Yazılımı yaratma sürecinde test mühendislerine tavsiyeler
Özellikle son dönemde yazılımın insan hayatında artan rolü, beraberinde yazılımda kalite anlayışını da getiriyor. Klasik mantıkta, yazılımı yapan kişi yazdığı kodu kontrol eder, test edip müşteriye sunuyor. Ama bu durum çok ciddi hatalara açık kalıyor. Benzer şekilde tasarım ve gereksinim kaynaklı yanlışlar da yapılan yazılımın hatalı çalışmasına sebep oluyor. Bu nedenlerle, kaliteyi artırmaya yönelik test rolünün yazılım süreci içindeki büyük bir önemi bulunuyor. Turkcell Teknoloji’den edinilen bilgilere göre, yapılan testlerde yer alması gereken ve her test mühendisinin sahip olması gereken yedi prensip bulunuyor.
• Test, hataları gösterir. Bir ürünün hatasız olduğunu ispatlamaz.
• Bir uygulamayı yüzde 100 test etmek imkansızdır. Önemli olan hataların nerede ve nasıl aranması gerektiğini bilmektir.
• Teste, yazılım geliştirme sürecinin başında ihtiyaç analizleri ile birlikte başlamak gerekir.
• Hatalar yazılımın belli alanlarında yoğunlaşır.
• Bir teste hep aynı bakış açısıyla bakılır ve aynı tür testler yapılırsa birçok detay gözden kaçar.
• Test aktivitesinin kapsamı ve bu aktivitede kullanılacak metotlar içeriğe göre değişiklik gösterir.
• Yazılımda hata kalmadığının düşünülmesi en büyük yanlıştır.
Turkcell Teknoloji’den aldığımız bilgilere göre, kaliteli bir test sürecine sahip olmak için, bu sürecin beş ana safhaya ayrılması gerekiyor.
1. Planlama ve Kontrol: Planlama aşamasında yapılacak testin amacı, kapsamı ve planı tespit edilir.
2. Analiz ve Tasarım: Testler esnasında koşulacak senaryolara temel teşkil edecek test senaryosu tasarımları yapılmalıdır.
3. Testin hayata geçirilmesi ve çalıştırılması: Bu aşamada, test senaryoları oluşturulmalı, testlere yardımcı olacak test ve otomasyon scriptleri hazırlanmalıdır.
4. Testin sonlandırılması: Planlama aşamasında karar verilen test amaç ve kapsamı ile mevcut durum karşılaştırılarak, testin amacına ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir.
5. Testin kapatılması: Sonlandırılan testlerin neticesinde test projesinin kapatılmasına karar verilir.
Kalite beklentisi ile birlikte süreçlerin yönetiminde test etme ihtiyacı günden güne daha da artıyor.