Yeni aktör: Piksel
63 yaşında kanserden ölen sevimli artist Audrey Hepburn, bir çikolata reklamıyla yeniden doğdu. AMV BBDO reklam şirketinin Galaxy çikolatası için bu fikri Framestore filme aktardı.
Önce Audrey’nin ikonik yüzüne benzeyen bir kişi aradılar, buldular. Ama elbette buldukları Audrey değil, onu andıran bir genç kadındı. Onunla, İtalya’da güzel bir çekim yaptılar. Hanımın yüzü piksel piksel tarandı. Ama olmadı! Çünkü Audrey’e benzeyen hanım, bunca teknik desteğe rağmen “yeterince” Audrey olamadı.
Framestore sıfır noktasına geri döndü: Audrey’nin eski filmlerindeki kareleri üzerinden 3 boyutlu bir sayısal Audrey yaratıldı. En zoru da Audrey’nin kadifemsi cildini benzetmek olmuş. Bir de kedi gibi çekik gözlerini ve gülümsemesindeki gizemi (Mona Lisa gibi, gülümsüyor mu gülümsemiyor mu?).
Kısacası Audrey olmuş, ama eh işte… Yine de bir dakikalık çikolata reklamı için yeterli. Zaten daha önce de GAP, Audrey’i yine aynı sistemle bir reklamında kullanmıştı. J’adore parfümü de Charlize Theron’un başrolde olduğu reklamında Marilyn Monroe, Grace Kelley, Marlene Dietrich’i araya katmıştı. Filmde Marilyn, J’adore şişesini eline alıp hayranlıkla bakıyordu mesela.
Filmlere yerleştirme yapılması yeni filmlerde artık şaşırtıcı değil. Bunu ilk kez 1983 yılında bir sinema filminde Woody Allen kullandı. “Zelig” adlı filminde Woody, kendi görüntüsünü haber filmleri görüntülerine yerleştirerek o zamana kadar görülmemiş bir yenilik yaptı. Bugün kısaca CGI diye bilinen bilgisayar destekli grafik yerleştirmeyi ilk kez kullanmış oldu. Haber filmi gibi hazırlanan filmde Zelig, en olmadık yerlerde en olmadık kişilerle (örneğin ABD Başkanı Hoover veya Hitler’le) “birlikte” görülüyordu. O günün teknolojisi, Zelig’in renkli çekimine uygun değildi. Konusu gereği zaten 1920’lerde geçen filmin siyah beyaz olması yadırganmadı. Venedik Film Festivali’nde en iyi film seçildi.
1994’de yönetmen Robert Zemeckis, Tom Hanks’li Forrest Gump’ta aynı tekniği kullandı. Tom Hanks’i çeşitli haber film karelerine “renkli olarak” yerleştirdi. Örneğin onu ABD Başkanı Kennedy ile aynı film karesinde gösterdi. Film, en başarılı aktör ve yönetmen, en başarılı film ödüllerinin yanı sıra en başarılı görsel efekt ve edit, ayrıca senaryo için de toplam 6 Oscar aldı.
Al Pacino’nun bir televizyon yapımcısını canlandırdığı S1mOne (Simone) filminde de Rachel Roberts’in bütün görüntüsü sayısal olarak yeniden yaratılmıştı.
Gerçek aktörlerin (hayatta olan veya ölmüş) sinema filmlerine yerleştirilmesinden daha da fazlası, halen tamamen CGI’la oluşturulan filmlerde kullanılıyor.
Yakın yıllardaki Avatar’ı hatırlamak yeterli.