Yazılım kritik noktada
Üç ana hedefle yola çıkan ve toplu bir ihracat çalışması için adım atan YASAD’a göre öncelikli yol haritası belli. Üç ana hedefle yola çıkan ve toplu bir ihracat çalışması için adım atan YASAD’a göre öncelikli yol haritası belli.
Bilişim sektörünün yazılım tarafını temsil eden yüzü YASAD, son dönemde yazılımın stratejik rolünü vurgulamak için pek çok çalışma yürütüyor. Biz de 250 yazılım şirketini çatısı altında toplayan YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Beykoz ile yazılım sektörünü, dernek olarak çalışmalarını ve 2023 hedefi paralelinde yazılımın stratejik rolünü ve sektör adına yapılması gerekenleri konuştuk.
“Üç ana hedefle yola çıktık”
2010 yılında başkanlık görevini devraldıktan sonra üç ana hedefle yola çıktıklarını belirten Beykoz, süreci ve adımlarını şöyle özetledi: “Bir tanesi yazılım sektörünün oyuncularının sektörü oluşturan şirketlerin çıkarlarını korumak, dertlerini yetkililere iletmek ve çözüm aramak. İkincisi sektörü genişletmek yani bilişim sekörü dışından gelecek talebin artırılmasını sağlamak. Biz de bilişim sektörü arasında sinerji yaratmaya odaklandık. Bilişimi en çok kullanan sektörlerle görüşmeye başladık. Telekomünikasyon sektörü ile toplantılar yaptık. Bütün operatörlerle bir sinerji yaratılmasına çalıştık. Finans, sağlık gibi sektörlerle biraraya geldik. Kendi sektörlerinin temsilcisi derneklerle biraraya geldik bilişim sektörü ve diğer sektörlerle nasıl çalışmalar yapabiliriz diye. İstediğimiz başarıya çok fazla ulaşamadık. Çok kolay değil çünkü. Üçüncü hedefimiz de ihracat idi. Yazılım ihracatı şu anda çok düşük seviyelerde. YASAD’a üye 250 şirket var. Tabii bunların hepsi de çok ihracata yönelik çalışmıyorlar. Bunun nedeni de şu; Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yüzde 92’sinin küçük KOBİ niteliğinde. Türkiye’nin yazılım ihracatını yapan toplamda 100 şirket vardır, 1600 tane yazılım şirketi olmasına karşın. Bunun da yüzde 80’lik kısmını 15’e yakın şirket yapıyor. Çok iyi bir durumda değiliz. Fakat yazılım sektörü öyle birşey ki; hemen hemen yüzde yüz katma değerin Türkiye’de kaldığı bir yapıdan söz konusu bunun çok iyi okunması ve desteklenmesi ve değerlendirilmesi lazım.”
İhracat için iki tebliğ yararlı ancak yeterli değil
Bilişim ihracatının toplam donanım yazılım ve hizmet olarak 700 milyon civarında olduğunu belirten Beykoz, bakanlıklarla diyaloga geçtiklerini tüm sektörlerin ihracat yapmasını teşvik edecek iki tebliğ çıktığını belirtti. Bu tebliğlerin çok önemli ancak bazı noktalarda pratikte eksik kaldığını belirten Beykoz şöyle konuştu: “Bir tanesi “rekabeti geliştirme tebliği” adı altında biri tanesi de “Pazara giriş tebliği”. Bunlarla ilgili toplantılar yapıp nasıl yararlanabileceğimizi değerlendirdik. Bu rekabeti güçlendirme tebliği; bir kümelenme yapın bir sektör etrafında toplanın ve gidin pazarı yaratın o pazara da ihracat yapın bende size destek vereyim diyen bir tebliğ. En az 12-15 şirketin biraraya gelmesi gerekiyor. Fakat tebliğler çıkarken derneklerin özel durumları pek dikkate alınmadığı için çok pratik sorunlar yüzünden büyük ilerleme kaydedemedik. Eğitim, yurtdışı fuar, yurtdışından gelen ticari mal alım, seminer, yurtdışı fuarlarda açılan stand desteği gibi destekler daha da genişletilmiş ancak pratik yönlerinde eksiklikler kalmış durumda. Uygulamada derneklerin fatura kesma yetkisi olmadığı için sorun söz konusu. Birisi ile bir ortaklık yaparak bu sorunu çözebileceğimizi düşündük ama bunun için de genel kurul kararı gerekiyor.”
“Elektrik, Elektronik ve Bilişim İhracatçıları ile toplu bir ihracat çalışması başlıyor, hedefte sektörümüze özel ihracatçı birliği kurmak var. Geldiğimiz noktada biz bu sorunu ihracatçı birlikleri ile ortak çalışarak şu anda çözüyoruz. Bilişim sektörüne yönelik bir ihracat çalışması olacak. Başvurular yapıldı otuza yakın şirket katılacak. Bu ay içinde başvuru yapılacak, üç ay içinde onayı çıkacak. Ondan sonra yararlanılmaya başlanacak. Tebliğin desteklerine bu şekilde başvuruluyor. Bir kurumun beş tane programa başvuru hakkı var. İstanbul Metal İhracatçıları Birliği de bir tane hakkını bilişim sektörüne ayırdı. Maden Metal ve Maden İhracatçıları Birliği altında Elektrik, Elektronik ve Bilişim İhracatçıları kısmı içinde başvurumuzu yapıyoruz. Hedeflerimizden biri Bilişim İhracatçıları Birliği oluşturmak.”
2023 hedefi için bir genelge ile bilişimin stratejik sektör olduğu ilan edilmeli
“Hedef; dünyada ilk on ekonomi ve 500 milyar dolar ihracat. Bunun için bizim en az 1.7 trilyon dolarlık ihracat seviyesine çıkmamız bunun için de her sene istisnasız 8.8 büyümemiz gerekiyor. Bilişim sektörü olarak 160 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Çok büyük bir büyüme rakamı gerekiyor. Şu anda telekom cirolarını da koyarak 30 milyar dolar civarındayız. O kadar büyümek için ne yapmak lazım onu ortaya koyarak ilerlememeliyiz. Önümüzde 12-13 sene var. Hiçbir şey yapmaz şartları değiştirmezseniz sonuç değişmez. Tebliğler çok önemli ancak yeterli değil bunlar genel ihracata yönelik bizim bilişime özel bir şeyler yapmamız şart. Ortaya atılan fikirlerin devlet tarafından değerlendirilmesi lazım. İkinci bir hedefimiz de toplam ihracatın yüzde 2’sinin de bilişim ihracatı olması.
Biz YASAD olarak her zaman bir numaralı yapılması gereken şeyin bilişim sektörünün kalkınmada öncelikli sektör olarak ilan edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu hedefte yazılımın yüzde yüz katma değer yaratan yapısı ile çok önemli olduğunun gözardı edilmemesi gerekiyor ve bir devlet politikası olarak ‘Bir genelge ile bilişimin stratejik sektör olduğu ilan edilmeli’ diyoruz.”