Yeni çağrı ile ilaç, tıbbi cihaz, savunma ve raylı sistem araçlarına odaklanılıyor
KOSGEB, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesine yönelik olarak kurguladığı ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın yeni çağrısına çıktı. İşletmelerin büyüklüklerine göre 6 milyon liraya kadar faydalanabilecekleri yeni çağrıyı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 17 Aralık tarihinde açıkladı. Son başvuru tarihi 8 Şubat olan çağrı ile ilaç ve tıbbi cihaz, savunma sanayi ve raylı sistem araçları alanlarına odaklanılıyor. ASELSAN ve KOSGEB de imalat sanayisinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi konusunda güçlerini birleştirecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğünün her yıl düzenlediği 2021 Verimlilik Proje Ödülleri ile TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni’ne katıldı. Bilişim Vadisi’ndeki törende bir konuşma yapan Varank, yeni çağrı ile ilaç ve tıbbi cihaz, savunma sanayisi ve raylı sistem araçlarına odaklandıklarını kaydederek ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonuna uygun şekilde bu sektörlerdeki kritik teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesini sağlayacaklarını vurguladı. Bakan Varank, şu detayları aktardı: “İlk çağrımızdan farklı olarak bu kez mikro işletmeleri de destek kapsamına aldık. Orta ölçekli işletmelere 6 milyon, küçük işletmelere 1 buçuk milyon, mikro işletmelere de 900 bin liraya kadar destek vereceğiz. Ben tüm işletmelerimizi bu destekten yararlanmaya davet ediyorum.”
ASELSAN ve KOSGEB kritik teknolojilerin yerli üretiminde birlikte çalışacak
KOBİ’lerin 8 Şubat’a kadar başvurabileceği çağrı ile ilgili ASELSAN ve KOSGEB’den bir hamle geldi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, bir araya gelerek yürütülecek iş birliği çalışmalarını masaya yatırdı. Görüşmeye ASELSAN tarafından Tedarik Zinciri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nuh Yılmaz ve KOSGEB’den Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanı Mehmet Görkem Gürbüz katıldı. KOSGEB Başkanlığında gerçekleşen görüşmede, Prof. Dr. Görgün, “Firmalara; personel, makine-techizat, test gibi farklı kalemlerde sağlanacak destekler sadece savunma sanayimize değil, tüm sektörlerimize önemli katkı sağlayacak. Tüm kritik bileşenleri millileştirmemizi bir zorunluluk olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Kurt da “ASELSAN’ın 2 bine yakın KOBİ’nin bulunduğu bir tedarik ağı var. KOSGEB olarak bu ekosisteme daha fazla KOBİ’yi entegre etmek istiyoruz. Yeni çağrımız ile KOBİ’ler, ASELSAN’ın talep etmiş olduğu ürünleri yerli imkânlarla üretmek için 6 milyon liraya kadar destek alabilecek. Çağrıyı ASELSAN ile iş birliği içerisinde hazırladık. Bütün süreçlerde de beraber olacağız” açıklamasını yaptı. KOSGEB, Ar-Ge’ye yönelik destek programını, bu yılın başında güncelledi. ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon’ adı verilen yeni destek programının ilk çağrısına mart ayında elektrikli otomotiv sektörü ile 5G gibi yeni nesil mobil haberleşme teknolojilerine dönük alanlarda çıkıldı. ASELSAN ile KOSGEB, 9 Haziran’da iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı’nın 2. çağrısı ile ilgili görüşmeler yapıldı. Görüşmeler neticesinde yeni proje teklif çağrısı oluşturuldu. Çağrı; rekabetçi ve yüksek katma değerli üretimin artırılması için öncelikli sektörlerdeki işletmeler ile savunma sanayisinin ihtiyaçlarını millileştirme kapsamındaki işletmelerin Ar-Ge ve İnovasyon ile Ür-Ge projelerinin desteklenmesini amaçlıyor.