YAZ OKUMASI: ELON MUSK VE MARK ZUCKERBERG’İN FAVORİ ROMAN YAZARI
Önümüzde Temmuz ve Ağustos var. Sıcaklar ve tatil… Şöyle keyifli bir roman okurken, aynı zamanda zihnimize yaratıcı tohumlar ekilmesini de isteyebiliriz. Hatta, zihnimizi yormadan dijital toplumun nereye gittiğini anlamamıza katkı koyabilecek bir roman okumak isteyebiliriz. O zaman, Silikon Vadisi’nin favori yazarı Iain M. Banks’ı öneririm.
Banks’ın romanları, zamanımızın en yaratıcı projelerini üreten, yorulmaz girişimci Elon Musk’a ilham kaynağı olmuş (http://bit.ly/2sJdKG2). Örneğin, Musk, en yeni “çılgın” girişimi olan Neurolink firmasının ismini belirlerken, Banks’ın romanlarında geçen “neural lace” (sinirsel dantel) kavramından esinlenir. Neurolink, insan beyni ile bilgisayar arasında veri alışverişi sağlayacak teknolojiyi geliştirmeyi hedefleyen bir firma (http://bit.ly/2sqMTvt). Banks’ın romanlarında, beyin-makine arayüzü teknolojisi (neural lace) genç yaşta insanların beynine yerleştirilir. Zamanla bu teknoloji beyin ile bütünleşir ve adeta bir WiFi bağlantısı gibi, bireyin etrafındaki yapay zeka cihazlarıyla iletişimini sağlar. Elon Musk’ın yeni kurduğu Neurolink’in hedefi de buna benzer yönde.
Mark Zuckerberger’in 2015 yılında önerdiği kitap da Banks’ın “The Player of Games” romanı. Banks’ın diğer kitapları gibi bu da uyumadan önce okunacak hafif roman kategorisine girdiği halde ve bazıları 30 yıl önce yazılmış da olsa, şu anda teknoloji çevrelerini meşgul eden, endişe ettiren temaları içerdiği için en çok satan kitaplar listesine de girdi.
Banks’ın romanlarının dokuzu, “Kültür” (Culture) serisi diye adlandırılır. Zuckerberger’in önerdiği, bu serinin ikinci kitabıdır. Burada “Kültür,” tüm insanların işini robotların ve yapay zekanın yaptığı bir toplumun adıdır. Bu romanların sıraya dizilerek okunması gerekmez. Hatta, hangi sırayla okunması gerektiği de tartışma konusudur (http://bit.ly/2rH89A8). Ama, çoğunluk, belki de Zuckerberger’in önerisinin etkisiyle, “The Player of Games” ile başlanmasını önerir (http://bit.ly/2sOr7V8).
Maalesef, “Kültür” serisindeki dokuz romanın hiç biri Türkçe’ye çevrilmemiş. Bildiğim kadarıyla, bu seri dışında kalan, beş romanı çevrilmiş.