Yeni bankacılık, şubesiz bankacılık etrafında şekilleniyor
Bankalar hem operasyonel maliyetlerini yönetebilmek hem de müşteri rekabetinde geride kalmamak için teknolojinin sunduğu şubesiz bankacılık, mobil bankacılık, akıllı bankacılık gibi çözümlere yöneliyor.
Dijital dönüşümün etkilerini en güçlü şekilde gösterdiği sektörlerden biri de finans sektörü. Türk Telekom’un bilgi teknolojileri çözüm sağlayıcı şirketi olarak finansal teknoloji alanında İnnova, uzman kadrosuyla geliştirdiği yenilikçi, uçtan uca, güvenli ve esnek teknoloji çözümleriyle finans sektöründeki kurumlara dijital dönüşüm yolculuklarında destek veriyor.
İnnova İş Geliştirme Direktörü Sezgin Aslan son dönemde hız, güvenlik, verimlilik ve rekabet gücünün her zamankinden daha büyük bir önem kazandığı finans sektöründe geleneksel yapıların büyük bir hızla kabuk değiştirdiğine dikkat çekiyor. Örneğin; son dönemde bankaların şube sayıları giderek azalırken, şubesiz bankacılık yükseliyor ve daha çok tercih ediliyor. Sektörün gelişimine dijital teknolojiler ve kullanıcıların tercihleri yön veriyor. Örneğin günümüzde banka müşterilerinin büyük çoğunluğu bankaya gitmek ve kuyrukta beklemek yerine, birçok işlemi cep telefonlarındaki uygulamalarından yapmayı tercih ediyor. Bu da Sezgin Aslan’ın belirttiği gibi, bankacılık sektörünü şubesiz bankacılığa, yenilikçi servislere ve mobil bankacılık uygulamalarına daha fazla ağırlık vermeye yönlendiriyor.
API bankacılığı giderek büyüyor
Finans ve bankacılık sektörünün gündeminde olan başlıklardan biri, bankaların yaşadığı dijital dönüşümün son halkası diyebileceğimiz API bankacılığı. Sezgin Aslan bu konuda şu açıklamayı yapıyor: ‘’Bir uygulamaya ait yeteneklerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için, yeteneklerini paylaşan uygulamanın sağladığı arayüz olarak tanımlayabileceğimiz API ile bankacılık servisleri birleştiği zaman çok güçlü bir sinerji ortaya çıkıyor. API bankacılığı sayesinde bankalar müşteri deneyimi yönetimi gibi süreçleri bu alana yönelen FinTech girişimlerine bırakıp arka planda rol alabilecekler. Bankaların ve müşterilerin bu değişimi kabullenmesi zaman alacak bir gelişme gibi görünse de yeni kuşakların teknolojiye yatkınlığına ve kullanım alışkanlıklarına baktığımızda fazla uzak olmayan bir gelecekte bu tür iş ortaklıklarının örnek olacağını söyleyebiliriz. Büyümemizin lokomotifi olan çözümler arasında da perakende ve finans sektörlerine özel çözümlerimiz ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle ödeme sistemleri alanında büyük bir başarı yakalayan PayFlex platformumuzu yeni ürün ve özelliklerle geliştirmeye devam ediyoruz.” Finans kuruluşlarına özel çözümler arasında Sanal POS, kurum tahsilatları, dijital şube için self-servis çözümler, şube denetimi ve şube izleme çözümleri öne çıkıyor.
“Finans sektörüne yönelik bir diğer hizmetimiz olan Kurum İşlem Merkezi ile bir merkez işlevi üstleniyoruz” diyen Sezgin Aslan bu merkez sayesinde kurumlarla bankalar arasında ihtiyaç duyulan entegrasyonu sağlayarak kurumların bankalarla ortak bir noktadan çalışmalarını mümkün kıldıklarını söylüyor.