Yazılım Sektörü Stratejisi
BST Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, yazılım sektörü için 2016-19 arasını kapsayacak, 30 sayfalık bir strateji ve eylem planı taslağı hazırladı. Bunun, son şeklini aldıktan sonra Ocak 2016’dan itibaren Strateji Belgesi olarak uygulanması gerekiyor.
Genel amaç: “Yazılım pazarını büyütmek, ihracatı ve sektörün istihdamını artırmak amacıyla, yazılım ve bilgi teknolojileri alanlarında uluslararası standartlarda ürünler ve hizmetler üreten, sektörde söz sahibi ülke konuma gelmek.”
Taslakta “en birinci” hedef, sektörün işgücü ihtiyacı belirlemek.
Kamu-üniversite-sanayi işbirliği mekanizmaları ile insan kaynaklarını geliştirmek için 12 hedef. Altyapıyı güçlendirmek için 12 hedef.
Uluslararası rekabet gücünü artırmak için 6 hedef. Hukuki ve idari düzenlemeleri yapmak için 10 hedef. Fikri ve sınai mülkiyet hakları ile ilgili düzenlemeler yapmak için 3 hedef.
Toplam 43 hedef için çalışacak paydaşlara baktığımızda “STK’lar” denilen grup (tanımı yok) 17 hedefte var, 26 hedefte yok.
Bu arada, YASAD Başkanı Doğan Güneş diyor ki: “Geçen yıl 700 milyon Dolar ihracat söz konusu oldu. Bu yılın sonunda bunu 1 milyar Dolarlık hedefimize getireceğiz. Yazılım ihracat ekibiyle birlikte Almanya’da otomotiv yan sanayi şirketleriyle görüşmeler oldu. Gömülü yazılımlar, M2M, mobil, harita konum üzerine yazılımlarda görüşmeler yapıldı. ABD’de de şirketleri eğitim programından geçirip venture capital sermayesiyle görüştürmek istiyoruz. Ortadoğu’da ise mobil finans yazılımları, giyilebilir cihazlar üzerine yapılan yazılımlar, uzaktan eğitim konusunda bulutta çöüzm sunanlar üzerine heyet gidecek. Ayrıca savunma alanında faaliyet gösteren şirketler de heyette olacak.”
(Ekonomist, 18.10.15)