Yazılım ihracatı için sürdürülebilirlik şart
1989 yılında geliştirilmeye başlanan Netcad çekirdek mimarisi bugün 100 binin üzerinde kullanıcıya ulaştı. Netcad Genel Müdürü Serdar Ak, yazılım ihracatına ilişkin sorularımızı cevaplarken yeni projeleri hakkında da bilgi verdi.
Yazılım ihracatı konusunda ortak kanaatin yurtdışında iş yapma olarak algılandığını belirten Ak, “Yazılım şirketlerinin ortak bir arayışı var yurtdışına nasıl açılırız? Bu amaçla şirketler kuruldu, dernekler kuruldu toplantılar yapıldı ama ıskalanan bir taraf var. Yurtdışında iş yapmayı açılım olarak nitelendiriyorlar. Ortak kanaat bu. İşin en temelinde o var ama ben bunu iş yapmak değil yazılım satmak olarak düşünüyorum. Yurtdışında iş yapmak ancak yazılım satarak olur. Elinizde paket yazılımlar vardır, o ürün orada vardır. O ürün etrafında projeler oluşturulur” dedi.
Türkiye’den birçok şirketin yurtdışında iş yaptığını ancak paket yazılım satan şirket sayısının çok az olduğunun altını çizen Ak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Proje bazlı ya da bir şirketin taşeronu olarak iş yapan şirketler var. Bunlar da başarı ancak sürdürülebilirlik ve devamlılık açısından yeterli değil. Bu projeler olmadığı zaman veya sürdürülemediği zaman artık orada yoksunuz demektir. Yazılım sektöründe temsilcilik yapan şirketlerden de önemli bir farkımız var. Biz çekirdek teknoloji geliştiren bir şirketiz. Onların ithal edip kullanmaya çalıştıkları ürünleri biz geliştiriyoruz.”
Ak, “Bölgesel
pazarlama ağımızın ilk adımlarını atıyoruz”
Netcad olarak yurtdışı faaliyetlerini 3-3,5 yıldır sürdürdüklerini hatırlatan Ak, gelinen noktada 100 binin üzerinde kullanıcısı olan ve Türkiye’de farklı ülkelerden kullanıcıların da katıldığı bir kullanıcılar konferansı düzenleyebilen bir markadan söz ettiklerini dile getirdi. Uluslararası Netcad Kullanıcılar Konferansı’nın ilkini Ankara’da gerçekleştirdiklerini belirten Ak, bir sonraki konferansı İstanbul’da düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.
Bangladeş başkenti Dakka’da Şubat ayında Netcad’in yerel ortağıyla “Netcad Convention Asia” etkinliğini gerçekleştireceklerini söyleyen Ak, Hindistan, Malezya, Endonezya gibi ülkelerden de katılımcıların yer alacağını belirtti. Etkinliğe Asia isminin konmasının Netcad’in yurtdışı açılımının bir parçası olduğunu belirten Ak, hedeflerinin Afrika, Avrupa, Ortadoğu gibi bölgesel yapılanmaları hayata geçirebilmek olduğunu aktardı.
Yurtdışında en fazla kullanıcı sayısının Azerbaycan ve İran’da olduğunu dile getiren Ak, Azerbaycan ve İran’da Netcad bilen uzman ilanları verildiğini söyledi. Ak, “Şu an Netcad ürünlerini Türkçe, Rusça ve İngilizce dil seçenekleriyle sunuyoruz. Yurtdışında her yazılım şirketinin sorunu olan korsan yazılımla ilgili sıkıntılarımız olsa da bir anlamda bilinirliliğimizin de önemli noktalara ulaşmasını sağladığını söyleyebiliyoruz” dedi.
Balkanlar, Ortadoğu, Azerbaycan, İran ve Asya pazarlarının yoğunlaştıkları alanlar olduğunu belirten Ak, Kuzey Afrika’daki son olaylardan sonra durulmayı beklediklerini ve orada da yazılım ihracatı konusunda önemli potansiyel olduğunu gördüklerini söyledi.
AB Projesi: Afet Kontrol Yönetimi
Netcad, 1 Aralık tarihi itibariyle, Avrupa Birliği destekli ITEA2 (Information Technology for European Advancement) projesini başlattı. TÜBİTAK tarafından da desteklenen ‘Disaster Control Management’ (Afet Kontrol Yönetimi) başlıklı projede 8 ülkeden toplam 28 şirket yer alıyor. Türkiye’den Netcad’in yer aldığı projenin 36 ay sürmesi planlanıyor. Netcad, projenin Coğrafi Bilgi Sistemi CBS/GIS ve bazı afet analizi işlerini üstlendi.
ITEA2’nin amacı yazılım yoğun servisler ve sistemler alanında Avrupa’nın liderliğini sürdürebilmesi için sanayi liderliğindeki rekabet öncesi araştırma-geliştirme projelerinin desteklenmesini sağlamak. 2007-2015 yılları arasında açılacak 8 proje çağrısıyla ITEA2 yazılım sektöründe 20,000 adam/yıl ve 3 milyar avronun üzerinde Ar-Ge hacmi yaratmayı ve 200’ün üzerinde proje oluşturmayı hedefliyor.