal Emir Günay, Kerem İnceçam ve Mustafa Kibar ise ‘Huawei Mobil Servisleri’ kategorisinde ipi göğüsleyen maratoncular arasında yer aldı. Her iki kategoride de dereceye giren 10 finalist, Huawei Matebook X bilgisayar ödülünün sahibi oldu. Dereceye giremeyen ancak maratonu tamamlayan finalistler ise Huawei Watch Fit akıllı saat kazandı.