Yedi temel etken akıllarda olmalı!
Oracle ve WHU – Otto Beisheim İşletme Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, doğru teknolojinin yedi temel etken ile birlikte uygulamaya konulması halinde işletme verimliliğinin de üçte iki oranında arttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, birçok kuruluş doğru teknolojilere yatırım yapıyor ancak gereken kültür, beceri ve davranışlara sahip olmamaları nedeniyle bu yatırımlarından tam anlamıyla faydalanamıyor. Çalışma ayrıca teknolojinin bu belirlenen yedi etken olmadan hayata geçirilmesi halinde işletme verimliliğinin sadece beşte bir oranında arttığını da ortaya koyuyor. Söz konusu yedi temel etken ise veri odaklı karar verme, esneklik ve değişimi benimseme, girişimcilik kültürü, ortak dijital vizyon, kritik düşünme ve sorgulama, öğrenim kültürü ve açık iletişim ve işbirliği olarak sıralanıyor.
Ağustos 2018’de en az 250 tam zamanlı çalışana sahip işletmelerde ve dünyanın dört bir tarafındaki 23 farklı ülkeden katılımcılarla düzenlenen araştırmada 850 İK yöneticisinin yanı sıra 5 bin 600 çalışana da dijital çağda rekabetçi bir avantaj elde etmek için kuruluşların neler yaptığı soruldu. Alınan cevaplar, işletme verimliliğine erişmenin, değişime ayak uydurabilecek çevik bir kuruluş haline gelme açısından kritik olduğunu gösterirken, işletmelerin yüzde 42’si, işletme verimliliğine erişildiğinde kuruluşun performansında genel bir artış görüldüğünü vurguluyor.
Araştırma, dünyanın dört bir yanındaki işletme liderlerinin üçte birinin halihazırda yetenekleri cezbedecek veya bu yetenekler için rekabet edecek bir şekilde çalışmadıkları kanaatinde olduğunu gösteriyor. Söz konusu oran, Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkelerdeki işletme liderlerinde ise yarıya kadar çıkmakta. Bu arada, çalışanların dörtte biri de işlerini makinelere kaptırmaktan endişe duyuyor.