Yeni bir teknoloji ve girişimcilik programı
Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Intel ile Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Türkiye’den çıkan gençlerin teknoloji bazlı girişimci olmalarını desteklemek ve gençlerimizin dünya çapında başarılara imza atmalarına yardımcı olmak amacıyla Intel Öğrenci -Teknoloji ve Girişimcilik Programı’nı hayata geçiriyor. Programla gençlerin girişimcilik, eleştirel düşünme, işbirliği ve teknoloji okuryazarlığı gibi 21. yüzyıla özgü beceriler kazanarak girişimcilik algı ve bilgilerini geliştirmelerini sağlamak hedefleniyor. Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Sivil Toplum Kuruluşu üyesi eğitmenler aracılığıyla proje illerinde toplam 6 bin gence eğitim verilmesi hedefleniyor. “Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı” ile 15-30 yaş arası gençlerin; girişimcilik, eleştirel düşünme, işbirliği ve teknoloji okuryazarlığı gibi 21. yüzyıla özgü beceriler kazanarak girişimcilik algı ve bilgisinin geliştirilmesini amaçlıyor. Program, gençlere girişimciliğin temel kavram ve süreçlerini tanıtarak bir ticari fikri geliştirmek için teknolojiden nasıl yararlanılacağını gösteriyor. Gençler, internet araçlarını ve ofis uygulamalarını kullanarak ticari bir fikirle ilgili araştırma yapmayı, bir fikri formüle etmeyi ve fikirlerini gerçekleştirmek için bir iş planı oluşturup sunmayı öğreniyor. Bilgisayar laboratuvarı ortamında gerçekleştirilecek olan yerel eğitimlerde gençler uluslararası alanda da uygulanan Intel Öğrenci Programı’nın toplam 16 oturumdan oluşan Teknoloji ve Girişimcilik müfredatı üzerinden eğitim alacak ve girişimci fikirlerinin hayata geçirilmesi için önemli adımlar atma fırsatı yakalayacaklar.
Eğitimlere katılan gençler işadamlarıyla buluşarak fikirlerini hayata geçirecek
Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı kapsamında eğitim alan gençler, iş fikirlerini eğitmenlerin desteğiyle geliştirme olanağı bulacaklar. Proje kapsamında iş fikirlerini kurgulayan gençlerle sermaye sahibi işadamlarının buluşturulması, düzenlenecek fikir fuarlarında gençlere işadamlarına fikirlerini sunma ve hayata geçirme fırsatı yakalama olanağı sunulacak.
“Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı”nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, gelişen ve değişen dünyada teknolojinin ülkelerin rekabet gücünü artırmaları için önemli bir araç olduğunu, bu araçtan etkin olarak yararlanamayan ülkelerin yarışın dışında kalma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. 2012 yılında gerçekleştirilen bir marka araştırmasında, içlerinde Intel’in de bulunduğu ilk 20 şirketin 11’inin bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda faaliyet gösteren şirketler olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ilk 500 içinde ülkemizden bir tane bile şirketin yer almamasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Türkiye’de nüfusun yüzde 64’ünün 30 yaş altı yani genç nüfustan oluştuğunu söyleyen Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın da konuşmasında genç işsizlik oranının yüzde 18,3 olduğuna dikkat çekti. Aydın, istihdam yaratmanın en önemli yollarından birinin girişimcilik programlarını yaygınlaştırmak olduğunu belirtti. 2009 yılında Türkiye’de yeni kurulan işletmelerin yüzde 3,7si genç girişimciler tarafından kurulurken bugün bu oranın yüzde 6’ya çıktığını anlatan Aydın, “Bu oranın daha da artması, Türkiye’den dünyayı saracak başarılı projelerin çıkması hedef ve arzumuz” diye konuştu. Intel Öğrenci – Teknoloji ve Girişimcilik Programı kapsamında Temmuz – Ekim 2011 arasında Gaziantep, Denizli, Yalova, Eskişehir ve İstanbul’da düzenlenen eğitmen eğitimleri ile 7 bölgeden 26 ilden 100 eğitmen yetiştirildiğini anlatan Aydın, şu ana kadar 21 ilde 26 eğitim gerçekleştirilerek 560 gence sertifika verildiğini ifade etti. Aydın, bu programla Türkiye’de binlerce gence teknoloji aracılığıyla yeni iş olanakları yaratma olanağı sunacak olmaktan büyük heyecan duyduklarını belirtti.