Yaratıcılık, teknoloji bilincinden geçiyor
Türkiye’de bir ilk olan ICT Summit Now for KIDS’15 etkinliği 23-24 Mayıs tarihlerinde İstanbul Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında çocuklar ve aileleri farklı başlıklardaki içeriklerdeki etkinliklerde kendine yer buldu. Etkinlikte verilen mesajlar ise son derece net: Teknolojide tüketen değil üreten olalım, bunun için eğitim sisteminde gerekli hamleler yapılsın, Z nesli teknoloji ile doğan bir nesil ve bu yönüyle önceki tüm nesillerden farklı. Son olarak teknolojiden korkmayın, onu doğru kullanmayı öğrenin.
Konuşmalar, sunum ve panellerin yanı sıra stand alanlarının da yer aldığı ICT Summit Now for KIDS’15 etkinliğinde çocuklar için yazılım geliştirme atölyeleri, workshop’lar, oyun ve eğlence alanları ve sosyal sorumluluk bölümü yer aldı. “Teknolojiyle doğan çocuklar” mottosuyla ele alınan etkinlik 6 ayrı temadan oluştu: Eğitim, Teknoloji, Sanat ve Eğlence, Sağlık, Güvenlik ve Gelecek. Tüm temalarda yetkin isimler bilgilerini paylaşırken, 24 Mayıs’ta zirveye son noktayı ise Down sendromlu çocuklardan kurulu Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu’nun keyifli konseri attı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Bilişim Zirvesi Başkanı Murat Göçe yaptı. Etkinlik grubu olarak önemli bir ilke imza attıklarını, çocukların ve gençlerin teknolojide üretici olmasının temel hedefleri olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Göçe, şöyle devam etti:
“Kamu, özel sektör ve üniversite buluşması bu etkinlikle hayata geçiyor. M2S tarafından yapılan bir araştırma, ailelerin bilişim eğitiminin okulda verilmesini istediğini gösteriyor. Teknoloji üreten nesil yaratmak için bu etkinliğimiz önemli.”
FabLab yapısı daha da yayılmalı
Kadir Has Üniversitesi ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Tekinay da yaptığı konuşmada, sürekli teknoloji ile yaşadığımızı, teknoloji ile doğmuş çocukların farkının da ortaya çıktığını vurguladı. Tekinay, son sayısal devrimi, yani hesaplama ve iletişimin birbiri ile konuştuğu yapıyı şöyle tanımladı:
“Teknolojiden kaçamazsınız. Onunla yaşamayı öğrenmeniz lazım. Sanal ve fiziksel dünya arasında bir köprü kuruluyor. Çocuğun istediği oyuncağı evde 3D basabilmek bunun bir örneği. Türkiye’de tek FabLab bizde ve bunun yayılmasının önemine inanıyor, bu küresel harekete öncülük ediyoruz.”
Eğitim sistemi tepeden tırnağa değişmeli
Genç piyanist Utku Asan’ın Bach ve Chopin eserlerini katılımcılarla paylaştığı müzik arasının ardından sözü Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı aldı. Yurtdışında farklı ülkelerden çocukların ve genç yeteneklerin yaratıcılıklarını örneklerle paylaşan Faruk Eczacıbaşı, “Z kuşağının teknoloji ile ilişkisi giderek aşağı iniyor. BT gelişimi ile hayatımız gelişiyor. Yenilikleri tahmin bile edemiyoruz. Pediatri uzmanları ne derse desin, bebekler gözünü tabletle açıyor” dedi.
Z nesli hiçbir nesle benzemiyor
Paralel oturumlar öncesinde günün ilk yarısındaki son oturumu CSID Avrupa Direktörü Andy Thomas, “Çocukları Dijital Dünyada Emniyetli Kılmak” başlıklı bir sunumla yaptı. Thomas, 1995 yılından itibaren doğanları kapsayan Z nesli hakkında bilgiler verdi ve şu detayları paylaştı:
“İnternet, demokrasi, katılım gibi inanılmaz güzel şeyleri mümkün kılıyor, insanlara girişim fikirlerini geliştirmelerini sağlayacak paraya ulaşmalarını sağlıyor. Ama bazı sorunlar da var. Bunun bir örneği online güvenlik ve bazı Batı ülkelerinde ilgili yasalar konumlandırılıyor, ama tartışmalar da beraberinde getiriyor. Aileler olarak bizim de işin içinde olmamız gerek. Bu konuyu teknoloji şirketlerine veya hükümetlere bırakamayız. Çocuklarla ve gençlerle sosyal medya ortamında etkileşim kurun.”
Çocuklarımızın içindeki yaratıcılığı ortaya çıkaralım!
‘Teknolojiye doğan çocuklar’ mottosuyla düzenlenen ‘Çocuklar İçin Bilişim Zirvesi’15’te ‘Eğitim Teması’ ile düzenlenen oturumlar büyük ilgi gördü. Zirvenin ilk gününün ilk konuşmacısı TESDER ve YEKON Başkanı Fırat Kasapoğlu olurken, Z Kuşağı Konuşmacısı Beyza Günsur da, ‘IQ, EQ ve Bilişim’ hakkında bilgi verdi. MEB YEĞİTEK Eğitim Medyası Koordinatörü Ali İhsan Baykal, ‘Teknoloji ve Değişen Eğitim Yöntemleri’ konusunda bilgi paylaşımında bulundu.
Robotlar, gelişen bilgisayarlar, 3D ve daha fazlası
Etkinliğin ‘Gelecek’ başlıklı oturumlarında nesiller arasındaki teknoloji farkındalığı farkına ve bu farkı gidermenin önemine dikkat çekildi. ‘Gelecek’ temalı oturumlarda ilk sunumu Z Kuşağı Konuşmacısı Elif Bilgin yaptı ve muz kabukları ile nasıl biyoenerji elde ettiğini anlattı. Projeye 14 yaşında, İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi’ne giderken başladığını söyleyen Bilgin, hep küçük projeler yaparak kendi problemlerine çözümler bulduğunu, denizlerin kirliliği karşısında da çözüm fikirleri araştırmaya başladığını vurguladı. İki yıllık çalışma sonunda başarılı sonuç aldığını, Google Science Fair’de de iki ödül aldığını belirten Bilgin, mucit olmak istediğini vurguladı.
Teknolojiyi verimli kullanın
Sezin Lisesi Fütürizm Kulübü üyesi öğrenciler, kulüp başkanı Kerem Yılmaz, Ece Şengöz, Korhan Köz ve Pırıl Bayraktar fütürizmin önemini yaptı ve ‘geleceği tasarla, hayal kur, bu güce sahipsin’ mesajını katılımcılara verdi. Kerem Yılmaz da şu öğütleri paylaştı: Olanakları değerlendirin, teknolojiyi verimli kullanın, girişimci olun.
Yeni teknoloji, potansiyel sunuyor
İlk günün son etkinliği, ’21. Yüzyıl İnsanı Olmak’ başlığında Z kuşağı temsilcilerini biraraya getirdi. Youtuber Orkun Işıtmak’ın yönettiği panelin katılımcıları Arda Kafalı, Beyza Günsür, Buğra Coşkun ve Mustafa Doğa Doğan, teknolojinin hayatlarına kattıklarını ve beklentilerini, gelecek tahminlerini, enerjiden yaşlıların teknolojiye bakışına kadar birçok konuda yorumlarını eğlenceli bir dille katılımcılarla paylaştı.
Yeter ki bir fikriniz olsun
ICT Summit Now for Kids etkinliğinde ‘Sanat ve Eğlence’ temasındaki sunumlarda yaratıcı içeriğin, medya okur-yazarlığının ve fikir sahibi olmanın önemine dikkat çekildi. ‘Sanat ve Eğlence’ temasına; karikatürist Varol Yaşaroğlu, YouTuber Orkun Işıtmak, Hürriyet Çocuk Kulübü Yöneticisi Ömür Kurt, Webadam kurucusu Batuhan Bulak, IBS Bilişim Müdürü Can Akkaya, Sabah gazetesi yazarı Timur Sırt, Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat, El Cezire Türkiye Online Müdürü Can Tüzüner, Can Sungur, Twitter fenomenleri Asipislik, Hakikipapa ve iç mimar İrem Senemoğlu konuşmacı olarak katıldı.
2000’li yıllara yolculuk
‘Teknoloji dünyası ile mizah dünyasını birleştirmek’ başlığı altında ilk konuşmayı yapan karikatürist Varol Yaşaroğlu; kariyer hayatının teknolojiyle birlikte gelişim aşamalarından bahsetti. Yaşaroğlu, 2000 yılından beri sırasıyla hayata geçirdiği animasyonların videolarını çocuklar ile paylaştı.
YouTube’da eğlence ve oyun ağırlıklı videolar üreten Orkun Işıtmak, “Ben çok yapılan şeyleri sevmiyorum. Kim ne yapmıyorsa, içeriklerimde onu yapıyorum. YouTuber olmak için kaliteli ve yaratıcı ürünler yaratmak gerekiyor.” dedi.
Yeni medya alışkanlıkları
‘Orantısız Zekâ ve Cilalı Caps Çağı’ ile Can Sungur; gençlerin yeni medya kültür ve alışkanlıklarından bahsetti. Ardından Twitter fenomenleri Arda Özdemir ve Oktay Erdoğan’da fenomen olma hikayelerini anlattılar.
Tekno kuşağın sanata bakışını ele alan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Orçun Kepez ve ‘Teknoloji ile İç içe Yaşama Alanlarını’ ele alan iç mimar İrem Senemoğlu, gerek kendi hayatlarında gerek iş hayatlarında gözlemledikleri ‘teknoloji ve çocuklar’ odaklı sorunları ele alarak, etkinliğin son konuşmalarını yaptılar.
Tüketmekten ziyade üretmenin öneminin vurgulandığı ‘Teknoloji’ temasındaki oturumlarda, yazılım dili bilgisinin burada üstlendiği göreve de vurgu yapıldı. ‘Teknoloji’ temasında günün ilk sunumunu Makers Türkiye Hareketi Koordinatörü Ongun Tan gerçekleştirdi. ‘Sen de Yap!: Maker Hareketi ve Etkileri’ konulu sunumunda günümüzde asıl zenginliğin “yetenek” olduğunun üzerinde duran Tan, bir ürün üzerinde çalışırken, sonuçtan çok sürece odaklanmanın önemini vurguladı.
Evrensel dil: Yazılım
Etkinliğin Z Kuşağı konuşmacıları arasında yer alan Mustafa Doğa Doğan, yaptığı sunumda teknolojinin kişisel gelişiminde yarattığı etkilerden söz etti. Yazılım dili öğrenmenin ve kod yazmanın çocuklar için hayati önem taşıdığını söyleyen Doğan, sunumunda bu sayede elde ettiği başarıları katılımcılarla paylaştı.
“Tasarım Çağı’ndayız”
Sanayi devriminden bu yana gelen eğitim sisteminin işlevini yitirdiğini belirten Doç. Dr. Selçuk Özdemir, insanlık olarak “tasarım çağı” yaşadığımızı söyledi. Seri üretim ve fabrikaların değişim sürecinde olduğunu ifade eden Özdemir, “sen tasarla, makinalar yapsın” anlayışının önemini vurguladı.
Açılış gününün kapanış panelinde ise Murat Oktay’ın moderatörlüğünde oyun tarihinde kısa bir yolculuk gerçekleştirildi.
Nusrat’ın lansmanı yapıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında gençlere gençlere yeni bir oyun sundu. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Huzeyfe Yılmaz, günümüzde herkesin bilgiye ulaşabilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Eğitim anlamında donanımlı olmanın önemine dikkat çeken Yılmaz, “Bize düşen görev; teknolojinin ülke ve bireyler için kullanılmasını sağlamak. Bakanlık olarak tarihimizi ele alan önemli projeler geliştiriyoruz. Nusrat burada öne çıkıyor. Zaferin ruhunu, 100’üncü yılında siz gençlere ulaştırmak için bu oyunu geliştirdik, bu zirvede de onu kullanıma açtık” bilgisini verdi.