Yazılımda büyüme ve umut var!
Türkiye bilişim sektörünün en önemli referans kaynakları arasında gösterilen Bilişim 500 – İlk Beş Yüz Bilişim Şirketi Araştırması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. BThaber adına Bilişim 500 Araştırması’nı gerçekleştiren M2S Pazarlama ve Araştırma A.Ş., her yıl olduğu gibi bu yıl da araştırma kapsamında kendilerine gelen başvurular ışığında ön tahminlerini kamuoyu ile paylaştı.
Bilişim 500 Araştırması 2019 için binin üzerinde bilişim şirketinin 2018 verilerini yorumlayan M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Özlem Unan konuyla ilgili açıklamasında “Bilişim 500 için elimize ulaşan ilk verilerin analizine göre en yüksek büyüme oranı Türk Lirası bazında yüzde 317 olmuştur. Amerikan doları bazında en yüksek büyüme ise yüzde 216 olarak gerçekleşti. Dolar bazında yüzde 100 ve üzeri büyüme gösteren tüm şirketler yazılım satan veya geliştiren şirketlerdir” dedi.
Bilişim 500 araştırmasına bilgi veren şirketlerin beyan ettikleri net satış gelirleri üzerinden yapılan analizler hakkında bilgi veren Özlem Unan, şu açıklamalarda bulundu:
“Gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını yazılım satışlarından elde eden şirketler üzerinde bir analiz yaptık. Elbette dağıtıcılar ve yazılım ürünlerini katma değer olmadan alıp satan şirketler bu analize dahil edilmedi. Bu şirketlerin yarısı sektörel yazılım (%51) geliştiriyor. 108 şirket toplam pazarın üzerinde ortalama olarak yüzde 46 büyümüş. Tabii fintek teknolojileri sunan şirketlerin bu büyümedeki katkısı göz ardı edilemez.
Türkiye bilişim pazarında son yıllarda pazarın üzerinde büyüyen yazılım, 2018 yılında da bu gelişimini sürdürdü. Bu analiz ile Türkiye’nin bilişim ekonomisi için önemli bir konuyu tekrar hatırlatmakta fayda var. Yazılım ihracatı ve katma değer. Yazılım ve hizmet ihracatı bilişim pazarının gelişmesi için önemli iki alan. Türkiye konumu itibariyle özellikle Avrupa, Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu Pazarı’na yazılım ihracatı yapabilecek potansiyele sahip.”
Toplam gelirlerde iç açıcı bir durum yok
Bilişim 500 Araştırması’na genel olarak bakıldığında 2018 yılında şirketlerin yüzde 65’inin gelirlerinin Türk Lirası bazında artış gösterdiğinin altını çizen Özlem Unan, bu konuda ise şu bilgileri verdi:
“Gelirleri artan şirketlerin Türk Lirası bazında ortalama büyümesi ise yüzde 40 olarak gerçekleşmiştir. Toplamda yüzde 100 ve üzeri büyüme gösteren 24 şirket varken, yüzde 50 ve yüzde 99 arasında büyüme gösteren 53 şirket bulunuyor. Aynı verileri dolar bazına değerlendirirsek de şirketlerin sadece yüzde 27’sinin gelirlerinin büyüdüğünü gözlemliyoruz.
Geçtiğimiz yıl ekonomik koşullarını göz önüne alırsak, elbette sadece büyüme gerçekleşmedi. Şirketlerin yüzde 35’inin gelirlerinde azalma gözlemlenmiştir. Gelirlerdeki ortalama daralma yüzde 21 iken, en yüksek daralma ise yüzde 89 oranındadır” dedi.
Ana temaya uygun sürpriz mekan
Bilişim 500 Araştırması, bilişim sektörünün durumunu ve gelişimini anlamak adına 20 yıldır önemli veriler ortaya koyarak, şirketlerin kendi performanslarını ve rekabetteki konumlarını görmelerine yardımcı oluyor. Bilişim 500 ödül töreni bugüne kadar ağırlıklı olarak otel salonlarında gerçekleştiriliyordu. Ana temasına uygun olarak bu yıl ise farklı mekan seçildi. Sektöre ve iş dünyasına ayna tutan Bilişim 500 Araştırması sonuçları bu yıl 04 Temmuz Perşembe akşamı “20 Yıldır Vizyonda” sloganıyla farklı bir mekanda, Beyoğlu Emek Sineması’nda düzenlenecek tören ile açıklanacak.
Anadolu şirketleri yazılım farkına varmalı!
Dünya bilişim pazarına paralel olarak Türkiye’de de donanımdan elde edilen kar ve sağlanan katma değer gitgide azalıyor. Buna karşın ise yazılım ve hizmetin ağırlığı artıyor. Kanalda yer alan ve Anadolu’da faaliyet gösteren bilişim şirketlerinin yazılım ve hizmet alanına yönelmeleri ve daha fazla katma değer sağlamaları konusunda ise TÜBİDER, bir çalışma yürütüyor. TÜBİDER Başkan Yardımcısı Murat Göçe, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Bilişim sektörünün en bilinen sorunu olarak yetenekli eleman kaynağı dile getirilir. Doğrudur da ama bu soru Anadolu bilişimcileri için cevap farklı olacaktır. Soruyu o kesime sormak da doğru cevabı bulmaya yardımcı olmaz, çünkü kendileri de ağırlıklı olarak içinde bulundukları sarmalın çoğunlukla farkında değildir. Anadolu’daki bilişim firmalarının büyük bir çoğunluğu donanım alım satımında sıkışarak çok küçük kar marjlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Günü kurtarma çalışmaları bile anlık kurlardaki oynama veya ekonomik sıkıntılarla bazen işe yaramamaktadır.
Çözüm, bu yapılara yeni teknolojileri anlatmak, onları eğitmek, onlara kazanç sağlayacak yeni yapılar sunmaktadır. Örneğin yazılım geliştirme özellikle de sektörel yazılımların sadece iç piyasada değil, ihracat anlamında da yeni ufuklar açması, güvenilir ve rahatlatıcı kar marjları sağlaması yadsınamaz. Bu nedenle yazılım sektörün dikkati vermesi gereken bir alandır. Artık ülkemizden birçok yazılım firması, uluslararası pazarlarda ürünlerini satarak ciddi cirolara ulaşabilmektedirler. Dernek olarak biz de üyelerimize, sektörün değişen yapısına uyum sağlamaları için yeni iş kollarını anlatıp değişime ayak uydurmaları için katkı sağlayacağız.
İşte bu paralelde TÜBİDER olarak Anadolu’nun pek çok şehrinde ücretsiz bayi eğitimleri düzenliyoruz. Eğitimlerimiz networkten güvenliğe, IoT’den yapay zekaya kadar birçok konuyu kapsayacak.”