Yeni bir kavram: Mobil orman
Ağaç ve orman, İklim Krizi için doğal ilaç, ama bunun önemini anlayacak devlet adamı, ve hele siyasetçi yok kadar az. Brezilya’da Amazon’da hayvancılık ve tarıma arazi yaratmak için ormanların yakılması bir cinayet. Benzer cinayetler ülkemizde hep sürüyor. Bu cinayetlere, yenilikçi önlemler düşünenler elbette var:
Zürih/İsviçre’de ulu ağaçlı bir korunun kenarındaki ETH Teknik Üniversitesi bilimcileri Science dergisinde yayınladıkları makalede, “bir milyar hektarlık yeni bir orman kütlesi” oluşturulursa, bu ağaçlar büyüdüğünde 200 milyar ton karbondiyoksit emebilecek dediler. Böylece, İklim Krizi bir ölçüde denetim altına alınabilecek mi? (https://bit.ly/2XOxxTN)
Dünya Ekonomik Forumu’na göre ise dünyada her yıl 15 milyar ağaç kesiliyor (Acaba ne kadarı Türkiye’den?). Öte yandan, sadece Avrupa’da 2000 – 2015 arasında 2.2 milyon hektarlık alanda yeni ağaçlandırma yapıldı. Birleşmiş Milletler, önümüzdeki on yılı Ekosistemi Yenileme Dönemi olarak ilan etti. 59 hükümet veya kurum, 2030 yılına kadar 350 milyon hektar alanı ağaçlandırmayı vaad etti: 500 milyar ağaç dikmekten söz ediliyor. Komşularımız Ermenistan ve Gürcistan imzacılar arasında. Tacikistan, Özbekistan bile var, ama Türkiye yok. (UN Decade on Ecosystem Restoration. https://bit.ly/30xSuk9)
Bu kadar büyük bir girişimde yapay zekânın da rolü olacak: Uydulardan elde edilen veriye dayalı görüntü inceleme, işleme çözümü üretmek için. Konu o kadar dallı budaklı, çok-paydaşlı ki kısa bir yazıda özetlenecek gibi değil. Ama şu bile planlanıyor: Şehirlere, “mobil orman” taşımak. Bilim kurgu değil, AB’nin Ufuk 2020 Ar-Ge Programı’na ait dergisinde 19 Ağustos’ta yayınlandı (https://bit.ly/33IZT1T)