Yatırımlara asıl değeri akıllı veri yönetimi katıyor
Dünyada yapılan tüm araştırmaların ortak sonucu, verinin her yıl katlanarak arttığını gösteriyor. Bu da kurumları, veri depolama çözümlerinde maliyet ve yönetilebilirlik unsurlarını ön planda tutmaya yöneltiyor. Veri depolama çözümlerinden en verimli sonuçları elde edebilmek içinse güvenilir bir çözüm sağlayıcının seçilmesi hayati önem taşıyor. Günümüzün yoğun rekabet ortamında, kurumları öne çıkaran ve başarılı olmalarını sağlayan altın kuralın farklılaşma olduğunu söyleyen Datacore Genel Müdürü Serdar Özçelik, BT yatırımlarının bu farklılığı yaratma açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Şu an Türkiye’deki en büyük kısır döngülerden bir tanesi kurumların çoğunun farklılaşmada bilgi teknolojilerine gerekli önemi vermemesidir. Veri depolama çözümlerinin gelecekte sağlayacağı fayda/maliyet analizi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Gelecek ihtiyaçları ve büyümeleri doğru tanımlanmadan yapılan yatırımların ekonomik ömrünü doldurmadan değiştirilmesi gerekir” dedi.
DDN Ülke Müdürü Oğuzhan Bayburs ise depolama çözümlerindeki maliyet konusunu son günlerin popüler kavramı ‘Big Data’ ile açıklıyor. “Günümüzdeki sayısal içerik patlaması çok büyük hacimlere ulaşmıştır. Geleneksel disk sistemlerinin sınırlarını zorlayan; görüntüler, videolar, karmaşık simülasyonlar ve makine tarafından oluşturulan bu veriler nedeniyle günümüzdeki kapasite büyümesi, veri şekil düzenleri ve performans gereksinimlerine ayak uydurmak için bu sistemlerin kullanılması; artan karmaşıklık, verimsizlik ve finans edilemez maliyetlerle sonuçlanan sistem ve ad alanı düzensizliği yaratmaktadır” diyen Bayburs, kurumların kapasite ve performans gereksinimlerindeki büyümeyi karşılamak için daha az sistem konuşlandırmayı ve yönetmeyi istediklerine dikkat çekti. Kurumların, sürdürülebilir ve tahmin edilebilir performans, hizmet kalitesi, veri koruma ve yoğunluk sunan paralel mimari ve donanımsal olarak hızlandırılmış veri depolama sistemlerine geçiş yaparak satın alma maliyetlerini ve toplam sahip olma maliyetlerini önemli ölçüde azaltmak istediklerini belirten Bayburs, kendilerinin bu ihtiyaçlara, DDN’in sekizinci kuşak Silikon Depolama Mimarisi (S2A) ve Depolama Füzyon Mimarisi (SFA) ürünleri ile yanıt verdiklerini söyledi.
Verinin yüzde 60’tan fazlası tekrar
Her yıl şimdiye kadar oluşturduğumuz verinin yüzde 60-70 kadarını tekrar ürettiğimizi vurgulayan Oytek Sistem Yönetim Müdürü Kudret Gülcan, oluşan verinin büyük bir kısmının kanunlar veya kurum içi politikalar nedeniyle saklanmak zorunda kalındığını belirterek, “Klasik yöntemlerle veri depolama maliyetleri sürekli yükselen bir kalem. Veri depolama maliyetlerini hesaplarken, veriye ulaşım yöntemleri ve veri yönetimi de maliyeti etkileyen kalemler. Bu yüzden maliyetleri belli seviyelerde tutarak yönetilebilir bir veri depolama altyapısı oluşturmak verimlilik için önemli bir nokta” dedi.
Ölçeklenebilir sistemlere yatırım yapılmalı
Bütünleşik çözümler sayesinde; kullanım kolaylığı, gelişmiş performans ve verimlilik özellikleri ile artan ihtiyaçları adresleyecek altyapının kazanımlarının elde edildiğini belirten EMC Kıdemli Teknoloji Danışmanı Emin Çalıklı, “Verinin büyüme hızı düşünülürse, ölçeklenebilir sistemlere yatırım yapılması önem taşıyor. Dosya tekilleştirme ve sıkıştırma gibi gelişmiş fonksiyonlar ile artan veri miktarının yönetimi kolaylaşıyor. Her bir veri tipi ayrı altyapı ihtiyacına sahip. Otomatik olarak verilerin ihtiyaca göre flash, fiber ya da SATA disklere dağıtımını sağlayan yazılımlar, işletmelerin yatırım maliyetlerini düşürüyor” diye görüşünü belirtiyor.
Günümüzde veri depolama çözümlerinin ana faydasının, şirketleri yüksek yatırım maliyetlerinden kurtararak, verimli ve yüksek performanslı bir altyapıya kavuşturmak olduğu açık. NetApp Türkiye Ülke Müdürü Behçet Yumrukçallı, “Hepimizin tahmin edebileceği gibi, değişimlerin çok hızlı olduğu iş dünyasında silo tipi bir veri depolama altyapısına sahip olmak, veri hacimlerinde yaşanan sürekli artış ile kapasiteye duyulan ihtiyacı artıracak. Bu da ekstra yatırım maliyetlerine sebep olacaktır” dedi. Önemli olanın sadece depolamak değil, veriyi akıllı bir biçimde yönetebilmek, onun erişilebilir ve güvenli olmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Yumrukçallı, NetApp’ın pazardaki en büyük avantajının sahip olduğu teknoloji liderliği olduğunu belirtti ve ekledi: “Bizi teknoloji alanında liderliğe taşıyan en önemli unsurlardan biri veri depolama alanında sağladığımız verimlilik. İkincisi ise tek bir merkezden yönetilebilen tümleşik veri depolama hizmetlerimiz. Bu konularda rakiplerimizden ciddi şekilde farklılaşıyoruz.”
Veri depolama sistemlerine yatırım yapmayı planlayan kurumların bazı gelişmeleri dikkatle izlemesinde yarar gördüklerini belirten ABH Veri Merkezi Müdürü Bektaş Özkan, kurumlar arasındaki veri trafiğinin çeşitli iletişim araçlarına bağlı olarak katlanarak arttığını söyledi. “Sonuç itibarıyla kurumlar, denetimsiz büyüyen bu veri yükünü hem operasyonel açıdan anlamlı olacak şekilde saklama, hem de bu bilgiyi en uygun ve hesaplı araçlarla yönetme ihtiyacı duyuyor” diyen Özkan, veri artışını bazı rakamlarla açıkladı: Digital Universe araştırma şirketinin yapmış olduğu bir araştırma, bu yıl sonuna kadar dünyada 1.8 zetabyte büyüklüğünde sayısal verinin üretilip depolanacağını gösteriyor. 1,8 zetabyte’lık veri hacmi yaklaşık 200 milyar adet yüksek çözünürlüklü uzun metrajlı filme denk gelmektedir. Bugün YouTube’a bir dakika içinde 35 saatlik film yüklendiğini düşünürsek sayısal veri hacminin gelecek yıllarda katlanarak süreceği de açıktır.”
Bu gelişmelere kurumlar cephesinden bakıldığında BT yöneticilerinin özellikle veri depolama sistemlerine yatırım yaparken neden ince eleyip sık dokumak zorunda olduklarının da anlaşılabildiğine dikkat çeken Özkan, “Veri depolama sistemleri açısından maliyetlerin azalmasına karşılık, veri tekilleştirme (de-duplication) gibi teknolojilerle aynı alana daha fazla verinin saklanmasını mümkün kılan teknolojiler gelişiyor” dedi.