Yazılımda içimize kapalıyız
Dünyada uygulama (app) geliştiricilerin durumuna bakan “Küresel Ekonomide Uygulama Ekonomisi: Kazananlar, Kaybedenler” başlıklı raporda Türkiye’de app yazılımcı sayısının çok, ama bunun katma değerinin az olduğu hesaplandı.
Rapora alınan 37 ülke içinde sadece ABD, Japonya ve Finlandiya, az biraz da Çin, yazılımcı sayısından daha yüksek oranda katma değer üretebilen 4 ülke. Geri kalan herkes, Türkiye gibi, nüfusuna oranla “çok” sayıda üreticisi olsa dahi, üretim katma değeri az. Bu nedenle, bizim yazılımlar, dışarıya ihraç için değil, % 79 oranında yurt içi piyasa için yazılıyor. Türkiye bu konuda dışa açık değil, içine kapalı. Yazılımlar Türkçe yapılıyor. Karşımızda yine dil sorunu var.
Ama şu, bir teselli olabilir mi? Bizim de içinde bulunduğumuz “düşük milli gelirli” 19 ülkede yazılımcıların % 69’u ihracat yapamıyor. (Digital Winners&Losers of Global App Economy 2016. Mozilla Foundation desteğiyle Caribou Digital’ın raporu).
Raporu hazırlayanlar, ülkemizde 183 uygulama yazılımcısı saptamışlar. Sayısal bakımdan en çok app yazılımcısı ABD’de 1,567 kişi. Sonra Çin: 776 kişi. İngiltere: 456 kişi. Güney Kore: 395 kişi. Japonya: 351 kişi diye gidiyor. 20 ülke arasında Türkiye, 14’üncü sırada. İstanbul’da 92, Ankara’da 44 kişi bu işle uğraşıyormuş. ABD’de ise 416 kişi San Fransisco-Silikon Vadisi’nde, 157 kişi New York’ta meşgul. Bu nüfusla ABD, uygulama yazılımlarının % 97’sini dünyaya ihraç ediyor.
Rapor sadece bu kadar değil elbette, ama ana fikri açık: İngilizceye odaklanıp, yazılımı dünyaya satacak orijinallikte ve o küresel dilde üretmemiz gerek. Yoksa, kendimiz pişirip, kendimiz yemeye devam edeceğiz.