Yarım yüzyılın ardından, dijitalleşme ile çeşitlenen öncelikler
21-24 Ocak 2020 tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kentinde 50’inci kez dünyayı buluşturacak olan WEF, ‘Davos Manifestosu 2020’ hazırlığında.
Dünya Ekonomik Forumuz (WEF) Davos 2020, 21-24 Ocak 2020 tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kentinde 50’inci kez yıllık toplantı için dünyayı bir araya getirecek. Son yıllarda kapitalizmi yeniden tanımlama çabasına giren Davos’ta 2020 yılı teması da “Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World” (Birbirine Bağlı ve Sürdürülebilir Bir Dünyanın Paydaşları). Dünyanın dört bir yanından 3 bin katılımcıyı bir araya getirecek ve “paydaş kapitalizmine” somut bir anlam kazandırmayı hedefleyecek buluşma, hükümetleri ve uluslararası kurumları da teknoloji ve ticaret yönetişimi üzerine tartışmalarda buluşturacak. Çünkü WEF Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Prof. Klaus Schwab’ın dikkat çektiği gibi, insanlar kendilerine ihanet ettiklerini düşündükleri ekonomik seçkinlere karşı isyan ediyorlar ve küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlı tutma çabaları da tehlikeli derecede risk altında. Bu nedenle bir ‘Davos Manifestosu 2020’ geliştirme hedefi var ve yıllık toplantının da odaklandığı altı alan var:
Ekoloji: İklim değişikliği riskine yanıt verebilmek için iş dünyasını nasıl mobilize etmek gerekir, bu adımların biyoçeşitliliği koruduğunu ölçmenin yolu ne olur?
Ekonomi: Uzun vadeli borç batağını ortadan kaldırmak ve daha fazla katılıma imkan veren hızda gelişen bir ekonomi nasıl inşa edilir?
Teknoloji: 4. Sanayi Devrimi teknolojilerinin gelişimi ve konumlandırılmasında küresel bir konsensüs nasıl yaratılır, hatta bir ‘teknoloji savaşının’ önüne nasıl geçilir?
Toplum: Gelecek 10 yılda bir milyar insan nasıl yeniden eğitilir, yetkinlikleri nasıl daha da geliştirilir?
Jeopolitik: Davos ruhu küresel sıkıntıların giderilmesi adına bir köprü olabilir mi?
Endüstri: 4. Sanayi Devrimi sürecinde kurumsal devamlılığı sağlayabilmesi için iş dünyasına nasıl yardım edilmeli? Politik tansiyona açık, çok hızlı teknolojik değişimlerin etkisi atındaki bir dürnyada bir şirkete nasıl rota çizilmeli?
Teknoloji, farkları kapatma fırsatı oluyor
Küresel bazda uluslararası dayanışma felsefesinde ciddi bir erozyon söz konusu. Bir taraftan da teknolojik yenilikler ülke ve bölge bazında kalkınmayı, paydaşlık felsefesini yeniden tanımlıyor. Bu yönüyle uluslararası bazda kamu ve özel sektör işbirliğini son yıllarda daha fazla ve daha belirgin biçimde destekleyen Forum, 50’inci yaşında tüm paydaşları için olumlu etki yaratan küresel, bölgesel ve ulusal girişimleri desteklemeyi hedefliyor.
Bu bakış açısıyla 2020 Yıllık Toplantısı’nda öne çıkacak konular da net: Ekolojiye ve ekonomiye zarar veren iklim ve çevre sorunlarının nasıl ele alınacağı, yeni siyasi, ekonomik ve toplumsal öncelikler ışığında sektörleri daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak, 4. Endüstri Devrimi’nin itici gücü olan teknolojilerin en doğru biçimde yönetimi, böylece kurumsal ve toplumsal faydayı maksimize etmek ve son olarak; eğitim, istihdam ve girişimciliği yeniden şekillendiren demografik, sosyal ve teknolojik eğilimlere bilinçli uyum.
Altı temel tema
- ‘Hissedar’dan ‘Paydaş’a geçiş: 2019 yazında önde gelen ABD şirketlerinden yaklaşık 200 CEO katıldıkları bir yuvarlak masa toplantısında bir şirketin esas amacını; ‘hissedarların ve paydaşların ihtiyaçlarını dengeleme’ olarak gösterdi. Davos 2020’de bu konuda iş dünyasının bu yeni yönetimsel beklentiyi detayları ile ele alması bekleniyor.
- İklim değişimi: Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, iş dünyası ve kamunun iklimi koruma sözlerine daha sıkı sarılır hale gelmesi Davos 2020’de de gücünü koruyacak. Katılımcılar sadece bu amaç çerçevesinde yapılması gerekenleri tartışmayacak, küresel ısınmada 1,5 derecelik sınıra ulaşmak için ‘en hızlı biçimde’ atılması gereken adımları da ele alacak.
- Ölçülebilir hedefler ve süreçler: Çevresel, sosyal ve yönetimsel bazda iş dünyasının sosyal etki hedefleri ve verilen sözleri yerine getirmek için süreçlerde ‘ölçülebilir’ sonuçları görme beklentisi de artıyor.
- Kapsayıcılık: Davos’ta her iklim değişikliği odaklı konuşmada finanstan hukuki yapıya, coğrafi ve toplumsal gündeme kadar her başlık daha fazla detaylı konuşulmayı gerektiriyor. Ekonomik bir resesyon riskinin de gelişmesi paralelinde, küresel ‘eşitsizlikle mücadele ihtiyacı da önemini artırıyor.
- Küresel liderler: İngiltere Brexit süreci ile uğraşır, ABD de 2020 yılında Başkanlık seçimine hazırlanıken, Rusya, Çin, Ortadoğu gibi kritik noktalardaki liderlerin açıklamaları gündemi belirlerken, ülke bazında politik koşullar da her türlü diyaloğun temeli olacak.
- Endüstri Devrimi: Forum’un artık vazgeçilmez bir başlığı haline gelen 4. Endüstri Devrimi, yeni teknolojilerin tüm sektörlerde çok hızlı biçimde nasıl tepeden tırnağa değiştiğine dair detayları ortaya koyuyor. 2020 Davos buluşması da en iyi teknolojlerin potansiyelini nasıl keşfetmek gerekeceğine, bu esnada en büyük risk olarak görülen siber güvenlik, iş güvenliği ve veri giziliği dünyasına odaklanacak.
Davos’un 2020 hedefleri
- Küresel riskleri hafifletmek ve yönetmek için hızla değişen bir jeopolitik manzara ve ortaya çıkan siber tehditlerin haritalandırılması.
- Gelişmekte olan teknolojilerin çevik yönetişiminin ve bunların sağladığı iş modellerinin teşvik edilmesi.
- Endüstri liderlerini, iş modellerini, teknolojik inovasyonu ve dünyayı dönüştüren stratejik meseleleri incelemek için ilişkilendirme ve Rekabet Edebilirlik analizi.
- Sanayi Devrimi’nde girişimcilik, eğitim ve istihdam fırsatlarını hızlandırmak için özel sektör ve kamu sektörü işbirliğinin kolaylaştırılması.
- Küresel anlamda toplumlara fayda sağlayacak fikirlerin, inovasyonların ve keşiflerin paylaşılması ve teşvik edilmesi.
- Bu tür alanlarda değişimin öncüsü olanların katılımı sanat, medya, tıp, bilim ve teknoloji ile yeni nesil liderlerin ortaya çıkması.