Yatırımda öncelik teknoloji dönüşümü olacak
Güneş enerjisi panel üretimi alanında; dört fabrika ve bir Ar-Ge merkeziyle dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası (Kalyon PV), yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranındaki üretimiyle güneş enerjisi teknolojilerini Türkiye’nin ve dünyanın dört bir noktasına ulaştırmaya devam ediyor. Küresel iklim krizi ile mücadele kapsamında, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine millî sorumluluk bilinciyle yaklaşan Kalyon PV, bu alanda yaptığı çalışmaları, yatırımlarını, yıl sonu değerlendirmesini ve 2024 yılı hedeflerini açıklamak üzere Kalyon PV’nin Ankara’da yer alan fabrikasına bir basın gezisi düzenledi.
Açılış konuşmasını yapan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, “Türkiye’nin merkezinde komple bir tesis kurduk. Burada önemli yatırımlar yaptığımız bir Ar-Ge merkezimiz de var. Bu tesis aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir merkez. Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz. İklim değişikliği ve çevre duyarlığı konusunda son derece hassasız. Bugüne kadar gerçekleştirilen ve devam eden yatırımlarımızı dikkate aldığımızda; çevreye duyarlı bir yatırım süreci içerisinde olduğumuzu görüyoruz. Konya Karapınar’da 1300 MW güce sahip Avrupa’nın en büyük, dünyanın da sayılı güneş enerjisi santrallerinden birini kurduk. Bunun da ötesinde; sadece Karapınar’da değil, diğer bölgelerimiz için de sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir yaklaşım içerisindeyiz. Bu bakış açısıyla; enerji özelinde de önümüzdeki süreçte yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Şirketin faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi veren Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi ise sürdürülebilir bir gelecek inşa ederek; daha temiz, daha yeşil bir dünya için çalıştıklarını söyledi. Tüfekçi, şu bilgileri paylaştı:
“Kalyon Holding’in Toplum, Tabiat, Tasarım ve Teknoloji’den oluşan kısaca 4T adını verdiği ilkesel yaklaşımının bir yatırımı olan Kalyon PV, Türkiye ve dünyada her yıl artan nüfus ile gelecek kuşakların artan enerji ihtiyacını sağlamak amacıyla hayata geçirilen bir yatırım. Ürettiğimiz paneller yüzde 80’in üstünde bir yerlilik oranına sahip. Bugün 500 milyon doları aşan yatırım hacmine sahibiz. Kalyon PV entegre tesisimizde 2 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık 2 GW’lık güneş panelini; ingot, wafer, hücre ve panel olarak entegre biçimde üretiyoruz. Hedefimiz, üretim kapasitesini 10 GW’a çıkarmak ve Türkiye’nin ihtiyacı olduğu yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak, enerji ithalatının önüne geçebilmek. 2024 yılında teknoloji dönüşümümüzü tamamladıktan sonra, 2025 yılında 500 MW ihracat yapma hedefimiz bulunuyor.
Gerek üretim alanlarındaki teknoloji yeniliği gerekse de sürdürülebilirlik bağlamındaki hedeflerimiz kapsamında 2024 yılında teknoloji dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu dönüşümle birlikte; 2024 yılı içerisinde 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar sayesinde üretim alanlarımız daha ileri teknolojiye sahip olurken fabrikamız karbon sıfır bir yapıya kavuşacak. Faz 3 üretim tesisiyle birlikte Kalyon PV, yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık değer yaratır duruma gelmiştir. Bu değer yurt içi talebin karşılanmasının yanı sıra Türkiye’nin ihracattaki gücünü de artırmaktadır.
Faz 4’ün devreye alınmasıyla birlikte Kalyon PV entegre fabrikamızda bir teknoloji dönüşümü gerçekleştireceğiz. Çin’den bağımsız Türk mühendisliği ile dünyada üretim yapan tek firmayız. Dolayısıyla Avrupa ve Amerikalılar fabrikamıza çok kıymet veriyor. Burada elde edilen know-how ve fabrikanın üretim karakteri tüm ülkelerin dikkatini ve ilgisini çekiyor. Avrupa ve Amerika’da yatırım fırsatı için şartların olgunlaşmasını bekliyor, yatırım için gün sayıyoruz. 2023 yılı başında Türkiye’nin yenilenebilir enerji vizyonu açıklandı. Cumhurbaşkanımız, 2035 yılında Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 53 GW olacağını açıkladı. Bugün bu rakam 10 GW. 12 yıl içinde 53 GW’a çıkacağız ve bu yaklaşık her yıl 3-4 GW’lık kurulum demektir. Dolayısıyla Türkiye yenilenebilir enerjide koştuğu bir döneme giriyor. Bizler Kalyon PV olarak ülkemizin belirlediği hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız” şeklinde konuştu.