Yazılımcıların şirketlerdeki işe alım süreçlerine bakışı
TalentGrid, üç ayrı rapordan oluşan ‘Yazılımcı Empati Serisi’ne başlarken, yazılımcıların şirketlerdeki işe alım sürecini anlamak ve genel deneyimlerine odaklanmak üzere hazırladığı ikinci raporunu ‘Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı’ ismiyle yayınladı. Yazılımcı ve teknoloji şirketlerini, kriterlerine göre eşleştiren bir HR Tech platformu olan TalentGrid, bu serinin ikinci çalışması olan ‘Yazılımcıların Şirketlerdeki İşe Alım Süreçlerine Bakışı Raporu’ ile yazılımcıların sektöre bakış açısını daha iyi anlamak için oluşturulan anket üzerinden ulaşılan 340 yazılımcının verdiği bilgileri analiz ederek bir rapor haline getirdi. Rapordan çıkan bazı sonuçlar şöyle:
– Mülakatlarda gerçek kodlama soruları seviliyor: İşe alım sürecinde yazılımcılara hangi tür teknik değerlendirme testlerinin olması gerektiği sorulduğunda, yazılımcıların yüzde 58.8’i “Gerçek kodlama soruları ve uygulamalı değerlendirme testleri” olması gerektiğini belirtiyor. Bunu “Code challenge ve oyunlaştırılmış testler” izlerken, “Kişilik testleri” oranı ise yüzde 30.3.
– İşe alım süreci maksimum 7-15 gün olmalı: Ankete katılan yazılımcılara, mülakat sonrası değerlendirme sürecinin maksimum kaç gün olması gerektiği sorulduğunda, yazılımcılar ortalama 7 günün ideal olduğunu belirtiyor. İşe alım sürecinin tamamının kaç gün sürmesi gerektiği sorulduğunda ise ortalama maksimum 15 gün yanıtı verildi.
– Analitik beceri seviyesine göre değerlendirme yapılmalı: Ankete katılan yazılımcılara, mülakatı yapan kişilerin performansını öncelikli olarak hangi faktöre göre değerlendirmeleri gerektiği sıralama sorusu yardımı ile soruldu. Yüzde 32.4 oran ile “Analitik beceriler” ilk sırada yer alıyor.
– Geri bildirim almak yazılımcılar için önemli: Ankete katılan yazılımcılara geri bildirim almanın onlar için önemi sorulduğunda, yazılımcıların yüzde 66.2’si çok önemli olduğunu belirtiyor. Eksik yönlerin tespit edilmesi için girilen tüm mülakatlarda geribildirim istemek önemli kazanımlar sağlayabilir. Eğer mülakatlarda yeterli geribildirim alınmıyorsa, her teknik mülakat süreci sonrasında talep etmek, kişisel gelişim için de faydalı olur.