Yeni çağın havalimanına yeni nesil bilişim altyapısı Netaş’tan
Soldan sağa: Ersin İnankul (İGA CIO), C. Müjdat Altay (Netaş CEO), Kadri Samsunlu (İGA Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı), Selda Parın (Netaş Kurumsal Sektör Genel Müdürü), Bilgehan Çataloğlu (BDH Genel Müdürü)
“Türkiye olarak İstanbul Yeni Havalimanı ile çok önemli bir girişimde bulunduk. Dünyanın en büyük havalimanını inşa edecek bilgi, donanım ve deneyime sahip olduğumuzu gösterdik” diyen Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, şu açıklamalarda bulundu:
“Yeni bir çağda her yıl tüm milletlerden milyonlarca yolcunun seyahat deneyimini en üst seviyeye taşıyacak bilişim altyapısını kurmak gibi iddialı, zorlu ve bir o kadar da heyecan verici bir projede yer almanın gurunu yaşıyoruz.
İstanbul Yeni Havalimanındaki ilk projemizi aldığımız 2017’de Netaş’ın 50. yılını kutladık. Ülkemizin telekomünikasyon altyapısını kendi imkânlarıyla geliştirebilmesi hedefiyle kurulan şirketimiz, bu misyonunu başarıyla yerine getirdiğini bu projede teslim ettiği işlerle bir kez daha gösterdi.
Türkiye’nin dijitalleşmesinde rol oynamaktan gururluyuz. Bu projeyi gerçekleştirmemiz, farklı dikeylerde gerçekleştirdiğimiz dijital dönüşüm projelerinde kazandığımız deneyim sayesinde mümkün oldu. Dünya çapında 120’den fazla teknolojik ürün ve hizmet tedarikçisinden oluşan iş ortağı ağımız var. Yeni nesil teknolojinin farklı alanlarında çalışan 800’den fazla mühendise ev sahipliği yapan Ar-Ge’miz bu farklı ürün ve hizmetleri uçtan uca bir çözüme entegre etme yetkinliğine sahip. Sadece ülkemizin değil, bölgemizin lider sistem entegratörü olma vizyonumuzla, edindiğimiz bu deneyim bölgemizin dijital dönüşümünde oynadığımız kilit rolde bize önemli referans sağlayacaktır.”
Netaş kendi rekorunu kırdı…
Netaş Kurumsal Sektör Genel Müdürü Selda Parın da zamana karşı canla başla yarıştıkları İstanbul Yeni Havalimanı’nda önemli bir dönüm noktasına ulaştıklarını belirterek, gerçekleştirdikleri projeler konusunda şu bilgileri verdi: “Hem İGA hem de tedarikçilerimizle omuz omuza yüz bin saatlik özverili bir çalışma gerçekleştirdik. İstanbul Yeni Havalimanı’nda iki ana projemiz var. Bu projelerde öncelikle Cisco ve VMWare, Technopc, Dell EMC, Micro Focus ve Hitachi gibi kendi alanlarının en uzman firmalarıyla çalıştık. Gerçekleştirdiğimiz projelerin ilki, havaalanının tüm kablolu ve kablosuz alan ağlarının kurulmasıdır. Yolculara daha otoparka girdikleri andan, uçakları kalkana kadar kesintisiz, yüksek hızlı ve güvenli erişim hizmeti sağlıyoruz. Dahası, polis, jandarma ve gümrük noktaları, duty-free mağazaları, havayolu şirketlerinin banko ve ofisleri de dâhil olmak üzere havaalanı içerisindeki tüm işletmeler de bu iletişim altyapısı üzerinden hizmet verecek. Dolayısıyla, bilet satış hizmeti, vale ve otopark hizmetleri, uçuş bilgi ekranları, fiziksel güvenlik altyapısı ve kartlı geçiş sistemleri de dâhil olmak üzere tüm bu hizmetlerin iletişim altyapısını Netaş sunmuş olacak.. Beş bine yakın erişim noktası kurduk. Böylece daha önce gerçekleştirdiğimiz bir akıllı stadyum projesinde tek bir alanda en fazla kişiye eş zamanlı olarak ulaşacak kablosuz iletişim altyapısı kurma rekorumuzu da kırmış olduk. Türkiye’de daha önce bu ölçekte bir ağ kurulmamıştı.
Gerçekleştirdiğimiz ikinci proje, havalimanının veri merkezi bulut otomasyon sisteminin kurulumu oldu. Tam yedekli olarak aktif-aktif çalışan iki adet ana veri merkezi kurduk. Bu altyapı sayesinde havalimanındaki işletmelere otomatik provizyonlama ile talep edilen kaynak sağlanabilecek.. ERP entegrasyonu sayesinde işletmelerin kullanımları otomatik olarak faturalandırılacak. Örnek olarak, uçağın hangi kapıdan kalkacağı, değişiklik olup olmadığı, uçağın nereye yanaşacağını belirleyen alan yönetim sistemi, santral sistemi, yolcuların en kısa sürede hizmet almasını sağlayacak sıra yönetim sistemi, otopark yönetimi, özel kampanya ve ayrıcalıklar sunan sadakat sistemi de bu yapı üzerinde işleyecek.
Öte yandan, bu iki sistemin 7/24 izlemesini, beş yıl süreyle de işletme ve bakım/onarımını biz gerçekleştireceğiz. Bu altyapının kurulumunu gerçekleştiren Netaş’ın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan BDH Bilişim Destek Hizmetleri ekiplerinin, sadece Türkiye’nin 81 ilinde değil, Cezayir’den Türkmenistan’a uzanan bir coğrafyadaki saha tecrübesi ve servis uzmanlığı bize bu yetkinliği sunuyor.”
Hibrid Bulut Otomasyon Sistemi
Netaş, İstanbul Yeni Havalimanı bulut otomasyon çözümlerini konumlandırırken, havaalanı işletmesi için zorluklara neden olabilecek birçok başlığı aynı anda adresledi. Havalimanı işletmesinin bilişim hizmetlerini en hızlı şekilde sunması en önemli hedef olarak öne çıkıyordu. Bu hızı sağlamak için yoğun iş gücü gerektiren bu operasyonların otomatik olarak gerçekleştirilmesi, verimliliği artırırken hata olasılıklarını da en düşük seviyeye indiriyor. En ileri teknolojileri kullanma hedefi olan İGA’nın, bulut otomasyon çözümleri alanında Netaş’ı tercihinde de bu taleplerin karşılanması etkili oldu. Seçilen çözümler, havayolu taşımacılığının gerektirdiği yüksek standartların korunması ve takibi konusunda da en önemli enstrümanları sunuyor. Öte yandan, otomasyona dâhil edilen çözümler operasyonel maliyetleri azaltmasının yanı sıra, havalimanı işletmesinin önemli bir bilişim gelir kaynağı kazanmasına da zemin hazırlıyor. Bilişim sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesi olan Netaş, bu çözümlerini pazarın genç oyuncusu Duosis ile iş birliği içerisinde hızlı ve eksiksiz bir şekilde sundu.
Veri Merkezi Performans İzleme
Netaş’ın İstanbul Yeni Havalimanı’nda üstlendiği Veri Merkezi Performans İzleme Projesi ile birlikte havalimanında yer alan tüm bilişim altyapısı bileşenlerine ait hata ve performans verileri takip edilerek konsolide bir izleme ekranı ile yönetilecek. Bu sayede BT operasyonları çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilecek. İGA’nın BT operasyonlarını yönettiği binlerce sisteme ait tüm alarm ve olay verileri bu çözüm sayesinde her an takip edilebilir şekilde göz önünde olacak. İGA bilişim departmanının hizmet kalitesini artıracak bu çözüm ile ciddi oranda maliyet tasarrufu imkânı sağlanıyor. Sisteme dâhil edilecek BT harici hata ve olay bildirimleri sayesinde de kurumun bu uygulamalardan elde edeceği faydaların IT bileşenleri ile sınırlı kalmaması hedefleniyor. Bu sayede IoT alanında Türkiye’de gerçekleştirilecek en büyük projelerin içerisinde yer alan bu çalışmanın önemi bir kat daha artıyor. İGA’nın IT ekipleri, oluşacak sorunların kök sebeplerini bulmada insan gücünün yanı sıra yapay zekâ çözümlerini de kullanarak, bu sayede operasyonların çok daha hızlı, verimli ve hatasız şekilde ilerlemesini sağlayabilecekler.
Havalimanı Servis Yönetim Sistemi
Netaş’ın Havalimanı Servis Yönetim Sistemi Projesi ile havalimanının servis yönetim yaklaşımı modern ve pratik uygulamalarla en üst seviyeye çıkıyor. Tüm servis adımlarının anlık olarak ölçülüp raporlandığı sistemler servis kaynaklarının verimliliğini artırmak üzere tasarlandı. İstanbul Yeni Havalimanında 76,5 milyon metrekare alan içerisinde yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek havalimanında oluşabilecek tüm sorunların kayıt altına alınmasını ve yönetilmesini sağlayan bu çözümler İGA’nın can damarlarından birisi olacak. Bina otomasyon sistemlerinden aydınlatma kontrol ve izleme sistemlerine, yangın algılama ve ihbar sisteminden uçak iklimlendirme sistemlerine kadar yüzlerce sistemle entegre olacak bu yapı, merkezileşme avantajı sağlarken, yüksek hizmet kalitesinin de altyapısını oluşturacak. Çözüm kapsamında sunulan yapay zekâ uygulamaları ise insan kaynaklı hataların önüne geçerek çok daha hızlı ve kaliteli servis verilmesini sağlayacak.
Yerli markalara açılan kapı…
Teknolojik olarak birçok ilki de bünyesinde barındıracak olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda tedarikçi olarak yerli markaların kullanılmak istenilmesiyle birlikte Technopc, iş ortağı Netaş ile birlikte sürece dâhil oldu. İGA ekibi, projenin tüm isterlerini çok net ve doğru bir şekilde belirlediği için de çok hızlı yol alındı. Technopc’nin, daha önceki havalimanı, gümrük ve benzeri projelerden elde ettiği tecrübelerin yanı sıra Netaş’la birlikte gerçekleştirdiği projelerden elde ettiği deneyim de bu çalışmada etkili oldu. Proje kapsamında, tüm havalimanında kullanılacak üç farklı tipte bilgisayarın üretimi ve desteği Technopc tarafından sağlandı: Mini PC H285, All in One Q23, Desktop Pro PC H110, Rugged PC IND 7050 modelleri ve monitör seçenekleri ile birçok Technopc ürünü projede kullanıldı. Bu projede en önemli iki konunun zaman ve teknolojik isterler olduğunun altını çizen Technopc CEO’su Murat Yücel, şu açıklamalarda bulundu: “Kullanım amaçlarına bağlı olarak birbirinden çok farklı üç ayrı konfigürasyonun hızlı bir şekilde ve dünya standartlarında üretilmesi gerekiyordu. İlk konfigürasyon bilgisayarların küçük, kompakt ve yüksek performanslı olması beklenirken, bir diğer çözüm, uzaktan yönetilebilen, kendi içerisinde teknik isterleri yüksek tümleşik bilgisayarlardı. Diğer çözümler ise yine yüksek standartlarda, üst isterlere ve sertifikasyona sahip ürünlerdi. Tüm bu çözümleri kendi bünyemizde geliştirdik. Bu projenin büyüklüğü, süreçlerindeki hızlılık ve isterlerin her anlamda yüksek olması bizim de bu konuda benzer yeteneklerimizle cevap verebildiğimizi görmemizi sağladı. Esneklik, kapasite ve ürün yeteneğimiz projede öne çıkmamızı sağladı. Dünyanın en büyük havaalanı projesinde yerli ve milli bir marka olarak yer almak bize bir büyük referans ve deneyim sağladı.”
Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Batı: “Bu başarıyı uluslararası arenada anlatıyoruz”
“İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birisi” diyen Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Batı, “Havalimanı yerleşkesinin teknoloji altyapısı, bağlantı kapasitesi bakımından birçok şehrin trafiğinden daha fazlasını kaldırabilecek seviyede oluşuyla göze çarpıyor” bilgisini verdi.
“Bu projenin başarısı Cisco içerisinde de önemli bir yere sahip; her yıl 20 bin Cisco çalışanının katılımı ile ABD’de düzenlenen Cisco Global Organizasyonu’nda da İGA’nın başarı hikâyesi anlatıldı” diyen Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Batı, yaptıkları çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi: “Oldukça karmaşık bir entegrasyon ve dağıtık yapıda kurulumlar gerektiren bu projeye bu kapsamdaki en yetkin iş ortağımız olan Netaş ile iş birliğimizle başladık. Bu projede sunduğumuz çözümlerimizi genel hatlarıyla, yeni nesil cihazlarımızla kablolu ve kablosuz iletişim ağlarının temini olarak özetleyebiliriz. Burada diğer çözüm ortaklarımızla da entegre olarak sağladığımız gerek havalimanı çalışanlarının gerekse kampüs içerisinde yolcuların kullanıma yönelik olarak güvenli kablosuz bağlantı çözüm hizmetleri de sağlamaktayız. Sunduğumuz çözümlerin kendi içerisinde ve diğer çözüm ortakları ile olan entegrasyonu bizi bu projede ön plana çıkarttı. Yapı ve trafik olarak tek yerleşkede böyle büyük kapasitelerin dizayn ve yönetilmesi konusunda oldukça kapsamlı demo ve test süreçleri ile fark yaratan bir hazırlık süreci yürütmemiz de iş birlikteliğimizi perçinledi. İGA’nın bu havalimanına bir kurulum projesinden daha çok, kritik sistemlerin etkin yönetimi ve kullanıcılara/ yolculara yenilikçi hizmetler vermeyi amaçlayan ve IoT odaklı vizyoner yaklaşımına, sektöründe lider Cisco ve Netaş firmaları olarak aynı şekilde cevap verebilmemiz sayesinde bu projeyi başarılı şekilde yönetmemiz oldukça kolaylaştı.” “Cisco ile 20 yılı aşan stratejik bir işbirliğimiz var” diyen Netaş Kurumsal Sektör Genel Müdürü Selda Parın da “Cisco ile birlikte hem Türkiye’de hem de yurt dışındaki farklı pazarlarda çok önemli ve büyük çaplı dijital dönüşüm projelerinde birlikte çalıştık, çalışıyoruz. Bu yıl ekim ayında, İstanbul Yeni Havalimanı projesi başta olmak üzere birlikte gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalarla Cisco’dan ‘2018 – Yılın Kurumsal İş Ortağı’ ve kurumsal segmentte ‘Mimari Mükemmeliyet’ ödüllerini almak motivasyonumuzu daha da artırdı. Ülkemiz ve bölgemizin dijital dönüşümünde inovatif çözümlerimizle oynadığımız kilit rolde bu iş birliğinin başarısını gösteren iki ödülü almış olmaktan gurur duyduk” dedi.
İstanbul Yeni Havalimanı projesini yeni çalışmalar için sağlam bir temel olarak düşündüklerini belirten Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Batı, “Biz Cisco olarak yakın zamanda, kampüs ve akıllı şehirler gibi büyük yapılarda nesnelerin bağlantı ihtiyaçlarının ve bu bağlantıların güvenli şekilde yönetilmesini sağlayan sistemlere olan yönelimlerin artacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, havalimanının açılmasının ardından da yakın zamanda İstanbul’da açtığımız Cisco İnovasyon Merkezi’nin de sağladığı ivmeyle, İGA ile birlikte stratejik ortak olarak gerçekleştireceğimiz yenilikçi çözümlerin üretimi ve bunların ülkemizde ve yurtdışı benzer projelerde konumlandırılması konularında çalışmaya devam etmeyi hedefliyoruz” sözleriyle vizyonlarını özetliyor.