Yarıyıl tatilinde siber ataklara karşı hazırlıklı olun
Tarafından 22 Ocak 2024
0
613 Görüntülemeler
Öğrenciler tatillerde daha çok internet kullanıyor. Araştırmalar ise siber saldırganların tatil dönemlerinde daha çok saldırıda bulunduklarını gösteriyor. Fortinet, yetişkinlere ve çocuklara çevrimiçi güvenliklerini arttırmak için önemli ipuçlarını paylaştı.
Türkiye’deki ilk ve orta öğretim okulları 22 Ocak’ta yarıyıl tatiline girdi. TÜİK’in 2021 yılında gerçekleştiği araştırmaya göre tatillerde çocuklar çok daha fazla internet kullanıyor. İnternet, eğitim kaynakları, eğlenceli oyunlar ve arkadaşlarla iletişim kurma imkanları sunarak çocuklar ve gençler için son derece değerli bir kaynak haline gelmiş olsa da aynı zamanda siber zorbalık, zararlı içerikler, kimlik hırsızlığı, suç faaliyetleri gibi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu da çocukları ve aileleri olumsuz etkileyebiliyor. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar, okulların tatil dönemlerinde siber saldırıların yüzde 20 ile 30 oranında arttığını gösteriyor. Bu oran, çocukların ve gençlerin internetle daha fazla etkileşimde bulundukları bir zaman diliminde, siber güvenlik önlemlerinin önemini vurguluyor. Ebeveynlerin, çocuklarının çevrimiçi güvenliğini sağlamak adına bu dönemde ekstra dikkatli olması gerekiyor. Fortinet, ebeveynlere ve öğrencilere bu süreci daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak bazı ipuçları veriyor:
- Güçlü şifreler belirleyin: Hafızada kalıcı fakat başkalarının tahmin etmesi zor şifreler oluşturun. Şifrelerinize doğum tarihiniz, telefon numaranız veya adresiniz gibi kişisel olarak tanımlanabilir hassas bilgileri asla dahil etmeyin. Bunun yerine, büyük ve küçük harfler, semboller ve rakamlardan oluşan rastgele kombinasyonları tercih edin. Her hesap için farklı şifreler kullanmaya özen gösterin.
- İnternette tanıştığınız ve konuştuğunuz kişilere karşı dikkatli olun: İnternette kiminle konuştuğunuzu bildiğinizi düşünebilirsiniz, ancak gerçek şu ki, başkaları için ekranın arkasındaki kişiden başka biri gibi davranmak kolaydır. Çevrimiçi kişilerle paylaştıklarınız konusunda dikkatli olun ve onları ne kadar iyi tanıdığınızı düşünürseniz düşünün, çevrimiçi bir kişiyle yüz yüze buluşmayı asla kabul etmeyin. Çevrimiçi bir kişi sizi rahatsız eden bir şey söyler veya yaparsa güvendiğiniz bir yetişkine söyleyin.
- Web sitelerine Dikkat Edin: Farklı web sitelerini kullanırken dikkatli olun; bazıları, ücretsiz oyunlar, müzik ve diğer bedava içerikleri sunarak sizi bağlantılara tıklamaya teşvik edebilir ve sizi zararlı sitelere yönlendirmeye çalışabilir. Bu sitelerde bilgisayar korsanlarının kullanabileceği zararlı yazılımlar bulunabilir. Bu yazılımlar cihazınızdan bilgilerinizi çalabilir ve hatta habersiz bir şekilde kameranızı açabilir!
- Çok faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) etkinleştirin: MFA kullanmak size çalınan parolalara karşı ekstra bir koruma katmanı sunar ve uygulaması kolaydır. MFA, fiziksel veya mobil uygulama tabanlı belirteçler aracılığıyla tamamlanan oturum açma sürecine bir adım daha ekleyerek kimliğinizi doğrular. MFA ile parolanız ele geçirilse bile kötü niyetli kişilerin peşinde oldukları hassas bilgilere erişememesini sağlar.
- Endişelerinizi İletin: Çocukları ve gençleri, internette buldukları bir şey hakkında emin değillerse veya belirli bir web sitesi veya etkileşim hakkında endişeleri varsa güvendikleri bir yetişkine gelmeleri için teşvik edin.
Yukarıda belirtilen tüm ipuçlarına ek olarak, evden çalışırken veya öğrenirken cihazlarınızı güncel tutmak da artık bir zorunluluk. Tüm cihazların ve uygulamaların yamalarla tamamen güncellendiğinden ve cihazınızdaki antivirüs ve kötü amaçlı yazılım önleme yazılımlarının güncel ve çalışır durumda olduğundan emin olun.