Yazılım ihracat stratejileri – II
Son makalemizde başladığımız “Yazılım ihracat stratejileri” konusuna bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Hindistan, İrlanda ve İsrail’in başarısının altında yatan faktörleri incelediğimizde, üç ülkenin de milli bir vizyon çerçevesinde planlı çalışmalarının en öncelikli etken olduğunu belirtmiştik. Bununla birlikte, üç ülkenin de farklı stratejiler belirlediğini gözlemliyoruz. Örnek vermek gerekirse, Hindistan’ ın eleman temini ile başlayan bilişim ihracatı süreci, zaman içinde yazılımcıların kendisini kanıtlaması ile değer zincirinin daha üst basamaklarına tırmanlarını sağlamış durumda. Hint işgücünün, yıllar geçtikçe sektör spesifik başarı öykülerinin ortaya çıkması, “Dünya Düzdür” kitabını ve bugün bildiğimiz dev bilişim danışmanlık şirketlerini ortaya çıkardı.
İrlanda’ da ise uluslararası bilişim ürünlerinin yerelleştirilmesi ile başlayan ihracat süreci, zaman içinde farklılaşarak, daha yüksek kar marjlı yazılım servis projelerine kaymış durumda. İrlandada yerleşik uluslararası şirketlerde çalışan üst düzey yöneticilerin bilgi ve deneyimleri arttıkça, fırsatları görüp kendi yazılım şirketlerini kurmaları ve hatta bunun için teşviklerden yararlanmaları da işin ayrı bir boyutu.
Örnekleri çok daha detaylı ele almak mümkün, ancak yapmamız gerekenler konusunda sadede gelirsek:
Yazılım uzmanlarımızın diğer ülkelerde çalışarak deneyim ve bilgilerini artırmaları için ülkeler arası anlaşmalar yapılmalı. Hedeflenen deneyimleri elde eden bu insanların geri gelerek bu alanda katalizör etkisi yaratmaları sağlanmalı.
Vergi teşviği, istihdam garantisi, taşeronluk anlaşmaları ile, daha çok yabancı bilişim yatırımcısının ülkemize gelmesi teşvik edilmeli.
“Bilişim Vadisi” gibi oluşumlar için yapılan çalışmalar hızlandırılmalı.
Resmi her seviye uluslararası ziyarette, bilişim sektörüne vurgu yapılarak, ikili bilişim anlaşmaları yapılmalı. Otomotiv sektörü gibi ortaklık anlaşmaları ile başlayan yabancı-yerli şirket evliliklerinden, yıllar sonra yerel yazılım ve servis ürünleri ortaya çıkabilir.