Yasal e-para Türkiye’de
Mevzuatı 2015 Haziran sonu itibariyle yürürlüğe giren 6493 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye’de ‘yasal elektronik para’ dönemi başladı. Kullanıcılara, firmalara ve kamu kurumlarına büyük kolaylık sağlayan bu yeni dönemde, elektronik ödemeler yasal koruma altına alındı. Bu kapsamda BDDK’ya ilk elektronik para kuruluşu başvurusunu yapan TURK Elektronik Para’nın faaliyet izni alması ve bu iznin Resmi Gazete’de yayımlanması ile Türkiye’de ödeme sistemlerinin farklı modellerinin önü açıldı. Şirket, ilgili mevzuatlar kapsamında faaliyet izni için BDDK’ya ilk ‘elektronik para kuruluşu’ başvurusunu 31 Aralık 2014 tarihinde yaptı ve Kurulun 27 Ağustos 2015 tarihli ve 6428 sayılı kararı ile elektronik para ihraç etmek üzere ‘elektronik para kuruluşu’ olarak faaliyet iznini aldı.
Elektronik Para Kuruluşu olarak verilen faaliyet izni ile kuruluşun sağlayacağı hizmetler ve hizmetlere özgün markalar, e-ticaret sitelerine sanal POS çözümleri (TurkPos), Fatura Ödeme Hizmetleri (TurkVezne), Tahsilat Hizmetleri (TurkTahsilat,TurkOdeme) ve kuruluşun sahibi olduğu faaliyet izninin en önemli yetkisi olan elektronik para ihracı (Param, BaroKart, AdaletKart, EasyCard, PlatinCard) olacak.
1 milyar TL ödeme işlemi yapıldı
Şirket, 2004’den bu yana Ar-Ge’sini gerçekleştirdiği teknolojisiyle, halen BaroKart, AdaletKart ve Platin Kart hizmetlerini sunuyor. TURK Elektronik Para Yönetim Kurulu Başkanı Emin Can Yılmaz, “Sunduğumuz “Temassız Akıllı Kartlar” ve ödeme altyapımız ile önemli miktarda ödeme işlemine aracılık ettik. Akıllı Avukat Kimlik kartı ile elektronik cüzdanı birleştiren projemiz BaroKart üzerinden yaklaşık 1 milyar TL ödeme işlemi gerçekleştirildi” bilgisini verdi. Yılmaz, “Param” hakkında da şu detayları paylaştı:
“Türkiye’de yeni bir dönem, yasal ve güvenceli elektronik para dönemi başlıyor. Bu kapsamda markamız ‘Param’, kullanıcılarına büyük kolaylıklar ve avantajlar sağlayacak yerel elektronik para. ‘Param’la ödemek istiyorum’ diyen bireyler ya da kurumlar, öderken hem kazanacak, hem hesabını bilecek, hem bütçesini yönetebilecek. Bu yapı kullanıcılara ve kamu kurumlarına güvence, şeffaflık ve kolaylık sağlayacak.”