YATIRIMLAR VERİMLİLİĞİ ARTIRMAYA ODAKLI
İnnova Finans ve Genel Sektörden Sorumlu İş Geliştirme Koordinatörü Bilgehan Baykal’a göre fatura tahsilatları alanında hala gidilecek yol var. Dünyadaki örnekleri gibi, tüm kurumların tek bir takas merkezi üzerinden işlem yapması sektördeki etkinliği artıracak. Baykal, “Fiziki kanallara olan ihtiyaç özellikle kiosk gibi 7/24 çalışabilen teknolojilerin de önemli bir alternatif olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye’de teknoloji kullanımı özellikle hizmetler alanında hala düşük. Daha tam anlamıyla gelişmemiş bir pazardaki önemli projelerin Hindistan’a kaydığını görüyoruz. Oysa Türkiye hem CIS ülkeleri hem de Ortadoğu’ya bu anlamda liderlik etmeye aday bir ülke” dedi.
Sigortacılığın son yılların en hızlı gelişen alt sektörü olduğunu vurgulayan ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, bu hızlı büyümeyi bilişim teknolojileriyle desteklemenin kritik önemine dikkat çekti. Bacak, “Sigorta sektörü çalışanları ve müşterileri bu hızlı işleyişe ayak uyduracak uygulamalara ve performans sıkıntısı yaşatmayacak bir altyapıya sahip olmalılar. Buradan yola çıkıp, ABH olarak bu sektöre hizmet verebilecek güçlü bir altyapı kurguladık” şeklinde konuştu.
Bordotek Genel Müdürü Öner Gültekin, önümüzdeki günlerde kullanıcı cihazlarını daha güvenli hale getiren özel donanımların kullanımının artacağı görüşünde. Bu sayede kullanıcının bilgisayarında bulunması muhtemel casus yazılımlar, virüsler veya benzer işlevdeki araçların etkisiz hale geleceğini kaydeden Gültekin, “Elektronik bankacılığın bir diğer önemli konusu ise bütünlük, yani bin TL olarak aktarılan bir bakiyenin 10 bin TL olarak işlenmemesi. Bunun yolu da iletişim hatlarının her ne olursa olsun üst düzeyde bir kripto ile kriptolanmış olmasından geçiyor. Banka için mudinin bakiyesinin açığa çıkmaması önemlidir ama bakiyenin doğruluğu daha önemlidir. OTP tarafında SMS teknolojilerinin kullanılması beni oldukça düşündürüyor. Çünkü GSM iletiminde kullanılan A5 kripto algoritması yıllar önce kırılmış zayıf bir algoritmadır. Yani ufak bir araştırma ve düşük maliyetlerle bir GSM interceptor cihazı yapmanız çok da zor değil. Bu yüzden SMS OTP’nin uzun vadede bankaları üzeceğini ve bu sistemin ikame edileceğini düşünüyorum. BDDK tarafından bankalara belirli periyotlarla penetrasyon testleri yaptırılması ve bunun halkla paylaşılmasının da mecburi tutulması gerekir” dedi.
IBM Türk Bankacılık Çözümleri Uzmanı Barış Harman’ın görüşleri ise şöyle: “Sektörde mobil çözümler öne çıkacak. Özellikle ödeme sistemlerinde internet ve mobil teknolojilerinin çok daha yaygın olarak kullanılacağını öngörüyoruz. Bunun yanı sıra yasal ve uluslararası mevzuatlara uyum ve güvenilirlik ortamının sağlanması finansal sektörün otomatik risk yönetimi araçlarına ihtiyacını artıracak. Finansal sektör satış ve karlılığını yükseltmek için de müşteri ilişkileri yönetimi araçlarını kullanmaya devam edecek. Bankalar verimliliği artırmak için iş süreçlerini gözden geçirip iyileştirmeler yapacak, bunların otomasyonu ve izlenebilirliğine yatırım yapacaklar.”
Aton Genel Müdürü M. Ali Onurgüder, finans ve bankacılık sektörünün yeni çözümlere ilk ihtiyaç duyan ve geliştirilen ürün ve uygulamaları ilk kullanan sektör olduğunu anımsattı. Onurgüder, şunları söyledi: “2010 yılı ilk yarısından ileriye baktığımızda özellikle sektörde klasik bazı uygulamaların dışkaynak kullanımı, DMS–workflow, telekom çözümleri gibi devam etmekle birlikte özellikle verime yönelik, maliyetleri sınırlayan ve iş gücünü azaltan çözümler yaygın olarak satın alınacaktır. Burada çözüm sağlayıcılara düşen kısım hızlı, sorunsuz, kolay kullanım ve kesinlikle güçlü satış sonrası desteğiyle bu ürün ve çözümleri sunmak. Bu nedenle Aton olarak 17 yıldır hep bu kriterlere odaklanarak sektördeki çözümlerimizi sunuyoruz. Sürekli yeni çözümleri adeta kokluyoruz ve kullanıcılarımızla birlikte aynı havayı soluyoruz. Son ürünümüz senet işleme çözümleri sektördeki ilk çözüm olarak geliştirilmiştir. Aton‘un yenilikleri kaynağında takip eden teknolojisiyle sektöre sunularak çok ciddi projeler 2009 gibi bir yılda başarıldı. Bu nedenle 2010 yılı tüm pazar açısından yeni ihtiyaçlar ve bunlara yeni çözümlerle yarışmaktan dolayı yine büyüyerek tamamlanacaktır.”
ETB Genel Müdürü Kemal Okyay, her türlü kimlik ve belgeyi sorunsuz tarayabilen doküman tarayıcıların şube içinde kullanılan belge trafiğini önemli oranda azaltacağını belirtti. Çek gibi kıymetli evrakların da sorunsuzca taranabildiği
bu ürünlerin, banka arkasındaki pek çok operasyonun yükünü önemli ölçüde hafiflettiğini ve belge dolaşımının mevcut bankacılık uygulamalarına bütünleştirileceğini söyleyen Okyay, “Yeni biyometrik teknolojiler parmak izi ve daha gelişmiş avuç içi okuma yöntemleri ile kimlik tanıma, ödeme ve güvenli internet bankacılık uygulamalarında öne çıkacak. Dizüstü bilgisayar çantasına sığan yeni gelişmiş tarayıcılar bankacılık ve sigorta sektörlerinde mobil uygulamalar ile form ve belge işlemeyi anında ve yerinde sağlayabilecek. Merkezi operasyonlarda ise hızlı tarayıcılar ile başvuru formları, anketler, bölümlerin özel belgeleri hızla elektronik ortama aktarılacak, kurum içerisinde bilgi ve belge bütünleşmesiyla büyük bir verimlilik artışı sağlanacaktır. Fiziki arşivlerle elektronik arşivlerin bütünleşme ve yönetimini sağlayan teknolojilerle kurumsal bellek oluşumu ve paylaşımı sağlanacak” dedi.
SmartSoft Genel Müdürü Murat G. Güzel’e göre, ön ödemeli bankacılık kartları yaygınlaşacak. Bu kartlarla ilgili projelerin, yerleşke, otopark, su sayacı ve elektrik sayacında da yaygınlaşacağını ve bankaların bu segmentasyonlarda kampanya yapabilir hale geleceğine inanan Güzel “Ayrıca bu kartların aynı zamanda internetten dolumlarının yapılabileceğine ve internetten kullanıcıların güvenli olarak kart takılı işlemler yapabilecek. NFC projeleri 2010’un dördüncü çeyreğinden itibaren ticari modellere dönüşecek ve bankalar ön ödemeli uygulamalarıyla banka kampanyalarını yapabilecekler. Aynı zamanda devletin ürettiği yonga teknolojisiyle bankaların ödeme sistemleri arasında iletişimin olacak ve bu noktada devletin ürettiği çip şifresinin bankalarda bir ödeme aracı olarak kabul edilecek” dedi.
Yönetmeliklere uyumluluk ihtiyacı, bankaların saklaması ve ihtiyaç duyulduğunda yetkili makamlara değiştirilmeme garantisi ile sunması gereken veri miktarını her geçen gün artırıyor. Kurumlara, verilerini daha etkin saklamak, yedeklemek ve geri dönmek için olanak sağlayan arşivleme, tekilleştirme (Deduplication) ve iş sürekliliği çözümlerinin önümüzdeki dönemde de giderek artan bir öneme sahip olacağını belirten EMC Bankacılık Sektörü Satış Müdürü Esin Kuyucu, şunları kaydetti: “Teknoloji kullanımında belirleyici eğilimlerin başında sanallaştırma ve bulut bilişim geliyor. Sanallaştırma ile BT'nin, maliyet merkezi olmaktan çıkıp servis merkezi haline gelmesi ve yeni nesil veri merkezleri ile BT servislerinin iş birimlerine on demand, istenen SLA'lerde ve zamanında sunulması sağlanıyor. Bunların yanında dolandırıcılık tespiti, kimlik doğrulama ve ağ güvenilirliği de bankalar için önceliğini koruyor. 2008 ile 2011 yılları arasında devreye alınacak SEPA programının da etkisi ile bankalar karmaşık ödeme altyapılırın yenileme ve geliştirme çalışması içerisindeler.”