Yazılımcı işgücünün Türkiye’de kalması sağlanmalı
Küresel bazda 600 milyar dolar pazar hacmine ulaşan yazılım sektörünün Türkiye’deki pazar payı ise 30 milyar dolara yaklaştı. Öte yandan, 1.2 milyon gençten sadece 460 bin genç işgücüne katılıyor. IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, yazılımcı ihtiyacının global düzeyde olduğunu, Türkiye’de STK ve üniversitelerin birleşip yazılımcı işgücünün Türkiye’de kalmasına destek vermesi gerektiğini açıkladı.
IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, yazılımcı ihtiyacının global düzeyde olduğuna vurgu yaparak, “Bu ihtiyacın global düzeyde olması firmaların sınırlı sayıdaki iş gücüne ulaşmasını zorluyor. Yazılım sektöründe çok ciddi bir açık var. Çünkü her şeyin içerisinde yazılım var artık. Yazılım ile ilgilenen kaynağımızı yerel ekosistemimiz içinde tutmayı başarmalı, nitelikli iş gücünü arttıracak lise ve üniversite eğitimlerini destekleyici ve iyileştirici önlemler almalıyız” dedi. Yazılım sektöründe 2016-2017 yılına dikkat çeken Özkara, şu değerlendirmeyi yaptı:
“2016-2017 yıllarında yazılımcılar fiziki olarak yurtdışına göç etti. 2020 yılında pandemiyle beraber ise durum değişti. Pandemiden sonra dijital dönüşüm hızlanınca Türkiye ve bir çok ülkedeki işgücünü Avrupa ve Amerika’daki firmalar talep etmeye başladı. Uzaktan çalışmanın da yaygınlaşmasıyla yazılımcı beyin göçü başladı. Bu durum iç piyasada sıkıntı yarattı. Zaten ilk başta giden bir beyin göçü sonrasında uzaktan çalışma ile kaybedilen işgücü hem kalifiyelik anlamında içerideki işgücünün sınırlı kalmasını, sınırlı kalan işgücünden dolayı da rakamları enflasyonun çok daha üzerinde farklı bir ücret ıskalasına çevirdi. Problemin temelinde Türkiye’nin en büyük ve en iyi üniversitelerini bile düşünürsek,, yazılım, teknoloji, matematik mühendisliği alanında verdiği mezun sayısı 1000. Hızla büyüyen işletmeler bu sayının birkaç yüzünü zaten kendilerine talep ediyorlar. İşgücünün artması için STK’lar ve üniversitelerin birleşmesiyle, yazılımcıların konuya daha çok dahil edilmesi, Türkiye’de işlerine devam edebilmeleri için farklı gelir prosedürleri uygulanması, işgücünün yurtdışına çıkışının azaltılması sağlanabilir. Sanayi devrimini kaçırdıysak, bir sonraki dönem yazılım devrimiyse bu dönemde ihtiyacımız olan en önemli şey işgücü. Gelecek dönemde rekabet edilen alanlar ancak yazılımlarla mümkün olacak. Bunları nasıl geliştireceğiz? Bunun için de yazılımcı arkadaşlarımıza destek var.”