Yasaklayıcı yöntemler etkin sonuçlar sağlayamıyor
Yazılım kullanımı istihdam edilemeyen yetişmiş eleman sayısını arttırırken, milyarlarca lira vergi kaybına neden oluyor, ekonomiye ve BT sektörüne ağır darbe vuruyor. Bilinçli ya da bilinçsiz lisansız yazılım kullanan şirketleri ise teknik ve yasal sorunlar bekliyor.
Kolay ulaşılabilen bir alan olan internet kullanımının yaygınlaşmasıyla emek sömürüsünün arttığına değinen Mert Van Avukatlık Bürosu’ndan Avukat Demet Yılmaz Utkaner, korsan ürün kullanmanın kolaylaştığını, düzenlemelerinse Türkiye’de korsanın önlenmesinde yetersiz kaldığını dile getirdi.
Korsanla etkin mücadelenin sağlanamamasının önündeki en büyük engel olarak toplumun ve bireylerin bu konuda bilinçsiz olmasını gösteren Utkaner, “Ne yaparsak yapalım, toplumdaki bireyler korsan kullanımının bir emek hırsızlığı olduğunun farkına varmadıkça korsan kullanımının önlenmesi mümkün değil” dedi. Utkaner, şunları söyledi: “Korsan kullanımı en başta etik bir sorun. Korsanla etkin mücadele için korsan kopya ve lisanssız ürün kullanımı konusunda toplumda genel bir bilinç ve farkındalık yaratılmalı, bireylerin korsana yönelmesini engelleyici tedbirler alınmalı, teknolojik gelişmelerden üst düzeyde faydalanılarak korsan kullanımına karşı tedbirler alınmalı. Ancak yasaklayıcı yöntemlerin bu süreçte etkin sonuç sağlayamadığı da bir gerçek.” Utkaner, devlet kurumları aracılığıyla yürütülen aktif mücadele çalışmalarının artırılması ve korsan ürünlerin toplatılması için sürekli, hızlı ve tüm Türkiye çapında çalışmalar yapılması, hukuki yaptırımların daha etkin bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
YDKB ile ortaklaşa çalışmalar
Yazılım Dayanışma ve Koruma Birlikteliği (YDKB), Bilgi ve İletişim Teknolojileri İşverenleri Sendikası’nın (BİTİS) alt çalışma kurulu. YDKB kanalıyla gruba dahil olan dağıtıcı şirketlerin haklarının korunması amacıyla Türkiye genelinde korsan kullanımına karışı mücadele veriliyor, YDKB’nin korsanla mücadelede yaptığı çalışmalar kapsamında, başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Aydın, Adana, Sakarya ve tüm Türkiye’de lisansız yazılım kullanan şirketlere e-posta ve bilgilendirici broşür dağıtımı ile bilinçlendirme çalışması yapılmış.