Yargıda dijital dönüşüm e-Görüş ile devam ediyor
Adalet Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde ‘Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi / e-Görüş’ün tanıtımı yapıldı. Proje ile yüz yüze ziyaret yapamayan hükümlü yakınları için uzaktan görüşme imkânı tanınacak. Bu kapsamda ‘Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne 17 adet multimedya cihazının kurulumu gerçekleştirildi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törende bir konuşma yapan Gül, kamusal hizmetlerin sunumunda temel kriterlerinin vatandaş memnuniyeti olduğunun altını çizdi. e-Dönüşüm kapsamında hayata geçirilen uygulamalarla vatandaşların hizmetlere en hızlı, en az maliyetle ulaşmasının amaçlandığını aktaran Gül, ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de yargıda dijital dönüşümün hedeflendiğini vurguladı. Gül, esas amaçlarının, vatandaşların yargısal hizmetlere daha az masrafla, daha kolay ulaşmasını sağlamak olduğunu kaydetti. “Bu proje ile artık hükümlüler eş, çocuk, aile ve yakınlarıyla irtibatlarını sağlayabilecek, bağlarını güçlü tutacaklar. Görüntülü görüşme imkanının, hükümlü yakınları açısından da çok faydalı olacağına inanıyoruz. Salgın süreci de projenin ne kadar anlamlı olduğunu ortaya koydu” açıklamasını yapan Gül, görüntülü görüşmenin yanı sıra elektronik sayım, sağlık hizmetlerine erişim, dilekçe hakkının kullanılması, kitaplara erişim, kantin siparişi ve ödemeleri gibi çok önemli hizmetlerin de projede yer aldığını ifade etti ve kantin siparişinin elektronik ortamda yapılmasıyla kurumlardaki emanet para bürolarının da ortadan kaldırılacağını belirtti. Hükümlülerin sisteme parmak iziyle gireceğini ve tüm taleplerini ilgili yere ulaştıracağını söyleyen Gül, projenin personele de önemli katkı sağlayacağını, personelin artık diğer alanlardaki faaliyetlere daha fazla zaman ayırabileceğini dile getirdi.
Emanete para bırakma sistemi ortadan kalkacak
Bakan Karaismailoğlu yaptığı konuşmada, ‘Akıllı Teknolojilerin Cezaevlerine Entegrasyonu Projesi’ ile temel bazı işlemlerin personel ihtiyacı olmadan gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti. Ceza ve tevkif evlerinde yaşam şartlarını kolaylaştırması adına önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, yeni proje ile ceza yönetiminin işlerinin rahatlayacağını belirtti. Karaismailoğlu, “Akıllı multimedya cihazlarının kullanılmasıyla, tutuklu ve hükümlülerimizin, tanımlanmış bazı işlemleri koğuşlarından çıkmadan yapabilmelerine imkân verilecek” ifadesini kullandı ve “Çalışma kapsamında, cihazlar üzerinden görüntülü görüşme, kantin sipariş yönetimi, görüntülü sağlık hizmetleri, parmak iziyle sayım, kitap talebi, dilekçe başvuru hizmetleri, bilgilendirme ve anons hizmetleri yer alıyor. Normalde infaz koruma memuru tarafından yapılan işler, böylelikle teknolojik altyapıyla gerçekleştirilecek. Her gün birçok personelle yapılan sayım işi kolaylaşacak. Kantin alışverişinde emanete para bırakma sistemi ortadan kalkacak” açıklamasını yaptı. Proje kapsamında ‘Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne 17 adet multimedya cihazının kurulumunun gerçekleştirildiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, yıl sonuna kadar 100 adet multimedya cihazın ‘Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ ve ‘Sincan Çocuk Cezaevi’ne kurulması için de çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Karaismailoğlu, “Hedefimiz, bu cihazların ülkemizdeki tüm cezaevlerine kurulması, tutuklu ve hükümlülerin rehabilite edilerek, topluma tekrar kazandırılmasıdır” dedi ve projede emeği geçen Adalet Bakanlığına, Türk Telekom’a teşekkür etti. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi de proje ile tutuklu ve hükümlülerin odalarına yerleştirilecek cihazlarla görüntülü görüş yapılmasının sağlanacağını belirterek bakanlık iletişim uygulamasıyla dilekçe ve e-posta gönderilmesinin sağlanacağını dile getirdi.