Yeni bir şirket, yeni çözümler
Yeni kurulan Luna Teknoloji, Türkiye pazarına farklı ürün ve çözümleri sunmaya hazırlanıyor.Türkiye’de olmayan ürün ve çözümleri pazara sunma amacıyla bilişim sektöründe 20 yılı aşan deneyime sahip dört danışmanın önderliğinde bir yıl önce kurulan Luna Teknoloji, dört başlıkta toplanan çözüm ve ürünleri ile pazara farklı alternatifler sunuyor. On dört kişilik ekiple İstanbul merkezli olarak hizmet veren şirket, yatırım ve eğitim aşamaları ile geçen kuruluş süreci sonrası farklı iş ortakları aracılığıyla sundukları yeni çözümleri pazarla buluşturmaya hazırlanıyor. Yola çıkarken hedeflerinin bilişim sektörünün yeni tanışacağı ürün ve çözümleri sunabilmek olduğunu vurgulayan Luna Teknoloji CEO’su Sinan Oymacı, Luna olarak hizmet verdikleri çözüm başlıklarını yeni nesil veri depolama sistemleri, doküman yönetimi sistemleri, doküman tarama sistemleri ve teknoloji yeniden yapılanma danışmanlığı olarak sıraladı. Luna Teknoloji için önemli olanın kurumun ihtiyaçlarını saptayarak ve bu doğrultuda çözüm önerileri sunmak olduğunu ifade eden Oymacı, kendi alanlarının önde gelen şirketlerinin iş ortağı olarak çözüm sunduklarını dile getirdi.
Yeni nesil veri depolama sistemleri
Luna Teknoloji olarak veri depolama başlığında amaçlarının bireysel veya bir bölümün işini görebilecek düzeyde olan veri depolama donanımı ve yazılımını kapsayan çözümler sunmak olduğunu belirten Oymacı, arşiv özelliği kazanmış bilgilerin saklanması noktasına yer aldıklarını ifade etti. Blu-ray tarafında Kofax şirketinin iş ortağı olduklarını ve Avrupa operasyonuna bağlı Disc Group denilen Alman şirketi ile bağlantılı olduklarını belirten Oymacı, bu başlıkta bir diğer iş ortaklarının da Qstar olduğunu ifade etti. Qstar’ın hiyararşik bir veri depolama yazılımı olduğunu dile getiren Oymacı, “Biz burada projelerimizi Kofax üzerinden gerçekleştiriyoruz. Burada disk dediğimiz sistem Blu Ray juck box. İçinde slotlar var ve Qstar yazılımı aracılığıyla o kütüphane yönetiliyor” diye konuştu.
Bakıldığında şirketlerin verilerinin yüzde 20’sinin sürekli eriştikleri kullandıkları bilgiler olduğuna dikkat çeken Oymacı, “Yüzde 80’i çok uzun süreçlerde kullanmaya ihtiyaç duymadıkları ama kanuni olarak tutmaları gereken şeyler. Bu noktada da Blu-ray juck boxlar biraz daha ön plana çıkıyor” dedi. Veri depolama kısmında EMC’nin de iş ortaklarından biri olduğunu ve çeşitli çözümlerinde de yetkinlik elde etmek için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Oymacı, Blu-ray juck box’ların veri depolama teknolojisinde kendi kullanım alanını bulmuş olan sistemler olduğunu belirtti.
Veri depolamada kişisel kullanım için özel çözüm
Luna Teknoloji olarak veri depolama konusunda Digistor isimli Amerikan menşeyli işortaklarının geliştirdiği taşınabilir harici Blu-ray yazıcıyı sunduklarını belirten Oymacı, “Türkiye’de bu bölgede ürünün dağıtıcılığını üstlendik. Bu cihaz, küçücük taşınabilir bir cihaz. Bilgisayarınaza bu bir PC olabilir bir Macintosh olabilir direk olarak bağlanabiliyor.
Çok ekonomik bir çözümle bilgilerinizi Blu-ray’e depolamaya başlayabiliyorsunuz. Blu-ray’ler şu anda 50 Gigabayt kapasiteli ve 50 seneye kadar bilgilere garanti veriliyor” diye konuştu.