Yasa, özellikle küçük yatırımcıları koruyacak
Sadece 15 yıllık geçmişe sahip blockchain temelli kripto varlıklar, Türkiye’de vatandaşlar tarafından enflasyonla başa çıkmak ve mevcut varlıkların korunması amacıyla tercih ediliyor ve yüksek rağbet görüyor. Dünyada bu sektörün devletler tarafından regüle edilmeye başlanması ve global çapta oluşan risklerden hareketle, ülkemizde de Kripto Varlık Yasası TBMM’ye sunuldu. Yasayla birlikte, kripto varlık piyasasının düzenlenmesi, sektörün daha güvenli ve düzenli bir şekilde işlemesine olanak tanınması amaçlanıyor.
Blockchain ve teknoloji temelli hizmetler konusunda faaliyet gösteren Miracle Cash & More tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Kripto Varlıklar Uzmanı Avukat Gökhan Uğur Bağcı, düzenlemeyle ilgili görüşlerini paylaştı. Kripto Varlık Yasası’nın yatırımcıları koruma adına fayda sağlayacağını belirten Bağcı, “Dünyanın dört bir yanında ülkeler, kripto varlık düzenlemeleriyle sektörü regüle etme girişimi sergiliyorlar. Türkiye’de de bu adımın atılacak olması olumlu bir gelişme. Yasanın bireysel kullanıcılar için önemli faydalar sağlayacağını düşünüyoruz. Fintechlerin sayısı Türkiye’de hızla artıyor. Yasa sayesinde güvenin artacağını ve regüle edilmiş bir kripto varlık sektöründe güvenli oyuncuların sahada yer alacağına inanıyorum. Bu yasa ile Türkiye’nin kripto varlıklarla ilgili uluslararası standartlara uyumunun artacağını, ülkenin kripto ekosistemini daha güvenli hale geleceğini düşünüyorum. Platformlarda gerçekleştirilen işlemler, güven ve şeffaflık içinde gerçekleşecek. Düzenleme ayrıca Türkiye’nin F ATF‘nin gri listesinden çıkması noktasında da önemli bir rol oynayacak” dedi.
Öte yandan kripto varlıklar, Türkiye’de Türk Lirası’ndan sonra en çok tercih edilen yatırım araçları arasında dikkat çekiyor. Chainalysis’in Global Kripto Benimseme Endeksi araştırmasına göre dünyada kripto marketlerin toplam hacmi 2,5 trilyon dolar seviyelerinde. Son bir buçuk sene içinde Türkiye’de yatırım tercihini kripto varlıklarda değerlendiren vatandaşlarımızın genel nüfusa oranı ise yüzde 40’tan yüzde 52’ye ulaşmış durumda.