Yaşanabilir bir dünya için ekonomik faaliyetlerimizde köklü değişikliklere gitmeliyiz
‘EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı’ 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleştirildi. 12 bin katılımcıyı ağırlayan etkinlik; iklim değişikliğiyle mücadele ile iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlendi ve ‘iklim değişikliği’, ‘yeşil dönüşüm’ konularının; küresel stratejiler, üretim, ticaret, sanayi, tarım, finansman, denizcilik, eğitim, teknoloji, yerel yönetimler gibi birçok boyutuyla masaya yatırıldı.
Ankara Ticaret Odası’nın öncülük ettiği, Ankara Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun ortak çalışmasıyla hazırlanan zirve, devlet eski başkanlarından, büyükelçilere, kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, üniversitelerden iş dünyasına, Organize Sanayi Bölgelerinden KOBİ’lere, uluslararası kuruluşlardan bankalara, sivil toplum kuruluşlarından yazar, basın mensubu ve sanatçılara kadar toplumun tüm kesimlerini bir araya getirdi. Açılış konuşmaları; zirvenin ev sahipliğini üstlenen Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşları Başkanı Memiş Kütükçü ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir tarafından yapıldı.
Çevreye saygılı olmayı her zamankinden daha fazla gözetmemiz gerek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında, dünyanın ilk iklim değişikliği fuarının bu zirve kapsamında kurulduğuna dikkat çekerek hem Bakanlık hem de bağlı ve ilgili kuruluşlarla fuarda bulunduklarını ifade etti. Fuar alanının yıldızının doğuştan elektrikli ve otonom araç TOGG olduğunu dile getiren Varank, “TOGG bu yıl sonunda trafiğe çıktığında sıfır karbon emisyonuyla iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli kazanımlarımızdan biri; sadece ülkemizin değil dünyanın da yıldızı olacak” dedi. İklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturma aşamasının geçildiğini belirten Varank, bugün gelinen noktada, ‘fatura’nın insanlık olarak hep birlikte ödendiğini ifade ederek, “Bu artık insanoğlu için bir varoluş mücadelesi haline geldi. Yaşanabilir bir çevre oluşturmak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak ekonomik faaliyetlerimizde köklü değişikliklere gitmemiz lazım. Elbette hükümetler kalkınma politikalarında ekonomik büyümeyi, ülkelerinin refahını artırmayı hedefleyecek ama bu büyümenin sürdürülebilirliğini ve çevreye saygılı olmasını her zamankinden daha fazla gözetmemiz lazım. Biz Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya devam edeceğiz. Biz üzerimize düşeni yapacağız ama tüm ülkelerin kolektif olarak hareket etmesi gerek” açıklamasını yaptı.
TOGG ile beraber küresel markaların ülkemizdeki elektrikli araç yatırımları devam ediyor
Enerji başta olmak üzere, kaynakların verimli kullanıldığı, israfın en aza indiği, atıkların geri kazanıldığı, karbon ayak izinin olmadığı bir yapının; dönüşümün olmazsa olmazları olduğunu vurgulayan Varank, ülkenin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikalarında köklü değişikliklere yol açacak bu dönüşümü, ekonomik kalkınmaya uygun biçimde uygulamaya devam edeceklerini vurgulayarak Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden girişimciliğe, nitelikli insan kaynağından iş ve yatırım ortamına kadar birçok alanda yenilikçi ve akılcı politikalar geliştirdiklerini ifade etti. Türkiye’nin Otomobili Projesi TOGG’un bu hamlelerin başında geldiğini anlatan Varank, “Tam zamanında ve doğru teknolojiye yatırım yaparak hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde otomotiv sektöründeki rekabetçiliğimizi katlayarak artıracağız. TOGG, sektördeki yeşil dönüşümün de öncüsü olacak. Gerek fabrikanın inşaatı gerekse aracın geliştirilmesi konusundaki çalışmalar planlandığı gibi tüm hızıyla devam ediyor. TOGG’un piyasaya çıkmasıyla bu alandaki farkındalık çok daha artmış olacak” şeklinde konuştu.TOGG ile beraber küresel markaların da ülkemizdeki elektrikli araç yatırımlarının devam ettiğini kaydeden Varank, “Ford Otosan bu konuda ülkemizde çok büyük bir yatırım yapıyor. Bu ay itibarıyla Kocaeli’nde tam elektrikli araçlarının üretimine başlıyorlar. Diğer birçok marka da ülkemize gelmek için fırsat kolluyor. Ülkemizin yakın zamanda elektrikli araç konusunda küresel bir üretim üssü olacağına emin olabilirsiniz” değerlendirmesini yaptı.
OSB’lerin ‘Yeşil OSB’lere dönüşümü hızlandırılacak
Varank, sektörde yaşanan hızlı gelişmelerle elektrikli araç şarj altyapılarına olan ihtiyacın da arttığına değinerek bu kapsamda açıklanan destek programını hatırlattı ve 81 ilin tamamında, 1500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulmasına yönelik toplamda 300 milyon liralık destek sağlayacaklarını ifade etti. Bakan Varank, “Bunun tamamını hibe olarak bu alanda yatırım yapacak firmalarımıza vereceğiz. Böylece bir yıl içinde Türkiye’yi şarj istasyonlarıyla donatmış olacağız” dedi. Varank, elektrifikasyon sürecine paralel olarak elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla ön plana çıkardıklarına işaret ederek, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına sağlanan teşvikleri anlattı ve bu konuda Türkiye’nin her tarafındaki sanayicilerin de yatırım planlaması yaptıklarını aktardı. OSB’lerin ‘Yeşil OSB’lere dönüşümünü hızlandıracak projelerden de bahseden Varank, bu sayede organize sanayi bölgelerinin altyapı gereksinimlerini karşılayarak suyun geri kazanıldığı, yenilenebilir enerjinin üretildiği sürdürülebilir sanayi alanları olacağına dikkat çekti. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da, Türkiye ekonomisinin güçlü yapısıyla değişime kolayca adapte olabildiğini belirterek “Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz takdirde, mevcut avantajlara bir yenisini daha ekleyerek dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız” dedi.
Yeşil dönüşüme yatırım yapmak hem yerli teknolojimizi geliştirecek hem de istihdamı artıracak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmasında, yaklaşan iklim krizi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bir an önce AB Yeşil Mutabakat yaklaşımına uygun yatırımlara ağırlık verilmesi ve fosil yakıt enerjinin terk edilmesi gerektiğini ifade eden Yavaş, “İklim değişikliği konusunda önlem alınmazsa 2050 yılında yılda 23 trilyon dolarlık ekonomik kayıp yaşanması bekleniyor” açıklamasını yaptı. Mansur Yavaş, etkinliğin Ankara’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ankara’nın bu konuda da öncü kent kimliğine sahip olmasını çok değerli buluyorum” dedi. Kentlerin hazırlıksız olması ve altyapı yatırımlarının, kentleşme sürecinin, planlamanın iklim krizine uygun yapılmamış olmasının ekonomik maliyetleri daha da artıracağını vurgulayan Yavaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye, 2020 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşmasına taraf durumunda. Yeşil dönüşüm yatırımlarına öncelik verilmesi gerekiyor. Ülkemizde iklim krizine sebep olan sera gazlarının yüzde 72’si enerji sektörü kaynaklı. Fosil yakıtlara dayanan bu sektörün artık fosil yakıtlardan arındırılmasına hız verilmeli. Avrupa Birliği ve İngiltere’de kömürlü termik santralleri kademeli şekilde terk edilmekte. Çok yakında Avrupa Birliği’ne ihracatta öncü rol üstlenen sanayicilerimiz ve çiftçilerimiz, yeşil mutabakat yaklaşımıyla sınırda karbon vergisine muhatap olacaklar. Sınırda AB’ye vergi vermek yerine, bugünden tezi yok yeşil dönüşüme yatırım yapmak hem yerli teknolojimizi geliştirecek hem de istihdam koşullarımızı artıracaktır.” Ankara Büyükşehir Belediyesinin çevreci projelere imza attığını da söyleyen Yavaş, “Türkiye’nin uluslararası standartlarda dönüştürülmüş ilk yüzde 100 yerli otobüsüyle, yenilebilir enerji ve çevre teknolojileri merkezimizle, yeşil alanlarımızla ve su kaynaklarının etkin kullanımı için yaptığımız faaliyetlerle kentimize ve aslında tüm insanlığa katkı sunuyoruz” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Kent Konseyi’ne ait stantların da bulunduğu organizasyonda, ulusal ve uluslararası 300 konuşmacı 20’yi aşkın oturuma katıldı. Ayrıca B2B görüşmeler, sertifikalı eğitim programları, eğitimler, ‘workshoplar’, sergiler, konserler, dinletiler ile mini gösteriler düzenlendi.
Genç iklim elçileri önerilerini paylaştı
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’ın moderatör olduğu ‘Türkiye’de Yeşil Dönüşüm Sorunlar Fırsatlar’ başlıklı oturumda; Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay konuşmacı olarak yer aldı. Döngüsel ekonomi ve atık yönetiminin de ele alındığı etkinlikte; Başkent Ankara sokaklarında kağıt toplayıp milli servetin dönüştürülmesine katkıda bulunarak geçimini sağlayan bir kağıt toplayıcısı da sahne alarak tecrübelerini paylaştı. KGF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanlıoğlu ve Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Çevreci ulaşım aracı olan bisiklet kullanımına ilişkin etkinliklerin yer aldığı fuarda oluşturulan bir parkurda katılımcılara elektrikli bisiklet kullanımı imkânı verilerek bisiklet kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlandı. “Gelecek bizim geleceğimiz” diyen gençler, geleceklerine sahip çıkmak için ‘EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nde yerini aldı. İklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir yere sahip olan genç iklim elçileri, düşüncelerini, fikirlerini, çözüm önerilerini anlattı. Türk Telekom’un desteklediği etkinliğe; Koç Holding, Halkbank, Denizbank, Ziraat Bankası, Doğanlar Holding, Tosyalı, Akfen, Evcil Grup, Kalyon PV, ITC, Türksat, TAV, Kazan Soda, Eti Soda, THY katkıda bulundu. Girişlerin kablo dâhil elektronik atıklarla yapılabildiği zirvede toplanan atıklar Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından değerlendirilecek ve geleceği inşa edecek gençlerin eğitiminde kullanılmak üzere Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) aktarılacak. ‘Karbon nötr’ olarak gerçekleştirilen programda kullanılan broşür, afiş, reklam gibi bütün materyaller ise geri dönüşüme sokulacak.