Yasal düzenleme, sınırları ve sorumlulukları belirliyor
Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Tiktok gibi yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara yeni yükümlülük ve yaptırımlar getiren düzenleme Temmuz 2020’de yasalaştı. Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, kanunun detayları ve sosyal medya kullanıcılarının nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi. Buna göre, 31 Temmuz 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 7253 numaralı kanuni düzenleme ile sosyal medyayı kontrol altına alan idari para cezalarını içeren bir düzenleme söz konusu. Kanuna getirilen değişikliğin sebebi olarak da sosyal ağ sağlayıcılarının kullanıcılarının verilerini işleyen depolayan ortam ve uygulamalarda; devletin talepleri doğrultusunda kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunması noktasında gereken önleyici ve koruyucu mekanizmaları geliştirememeleri gösteriliyor.
Bu nedenle kişisel verilerin işlenmesi ve bunun denetiminin yapılabilmesini devletin pozitif yükümlülüğü kapsamında devlet eliyle yapılmasını kolaylaştıracak düzenlemeler ile içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesinin önü açılırken, devlet de daha ivedi reaksiyon gösterebilecek. “Yani sosyal medya ağları, söz konusu içeriği kaldırmazsa vatandaşlar yerine tazminat ödemek zorunda kalacak” açıklamasını yapan Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, sosyal ağ sağlayıcılarının yükümlülüklerini madde madde sıraladı:
- Türkiye’de kanunun gereklerinin yerine getirildiğini temini ile görevli olan bir temsilci atamakla yükümlü olup, bu yükümlülüğe uymayanlar için 10 milyon TL’den başlayan para cezası 30 milyon TL’ye kadar artabilecek. Bu platformlarda Türk şirketler tarafından reklam verilmesinin yasaklanmasını da barındıran ve internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90 oranında azaltılmasına kadar uzayan birtakım idari yaptırımlar da öngörülüyor.
- İçerik çıkarılması veya erişim engellenmesi taleplerini 48 saat içerisinde yanıtlama ve olumsuz cevaplarını da gerekçeli verme yükümlülüğü var.
- Türkiye’deki kullanıcılarının verilerini de Türkiye’ye getirme yükümlülüğü söz konusu.
Avukat Şimşek, detayları şöyle açıkladı:
“Sosyal ağ sağlayıcı” kavramı kanuna dahil olurken, esasen yer sağlayıcı tanımına girmekte olan ilgili sosyal medya platformları için ayrıca bazı hükümler eklenmesinin yolu açıldı. Buna göre sosyal ağ sağlayıcı, “sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder. Sağlayıcıların yönetim merkezi Türkiye’de olmadığı durumda; İlgili kanunun maddesi gereği idari para cezalarının, muhatabın yurtdışında bulunması halinde 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacağı düzenlenmekte. Tebligatın yapılamaması ya da tebligattan haberdar olunamaması halinde tebligat yapılmış sayılacaktır. Kişinin haberleşme hürriyeti başta olmak üzere çeşitli kısıtlamaları beraberinde getirebileceği bir yana her kısıtlama ile teknolojinin gelişiminin çağımız gereği hızını düşündüğümüzde kullanıcıları farklı paneller üzerinde veya farklı yöntemlerle buluşmaya itecektir. Yer sağlayıcılarının da düzenleme kapsamına takılmayacak paravan/takibi yapılmayan mecralar geliştirmesini tetikleyecektir.”