Yazarlar Amazon’dan şikayetçi
ABD’li yazarlar ve yayıncılar Amazon’un sanal alemdeki baskınlığının giderek artmasından şikayetçi oldu.
Mevcut yasal yapıda İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – ICANN), üst seviye alan adı (TLD) olarak nitelendirilen bu son eklerin satış sürecinde yetkilendirilmiş kurum olarak bulunuyor. Şirketler .com, gibi son eklerin yanında .art, .app, .home gibi son ekleri de kullanabiliyorlar.
Amazon ise .pin, .like gibi TLD’leri de kapsayan onlarca son eki satın almak için başvuruda bulundu. Yazar ve yayıncıların ICANN’a gönderdikleri mektubun içinde çeşitli açıklamalarda bulunan Yazarlar Derneği Başkanı Scott Turow şunları söyledi: “ ICANN’ın Amazon’un başvurusu doğrultusunda .book, .author, .read gibi yayıncılık endüstrisine özel üst seviye alan isimlerinin satılmasını şiddetle kınıyoruz. Bu tarz umumi alan isimlerinin sermaye birikimini tamamlamış ve piyasada baskın durumda olan özel kurumların ellerine bırakılması rekabetçi yapıdan oldukça uzak ve bu kurumların Pazar üzerindeki hakimiyetini pekiştiren bir yaklaşım. Mevcut durumda bu alandaki istismarlar sınırsız olabilir.”
Amerikan Yayıncılar Birliği ise Amazon’un .book son ekini alma konusundaki çabasını özellikle eleştirdi.
Amazon ise konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. Fakat şirketin ICANN’a gönderdiği bir mektupta Amazon’un Çevrimiçi Perakende Danışmanı Stacey King’in, bu tarz TLD’lere sahip olmanın pazar açısından bir sorun yaratmayacağını açıkladığı belirtildi. Geçtiğimiz sene yeni alan isimleri için başlayan başvurularda her bir alan adı 185 bin dolar olarak fiyatlandırılmıştı. Amazon ise bu iş için 10 milyon dolardan daha fazla harcama yapmıştı.