Yeni bir akıllı telefon projesi
Mayıs ayında Google’ın donanım üreticisi Motorola Mobility’i 12.5 milyar dolara satın alma işini tamamlaması ile bu arama devinin kendi akıllı telefonunu üretmesi yolunda çok büyük bir adım atıldı. Şimdi gözler son haftalardaki gelişmelerin ışığı altında akıllı telefon üretimi ile donanım işine girmesi beklenen bir yazılım devi olan Facebook’a dönmüş bulunuyor.
Edinilen bilgilere göre Facebook’ta çalışan mühendislerin bir bölümü ile Apple’dan transfer edilen iPhone ve iPad üzerinde deneyimli 6 kişilik bir mühendis ekibi gelecek yıl gerçekleşmesi beklenilen Facebook marka akıllı telefon üretim projesi üzerinde çalışıyorlar.
Aslında bu girişimin Facebook’un akıllı telefon üretimi için üçüncü girişimi olduğu bu sektörü yakından izleyen uzmanlar tarafından belirtiliyor. Güvenilir kaynaklara göre karşılaşılan sorunlar nedeniyle iki yıl önce bu projeden vazgeçen Facebook’un Asya’nın ikinci en büyük mobil telefon üreticisi HTC ile geçen yıl kurdukları ortaklık anlaşması ile”Buffy” kod adlı bu proje üzerindeki çalışmalara yeniden başladığı anlaşılıyor.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in öncülüğünü yaptığı bu girişimin gerçekleşmesinde Apple’dan transfer edilen mühendislerin çok etkin bir rol oynaması bekleniyor. Öte yandan halka yeni açılan bir şirket olarak Facebook’un önümüzdeki yıllarda gelirlerini büyütmek amacı ile yeni iş alanlarına yönelmesinin ve bu alanlar içinde büyüme potansiyeli en büyük olan akılı telefon işine girmesinin çok yerinde bir karar olduğu görülüyor. Bir Facebook yöneticisine göre Zuckerberg gelecekte mobil telefon işine girilmemesi halinde Facebook’un sıradan bir şirket olacağına inanıyor.
Facebook’un akıllı telefon projesi ile ilgili bilgileri henüz tam anlamı ile açıklamamasına ve gizli tutmasına karşın bu şirketi yakından izleyen analistler bir sosyal ağ şirketinin donanım üretmesinin ve Apple hariç yazılım ile donanım mühendislerinin tam bir uyum içinde çalışmalarının sağlanmasının son derece zor olacağı düşüncesinde birleşiyorlar. Hewlett-Packard ile Dell mobil telefon donanımında başarısızlığa uğrarken Sony de beklenen başarıya erişemedi.
Bütün bu sorunlara karşın Facebook’un akıllı telefon pazarında bir yer edinmesinin güçlü mali kaynakları sayesinde mümkün olacağı öngörülüyor. Facebook bu girişiminde başarılı olamadığı takdirde akıllı telefon üreten bir şirketi de satın alabilecek mali güce sahip. Mayıs ayında halka açılarak 16 milyar dolarlık hisse senedi satan Facebook’un satın alma listesinin başında ciddi sorunlar yaşayan 2008 yılından bu yana hisse senetlerinin değeri yüzde 90 düşerek piyasa değeri 6 milyar dolara inen BlackBerry’nin üreticisi Research In Motion (RIM) geliyor.
Akıllı telefon pazarına girdiği takdirde Facebook’un Android işletim sistemli Google ile daha ucuz fiyatlara dayalı sıkı bir rekabet içinde olacağı öngörülüyor. Gelirleri reklama dayalı her iki şirketin telefon ekranlarındaki reklam yoğunluğu bu rekabeti daha da körüklerken tüketicinin iki marka arasındaki tercihinde zil melodileri etkin rol oynayacak.