Yazılım robotları ile süreçler daha hızlı, personeller daha yaratıcı
Tuğrul Cora – UiPath Türkiye Ülke Müdürü
Bursa’da gerçekleştirilen BTvizyon Teknoloji Platformu’na katılan UiPath Türkiye Ülke Müdürü Tuğrul Cora, “Robot Yazılım ve Yapay Zekâ ile Kurumların Dijital Dönüşümü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Tuğrul Cora, “BThaber ve Bilişim Zirvesi etkinlikleri ile ilk temasım 1995 yılına dayanıyor. O günden bu yana Türkiye’de teknolojinin nabzını tutan ve son yıllarda da ülkemin dijital dönüşüm bayraktarlığını yapan bu yayına teşekkür etmek isterim. Bunun bir parçası olmaktan dolayı memnuniyet duyuyorum. Asıl konumuza gelecek olursak; Türkiye’nin dünya ile rekabet eden, katma değerli ürünler üreten şirketlere ihtiyacı var. Ve bu katma değerli ürünlerin dış pazarlara sunulmasına da… Bursa bu noktada Türkiye için kaldıraç vazifesi görüyor. Ancak unutmalıdır ki dünya ile rekabet halinde olabilmek için ön planda olan ilk iki konu dijital dönüşüm ve otomasyon. Şirketler yahut ülkeler yıldan yıla büyüme gösterebilir. Ancak buradaki önemli ölçüt Toplam Faktör Verimliliği. Siz üretim tesislerini genişletebilir, daha fazla kişi istihdam edip, daha çok üretim yapabilirsiniz; bu bir başarıdır da. Ancak gelişebilmek ve daha rekabetçi olmak için verimliliğin artmasını sağlamak şart. Sahip olduğunuz insan kaynağı, hammadde ve tesis üzerinden daha fazla ürün çıkarmak için de teknoloji yatırımı yapmanız, bu yatırımın uçtan uca iş yapış şeklinize yön vermesine izin vermememiz gerekli” dedi.
Rekabetçi olabilmek için dönüşümün önceliklendirilmesine vurgu yapan Cora, dış dünya ile rekabet edebilmek için rekabetçi bir toplum haline gelmemiz gerektiğini belirtti ve “Bu aslında en alt katmanda, her birimiz için bireysel bir görev” dedi. Cora sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dijital dönüşüm çok sayıda katma değeri düşük mesleğin yok olmasını sebep olacak. Ancak bununla birlikte beden gücüne dayalı ya da kendini tekrar eden masa başı işlerin yerine katma değeri yüksek yeni meslekler türeyecek. Eski meslekler ise bir bir anahtarı robotik teknolojilere teslim edecek. Endüstriyel robotlar, üretim tesislerinde bandın başına geçti bile. Şimdi de UiPath’in yazılım robotları ile ofis ortamındaki uzun ve tek düze süreçler robotlara teslim ediliyor. Endüstriyel robotlar nasıl bir fabrika işçisini taklit eden işler yapıyorsa, yazılım robotları da bir ofis personelinden işi bu şekilde öğrenebiliyor. Bilgisayarlı görü teknolojisini merkeze alan ürünümüz, bilgisayar ekranını okuyup, ekran hareketlerini anlayabiliyor. Yapay zeka teknolojileri ile buna muhakeme ve karar verme yetkinlikleri de ekleniyor. Örneğin kendi içinde sürekli aynı işlemlerin yapıldığı bir iş sürecine yazılım robotları dahil olduğunda, süreç çok daha hızlı, hatasız ve güvenli olarak ilerliyor. Eskiden söz konusu bu süreç ile ilgilenen personel ise çok daha yaratıcı ve verimli bir şekilde işine odaklanabiliyor. Şu an sadece kural bazlı işleri yapabilmeye yetkin olsa da ileride yazılım robotları, gelişen muhakeme yetenekleri ile sadece doğruyu yanlıştan ayırt etmekle kalmayacak, uçtan uca karar verebilen bir zekaya sahip olacak.
Gartner rakamlarına göre 2018 yılında büyük kurumların yüzde 20’si süreç otomasyonunu aktif olarak kullanmaya başlamış. Bu oranın 2020 yılında ise hızlı bir sıçrayışlar yüzde 70 seviyelerine çıkması bekleniyor. Yazılım robotlarının bu denli hızlı yayılmasının sebebi ise basit: Verimlilik, hız, yaratıcılık ile kurumların yatırım maliyetlerini hızlıca amortilemeleri,”
UiPath’in sunduğu bu yeni dünya ile kısa süre içerisinde dikkatleri üzerine çektiğini belirten Cora, Nisan 2019 itibariyle 7 milyar dolar pazar değerine ulaştıklarını, 2500 personelli büyük bir şirkete evrildiklerini dile getirdi. Bu süreçte pek çok ödüle layık görüldüklerini ekleyen Cora, “Geleceği En Parlak Şirketler” sıralamasında ikinci, “En Çok Çalışmak İstenilen Şirketler” sıralamasında ise zirvede olduklarını söyledi.