Yatırımlarda korona baskısı hakim
Aruba araştırmasına göre, pandemi kaynaklı iş kayıplarını gidermek adına Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki BT yöneticileri bulut tabanlı ve yapay zeka destekli ağ teknolojilerine daha fazla yatırım yapıyor. Küresel rapordaki ‘Pandemi sonrasının çalışma ortamına hazırlık’ başlıklı bulgulara göre BT yöneticileri, işgücünün yoğun şekilde dağıtık hale gelmesi ve hibrit çalışma düzeninin yükselişine ilişkin sorunlarla karşılaşıyor. BT yöneticilerinin çalışanların ofiste, evde ya da mobil halde kesintisiz bir şekilde çalışmaları için ağ altyapılarını dönüştürmeyi istediğini belirten rapor, bunun için sermaye harcamalarını (CapEx) ‘hizmet olarak’ tüketecek çözümlere yöneldiklerini belirtiyor. Rapora göre, abonelik yoluyla alınan BT hizmetlerinin ortalama olarak yüzde 26 olan payı, gelecek iki yılda yüzde 42,11’e yükselecek. Şirketlerin ‘bir hizmet olarak’ tükettikleri BT çözümlerinin çoğunluğu yine aynı süreçte yüzde 74 artış gösterecek. Aruba’nın EMEA Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Morten Illum, “Hibrit çalışma alanlarının yükselişiyle beraber BT yöneticileri esnek, güvenli ve uygun fiyatta hassas bir denge kurma baskısı altında. Her geçen gün daha da zorlayıcı bir hale gelen finansal iklimle birlikte BT yöneticileri, düşük risk ve hesaplı bir yol sunan abonelik modeline yöneliyor” dedi. 20’den fazla ülkede ve sekiz ana sektörde birden, 2 bin 400 BT yöneticisinin görüşlerine yer verildiği raporda, birçok kritik bulgu söz konusu.
- Yöneticilerin yüzde 16’sı çalışanlarının COVID-19’dan ‘ciddi şekilde’ (geniş çaplı ücretsiz izin ya da geçici işten çıkarma), yüzde 33’ü ‘orta derecede’ (bazı iş alanlarında geçici küçülme) ve yüzde 41’i de düşük seviyede etkilendiğini söyledi. COVID-19 yüzünden ağ projelerindeki yatırımlarının ertelendiğini ya da geciktiğini söyleyenlerin oranı yüzde 78’iken, projelerin tamamen iptal edildiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 19.
- Dünya çapındaki BT yöneticilerinin yüzde 38’i bulut tabanlı ağ yatırımlarını artırmayı, yüzde 45’i aynı seviyede devam etmeyi ve yüzde 15’i de azaltmayı düşünüyor. Bulut tabanlı ağ yatırımlarını artırmayı düşünen bölgeler arasında yüzde 32’lik EMEA’ya kıyasla Asya Pasifik bölgesi yüzde 45’le dünya lideriydi. Türkiye’de ise bu alanda yatırım yapmayı düşünen BT yöneticilerinde yüzde 57’lik, Hindistan’da ise yüzde 59’luk bir artış söz konusu. Uzaktan ağ yönetimini mümkün kılan bulut çözümleriyle bu tür yetkinlikler, on-prem (kendi lokalinde) ağ çözümlerinin mümkün olmadığı ya da zorlaştırdığı durumlarda BT ekipleri için cazip bir konumda yer alıyor. BT yöneticileri ağ takip ve içgörü araçlarını geliştirmeyi düşünüyor.
- COVID-19 etkisiyle birlikte, Türkiye’deki BT yöneticilerinin yüzde 73’ü donanım ve/veya yazılım, yüzde 72’si anahtar teslim donanım/yazılım hizmetlerini ve yüzde 26’sı da finansal leasing için yeni abonelik modellerini keşfetmeye hazır olduklarını söylüyor. Bu durum, zorlu bir ortamda finansal anlamda daha esnek modellere doğan talebin bir göstergesi.
- Ağ hizmetlerinde abonelik modeli yüzde 61’lik oranıyla en çok Asya Pasifik bölgesinde popüler; yüzde 52’yle Amerika ve yüzde 50’yle EMEA bölgesi hemen ardından geliyor. Ülke bazında baktığımızda ise en yüksek talep yüzde 73’le Türkiye’de. Hindistan’da bu oran yüzde 70 ve Çin’de ise yüzde 65.
- Abonelik modelini en çok düşünen küresel endüstriler sırasıyla, yüzde 66’yla konaklama sektörü, BT, teknoloji ve telekom sektörü yüzde 58 ve eğitim sektörü yüzde 57 olarak yer alıyor. COVID-19’un BT üzerindeki etkisi, esneklik ve öngörülebilirlik talebini artırırken, daha önce hiç olmadığı kadar şirket sermaye harcamalarındaki riski de azaltıyor.
- Dünya genelinde sermaye harcamalarına devam edeceğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 8. Buradaki en büyük pay yüzde 20’yle Hollanda’dayken, bu ülkeyi yüzde 17’lik oranıyla ABD, yüzde 16’yla İspanya ve yüzde 15’le Fransa izliyor. Sektörler genelinde ise yüzde 15’le perakende, dağıtım ve ulaşım sektörleri sermaye harcamalarına devam edeceğini söylerken, eğitim sektörü sadece yüzde 5, BT ve teknoloji ve konaklama sektörleri ise yüzde 2’lik oranda kalıyor.