YASAD, meslek liseliler ile yazılım firmalarını bir araya getirdi
Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirdiği Meslek Liselerinde Yazılım Eğitiminin Hami Yazılım Firmaları ile Desteklenmesi Projesi’nin (MELYAZ) kapanış toplantısı ‘Meslek Liseliler Yazılımcı Oluyor’ mottosuyla İstanbul’da yapıldı. Yazılım sektörünün artan istihdam açığına lise seviyesinde çözüm sağlamayı amaçlayan MELYAZ Projesi, 20 yazılım firması ile 20 Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’ni eşleştirerek yaklaşık 400 öğrencinin iki yıl boyunca güncel yazılım eğitimi almasını sağladı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında, İstanbul Topkapı Üniversitesi, Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği (TOGED) ve Hizmet İhracatçılar Birliği’nin paydaşlığında gerçekleşen projenin kapanış toplantısı Abdurrahman Nermin Bilimli Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Komitesi Başkanı İlhan Bağören, okul müdürleri, hami firmaların yetkilerin ile çok sayıda öğrenci katıldı.
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, tecrübesi yarım asrı aşan yazılım sektörü tarihimizin en anlamlı projelerinden birini tamamladıklarını belirterek “2022 yılında yazılım sektörümüzün artan istihdam açığına çare bulmak adına değerli paydaşlarımızla MELYAZ’ı, büyük bir başarıyla hayata geçirerek genç liselilerimizi, yazılım uzmanı profesyoneller yapacak bir vizyonunun da fitilini ateşlemiş bulunuyoruz” dedi. 100 yılı geride bırakan Cumhuriyet tarihinde yazılım sektörünün hiçbir zaman bu kadar önemli dönüşüm alanının merkezi olmadığını kaydeden Kamalı, şunları söyledi: “Sektörümüzün tüm sektörleri dönüştürme gücü göz önüne alındığında stratejik bir sektör olarak tanımlanması doğru bir yaklaşımdır. Bu dönüşümden başarıyla çıkmak ve kalkınmada akıl gücünü kullanan, katma değerli üretimin merkezi olmanın yolu nitelikli insan kaynağımızı yetiştirmekle mümkündür. Yıllık ortalama yüzde 20-30 arasında büyüme sağlayan ve bugün 3 milyar doları aşkın ihracat rakamlarına ulaşan yazılım sektörümüzün büyümesine devam etmesi için iş gücü açığının giderilesi ve nitelikli iş gücünün ortaöğretim sürecinden başlayarak yetiştirilmesi önemlidir.” Kamalı, MELYAZ’ın sosyal sorumluluk projesinden öte bir kalkınma projesi olduğunun altını çizdi.
“MELYAZ en hızlı kalifiye iş gücü yetiştirme modelidir”
Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Komitesi Başkanı ve hami firma Telenity’nin CEO’su İlhan Bağören, yazılım alanında yetkin bir ülke olduğumuzu belirterek, “Elimizde çok iyi teknolojide yazılım şirketleri var. Bu potansiyeli ihracata çevirmek konusunda gittikçe hızlanan ivmeye sahibiz. Bu ivmeyi tamamlamak için ise siz gençlere ihtiyacımız var” dedi. Hizmet ihracatında katma değerin çok yüksek olduğunu aktaran Bağören, “Hızla büyüyen dijital dönüşüm sürecinde kod üreten yazılımcının yanı sıra bilişim altyapısında sistem destek, dokümantasyon, test, eğitim, ürün yönetimi gibi çok çeşitli alanlarda çalışacak işgücü ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Gençleri ortaöğretim sürecinden itibaren yetiştirecek projeleri yürütmek ise en hızlı kalifiye iş gücü yetiştirme modelidir” diye konuştu.
“Sektör iş birliği ile eğitim programlarımızı güncelleyeceğiz”
İstanbul İl Mesleki Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın, “Öğrencilerimizi yazılım sektörünün taleplerine uygun bir şekilde yetiştirme amacıyla 11 ve 12 sınıf öğrencilerimize hami firmalar tarafından pratik eğitim verilmesi sağlanmıştır. Yazılım firmaları ile okullarımız arasında kurulan bağ ile sektör-eğitim iş birliği köprüsünü güçlendirmeyi hedefledik” bilgisini verdi. Sektörün hızla değişen ihtiyaçlarına hızla uyum sağlayabilmek ve öğrencilerin geleceğin dünyasına hazır edebilmek adına eğitim müfredatının sürekli güncellenmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, “Sektör ile iş birliğini sürdürerek eğitim programlarımızı sektörün talepleri doğrultusunda şekillendirmeye devam edeceğiz” dedi.
“Proje tüm Türkiye’ye yayılmalı”
Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, “Ülkemize bilgisayarın girmesinden bu yana ortaya çıkan projeler içinde en kıymetlilerinden biri MELYAZ projesidir. Meslek liseleri gençleri iş dünyasına yetiştirmek amacıyla kuruldu. Binlerce meslek lisesinden on binlerce meslek lisesi mezunu iş hayatına atıldığında şunu görüyor ki 3-4 yıl süreyle aldığı eğitimin aslında piyasada çok da karşılığı bulunmuyor” dedi. Yazılımın ise en dinamik sektörlerden biri olduğunu hatırlatan Uçgun, görüşlerini şöyle açıkladı: “Dünyanın en stratejik sektörlerinden biri yazılımdır. Ülkemiz hiçbir dönemde olmadığı kadar yazılım ve bilişime önem veriyor. Bu projenin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğine inanıyorum.”
“MELYAZ, faydalı model olarak diğer şehirlerimize genişletilebilir”
YASAD Genel Sekreteri Sevilay Güven, 2022-2024 yılları arasında yürütülen projenin teknik bilgilerini paylaştı. Güven, MELYAZ’ın bilişim teknolojileri alanlarındaki gençlerin yenilikçi ve bilişim alanındaki teknik kabiliyetlerinin yazılım sektörü ihtiyaçları doğrultusunda artırılması ile büyümekte olan yazılım sektörünün artan nitelikli işgücü ihtiyacını düzenli olarak karşılamak, ilgili liselerin yenilikçi eğitimler ve uygulamaların yapıldığı merkezler haline getirilerek iş birliği modelinin geliştirilmesi amacıyla yapıldığını söyledi. Güven, projenin kendilerine bazı çıkarımlar için ipucu verdiğini belirterek şunları söyledi: “Okullarımız ve hami firmalarımız arasındaki yakınlaşmadan önemli bir sinerji doğduğunu gördük. Hami firmalarımızın altyapı isterlerinin büyük ölçüde benzer olduğunu öğrencilerimiz bu konularda daha yoğun eğitim alırlarsa iş hayatına geçişlerinin daha kolay olacağını gördük. Staj konusunda mevzuatta değişikliğe ihtiyaç olduğunu gördük. MEYAZ’ın bir faydalı model olarak diğer şehirlerimize de genişletilebileceğini gördük.”
Kapanış toplantısının ana sponsoru ve aynı zamanda projenin hami yazılım firmaları arasında yer alan Workcube’un projeye dahil olma sürecine ilişkin bilgi veren Firma Kurucu Ortağı Özlem Turhan, “İlk defa lise seviyesinde öğrenciler ile çalıştık. Proje sürecinde şunu gözlemledim; iyi bir eğitimci gençlerin hayatını değiştiriyor, dönüştürüyor. Öğrencilerimizin heyecanı bizleri çok etkiledi. Eğitimlerimize 20’yi aşkın öğrenci katıldı. Seçilen her bir öğrencimize şirket içinde mentor atadık. Online ve yüz yüze eğitimlerimize katıldı ve görev aldı. Hedefimiz; öğrencilerimizin hem eğitim hayatına devam etmesini sağlamak hem de iş hayatına dahil olarak kendilerini geliştirmelerini sağlamak. Bizim yetişmiş iş gücüne ihtiyacımız var. Bunun gibi projeler de yetişmiş iş gücünü hızlandırmak açısından çok kıymetli” diye konuştuk.
Kapanış toplantısında proje paydaşları İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın, İstanbul Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Sedef Baban, Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği (TOGED) Başkan Yardımcısı Özgür Karayalçın, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Sektör Komitesi Başkanı İlhan Bağören ile
projeyi başarıyla tamamlayan okul ve hami firmalara plaket ve sertifikaları takdim edildi.
Projede yer alan liseler ve hami firmaların listesi aşağıdaki gibidir:
LOGO YAZILIM/ Ataşehir İbrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
AYVOS/ Kemal Atay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
SENKRON/ Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
SOSYO PLUS/INSIDER/ İMMİB Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ROBUSTA/ Şehit Büyükelçi İsmail Erez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
DOF ROBOTİK/ Rosvita – Timur İmrağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
MİKRO/ Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
UYUMSOFT/ Alibeyköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
GTECH/ Fatih Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi
BİLGE ADAM/ Gaziosmanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-Halil Rıfat Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
HAVELSAN/ Güngören Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
WORKCUBE/ General Ali Rıza Ersin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
KORA/ Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
TELENITY/ Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
INNOVA/ Kıraç Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
ACERPRO/ Mehmet Rıfat Evyap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
NETAŞ/ Tuzla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
VIRGOSOL/30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
PALADIN/ Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi