Yazılım Sanayi Meslek Komitesi, ASO çatısı altında hızla büyüyor
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yazılım Sanayi Meslek Komitesi Başkanı, Teknoloji, Ar-Ge, Bilim İnovasyon Derneği (TABİD) yöneticisi ve Başar Bilişim’in kurucusu Nuray Başar, Ankara’da bilişimde öncü rol oynayan isimlerden.
İki dönemdir Ankara Sanayi Odası (ASO) Yazılım Sanayi Meslek Komitesi’nin de başkanlığını yapan Başar, “Aslında geçen dönem ASO’da yazılımcıların sayısı yetersiz olduğu için ‘Diğer İmalat Sanayi ve Yazılım Meslek Komitesi’ olarak çalışıyorduk. Yapmış olduğumuz çalışmalar sonucu sayımızı neredeyse 15 kat büyüterek yeni bir meslek komitesi kurulmasını başardık. ASO çatısı altında büyüyen en hızlı komiteyiz. Toplantılarımızı sektördeki tüm firmalara açık olarak yapıyoruz. Sektörü çok iyi dinliyoruz, ihtiyaçları tespit edip çözüm yollarını hep birlikte araştırıyoruz. Sektöre yönelik geniş katılımlı toplantılar gerçekleştiriyoruz. Çıkan sonuç raporunu ASO Yönetim Kurulu’na iletiyor ve lobicilik faaliyetleri için desteklerini istiyoruz” dedi.
Nuray Başar, gerek ASO gerekse 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerinin projelerine destek olduklarını söyleyerek şu bilgileri verdi: “Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde ‘Üretimde Dijitalleşme ve Markalaşma’ konferansı gerçekleştirerek sanayiciyle yazılımcıyı bir araya getirdik. Ürettikleri ürünleri nasıl markalaştıracaklarının ve dünya pazarına nasıl sunacaklarının yollarını anlattık. Ankara’da yerleşik 7 teknopark genel müdürünü bir masa etrafında toplayarak sektörle buluşturduk. Ankara’da teknopark meselesini tüm ayrıntıları ve taraflarıyla birlikte sorguladık, eleştirdik, öneri sunduk ve çözüm bulmaya çalıştık. ASO’da bize yakın 4 farklı komiteyle birlikte bir arama konferansı gerçekleştirdik. Birbirimiz için ‘Ne yapabiliriz’i tespit etmeye çalışıyoruz. Eylül ayında gerçekleştirmeyi planladığımız ‘Siber Güvenlik Zirvesi’ ile ilgili çalışmalara da başladık.”
Kadınların daha çok mücadele etmesi gerekiyor
“Sorumluluğumun bilinciyle daha çok çalışıyor ve üretiyorum” diyen Başar, “Teknoparklar Toplantısı’nın açılış konuşmasında ASO Başkanımız Sayın Nurettin Özdebir “Nuray Başar, kadın üretkenliğini çok güzel bir şekilde yaptığı çalışmalara yansıtıyor” ifadelerini kullandı. Bizler, sektördeki firmaların oylarıyla seçilip gelen insanlarız. Bize inanan ve güvenen herkese karşı sorumluluğumuzun bilinciyle hareket etmeyi kendime düstur edindim” değerlendirmesini yaptı ve önümüzdeki dönem çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“4. Sanayi Devrimi ile birlikte değişen dünya eğilimlerini ülkemizde uygulamaya ve ona göre iş planları yapmaya çalışıyorum. Fütürizme olan merakım beni sürekli araştırma yapmaya ve yeni şeyler keşfetmeye yönlendiriyor. Yakın zamanda bir tasarım ve protatif merkezi açmayı planlıyorum, bununla ilgili yer arayışı içindeyim.”
Başar, kadınlara da şöyle seslendi: “Ayın 30 gününün 10 gününü sivil toplum kuruluşu çalışmalarıyla geçiren bir insan olarak, özellikle kadın ve gençlere yönelik hareketlerin içinde olmaya özen gösteriyorum. Vaktimi ve nakdimi ayırmaktan imtina etmiyorum. Toplumun yarısı erkek yarısı kadın. Ancak kadınların daha çok mücadele etmesi gerekiyor. Bu mücadeleden kaçınmamaları gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Emek verirsek, istersek yapamayacağımız hiçbir şey yok. Belki hedeflerimize daha zor yollardan gidiyoruz ama gidiyoruz. “Yollar kapalı” diye vazgeçmek yok, kendi yolumuzu açacak kadar güçlüyüz.”
Ankara genelinde ‘Endüstri 4.0 İzleme Grubu’ kuruldu
Kısa adı TABİD olan Teknoloji, Ar-Ge, Bilim ve İnovasyon Derneği’nin kuruluş amaçlarının başında ülkemize fayda sağlayacak ve farkındalığı yüksek projeler yapmak geldiğini kaydeden Başar, “Derneğimizin üye profilinde sektör temsilcileri, üniversiteler, teknoparklar, kamu bilişim çalışanları, öğrenciler var. Bir toplantı esnasında fikirlerimizi paylaşırken bu proje doğdu. 4.Sanayi Devrimi’nin içerisindeyiz ve Ankara sanayisi oldukça güçlü. Sahada yaptığımız çalışmalarda; sanayicinin teknolojinin neresinde olduğunu ve ne kadarını kullanabildiğini bilmediğini gözlemledik. Bunun üzerine Ankara genelinde ‘Endüstri 4.0 İzleme Grubu’ kurulması kararlaştırıldı. Projemizi Avrupa Birliği’ne sunduk ve kabul edildi. Ocak ayı itibarıyla projemize başlamış olduk. Proje kapsamında bir anket çalışması gerçekleştirmekteyiz. Ankete www.ankarasanayi40.org adresinden ulaşılabilir. Anket sonrası bir arama konferansı gerçekleştireceğiz ve çalışma yapacağımız sektörleri belirleyerek bu işte belirleyici rol oynayacak kişilerden bir izleme kurulu grubu oluşturacağız. Hedefimiz; bu modeli sonrasında tüm sektörlere ve ülke geneline yaygınlaştırmak” açıklamasını yaptı.
Girişimcilik hikayesi 1996 yılına dayanan Nuray Başar, Başar Bilişim’i şöyle anlattı: “Türkiye’de bilişim teknolojilerinin çok yeni olduğu yıllardı. Donanım ve teknik servis olarak faaliyette bulunmak için Başar Bilişim’i kurdum. Ağırlıklı olarak kamuya ürün tedariki konusunda çalışıyoruz. 2000 yılında şirketi büyüterek yazılım sektörüne de giriş yaptık. Müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda kuruma özel yazılımlar geliştirmekteyiz. 2015 yılında ise kurmuş olduğumuz danışmanlık kadrosu ile birlikte Ar-Ge danışmanlığı hizmetleri de vermeye başladık.”