Yazılımların sensörlerle dansı
Herhangi bir teknolojiye yapılan ekstra gömülü çip ve yazılım takviyesi, o teknolojinin bambaşka işlevler kazanmasına sebep olabiliyor.
Gündelik hayatımızda dört bir yanımızı saran gömülü sistemler, pek çok alanda bize kolaylıklar sağlıyor. Bu teknolojiler pek çok yeni alan yaratırken, aynı zamanda hali hazırda büyük önem taşıyan çoğu sektörde de köklü değişikliklerin gerçekleşmesine sebep oldu. Elbette ki bu sektörlerden biri de otomotiv.
Mekanik aksam ve gömülü teknolojiler
Hepinizin bildiği gibi otomobiller, uzunca bir ana yapısını korudu. Piyasada yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araçlar gelmeden önce sıvı yakıt kullanan araçların hareketini sağlayan aksam neredeyse yüz yıldır aynı temeli kullanıyor. Performansının ve verimliliğinin artması için araçların kasaları aerodinamik kanunları göz önünde bulundurularak tasarlandı, daha hafif malzeme kullanıldı. Daha konforlu bir sürüş için hidrolik direksiyona geçildi, klimalar eklendi, vücudumuzun yapısına daha uygun koltuklar kullanılmaya başlandı. Bu tip ufak değişimlerle beraber 90’lardaki ortalama aile otomobillerine ulaşıldı. Sonrasında sensörlerin, çiplerin ve yazılımların kullanılmaya başlanmasıyla beraber araçlardaki değişim, büyük bir ivme kazandı.
Silecek kontrolünden kendi kendine park edebilen arabalara…
Muhtemelen arabalardaki ilk akıllı sistem cam sileceklerinin hızlarını yağmur durumuna göre ayarlayan sistemdir. Ön camda bulunan bir sensör, sileceği otomatik modda çalıştırdığımızda yağmurun şiddetini algılıyor. Algılanan veri çipe gönderiliyor ve yazılımla beraber çeşitli hesaplar gerçekleştirilerek sileceklerin çalışma hızı ve frekansı belirleniyor. Yine ilk çıkan akıllı sistemlerden biri olan yol bilgisayarı, enjektördeki, şamandıradaki ve tekerlekteki sensörleri aracılığıyla kapsamlı bir hesap yapıp, ekrana depodaki benzinle daha kaç kilometre gidilebileceğini ve anlık olarak yaktığı benzini yansıtabiliyor.
Günümüzde kullanılan gömülü sistemlere ve beraberindeki yazılımlara baktığımız zaman bu silecek sensörü ve yol bilgisayarlarının bir hayli “ilkel” kaldığını görüyoruz. Sensör teknolojilerinin gelişmesinin yanı sıra gömülü sistemlerin performanslarının ciddi anlamda artması, yazılım tarafında yapılabilecek şeylerin önünü açıyor. Artık arabayı park edilecek yerin yanına bırakıp, otomatik olarak park etmesini sağlayabiliyoruz. Araç, dört bir yanındaki uzaklık algılayıcılarla ve kameralarla beraber çalışarak, direksiyonu ve vitesi ayarlıyor, gaza ve frene basıyor. Arabayı istenen aralığa park edebiliyor. Arabayı durdurup anahtarımızın üzerindeki uzaktan kumandayla kilitlediğimiz anda da açık olan camlar otomatik olarak kapatılıyor.
Dahili vale hizmeti
Audi, bundan 2 sene önce kendi kendini otoparka götürüp park edebilen sistemini tanıtmıştı. Hayır, yolun kenarına park etmekten bahsetmiyoruz. Çok aracın sığabildiği, katlı otoparkın kapısına otomobilimizi bırakıyoruz ve araç gidip kendi kendine yer bulup, kendi kendine park ediyor. Park ettikten sonra da motoru ve tüm sistemleri kapatıp bekleme moduna geçiyor. Bekleme modunda akıllı telefonumuzla olan bağlantısını kesmiyor. İşimiz bittiğinde de akıllı telefonumuzdaki uygulama aracılığıyla aracı, bıraktığımız noktaya geri çağırabiliyoruz. Araç çalışıyor, gideceği yolu belirliyor, vites, fren, gaz, far, sinyal lambaları dahil tüm kontrolü eline alıyor ve otoparktan çıkmaya başlıyor. Valelerin mesleğindeki en büyük tehlikenin bu araçlar olduğunu söyleyebiliriz.
Son nokta: Sürücüsüz otomobiller
Araba kullanmak kimileri için keyif olsa da belli bir noktadan sonra sıkıcı hale gelebiliyor ve ciddi yorgunluğa sebep olabiliyor. Otomobil ve teknoloji firmaları şu sıralar harıl harıl sürücüsüz otomobiller üzerine çalışıyorlar. Çevresindeki arabalarla iletişim kurabilen, GPS aracılığıyla dünyadaki tüm yolları ezbere bilen, istediği an trafik kontrolü yapabilen ve refleksleri insandan çok daha güçlü, anında tepki verebilen otomobiller… Otomobillerde gömülü sistemlerin –şimdilik-son noktası olan bu teknoloji, birkaç yıl içerisinde trafik kazalarının ciddi anlamda azalmasına sebep olacaktır.