YENİ ÇÖZÜMLERDE SINIR YOK
Gelişen teknoloji ve gerek kurumsal gerek bireysel bazda farklılaşan ihtiyaçlar yeni nesil baskı çözümlerinin de çıkış noktasını oluşturuyor. Böylece her türlü basılı süreçte farklı çözümler birbirini izliyor, sektör şirketleri de geniş ürün yelpazeleri ve çözüm skalaları ile öne çıkıyor.
Xerox Türkiye Ofis Grubu Pazarlama Müdürü Erhan Aslantürk, bu yapıda giriş seviyesi ürünlerden yüksek kapasiteli baskı sistemlerine kadar geniş bir ürün portföyüne sahip olduklarını söyledi. Ürün gamını geliştirirken, bir taraftan da geliştirilen ürünlerin pazarın ihtiyaçlarını karşılaması da özen gösterilen bir faktör. Aslantürk bunu şöyle örnekledi:
“En ileri düzey sayısal baskı sistemimiz iGen4’e eklediğimiz XXL geniş format baskı çözümü ile sayısal baskı ebadını 364×660 mm’e çıkardık. Türkiye sayısal baskı sektöründe bir ‘ilk’ olan bu çözüm ile, A4 boyutunda üçe katlanan broşürler, katlanmış A4 kitap kapakları, 3 sayfalık transpromo uygulamaları, geniş kitap kapakları, çoklu fotoğraf uygulamaları, kartvizit gibi katma değerli uygulamalar sayısal baskı ile gerçekleştirilebilir hale geldi.”
Elektromak da, Toshiba’nın çok fonksiyonlu ofis cihazlarının Türkiye’deki tek yetkili dağıtıcısı olarak, farklı ebat ve gramajlarda kağıtların baskısını yapabilen cihazlara sahip. Elektromak – Toshiba İş Geliştirme Koordinatörü Doğan Pinhas da, bilinen kağıt ebatlarının haricinde SRA3 gibi reklam afişi basımında kullanılacak ebatlardaki kağıtlar, çeşitli amaçlarda kullanılacak 1.2mt uzunluğa kadar banner kağıtları, 60-300 gr/m2 kadar kağıt gramajları, su geçirmez kağıt gibi değişik kağıt cinslerine baskı olanaklarının sunulabildiğini söyledi.
Farklı ebatlarda baskı
Prova baskı konusunda önemli bir deneyime sahip olduklarını vurgulayan Epson Türkiye Ofis Müdürü Sevil Kanat, “Bu sektöre hitap eden ürünlerimiz 162 cm’e varan genişlikteki mürekkep püskürtmeli yazıcıları” dedi.
Bunun yanı sıra, A1 boyutunda yalnızca etiket baskısı için tasarlanan şeffaf ve metalik yüzeylere de baskı yapabilen yazıcı modeli de geliştirildi. Bu yazıcının hedefi ise; pet ya da cam şişe, her türlü paket, ambalaj sektörlerine etiket üreten şirketler. İç mekan ve dış mekan reklam, afiş baskısı için yine geniş boyutlu yazıcılarla hizmet verdiklerini belirten Kanat, şöyle devam etti:
“Bunların yanı sıra, havaalanları için uçuş kartı basan yazıcılarımız, sinema ve eğlence merkezi, istasyon gibi mekanlar için bilet basan özel yazıcılarımız var. Evlilik cüzdanı ve banka defteri basan, hatta hastanelerde hastaların kimlik ve hastalıklarını tanımlayan, genelde hastanın bileğine takılan özel bilekliklere basan yazıcı modellerimiz de mevcut.”
Kağıtta deformasyona son
Transteknik, sahip olduğu ürün gamıyla banner baskıdan fotoğraf albümüne, takvimden kitaba, dergiden afişe kadar çok farklı özellik ve ebatlarda baskı olanağı sağlıyor. “Özellikle A0 KIP makineleri ile dış cephe renkli baskısı olarak saate 210 m2 baskı kapasitesi ve çıktı kalitesi sağlayabiliyoruz” diyen Transteknik Teknoloji CEO’su Rıza Başoğlu, Konica Minolta’nın ürün gamındaki ürünlerle de 350 gram kağıda, kağıtta herhangi bir deformasyon olmadan, kaliteli baskı alabildiklerini hatırlattı. Bu teknolojiler başta medya sektörü olmak üzere, profesyonel alanda üretim kolaylığı sağlanabileceğinin ve verim artışı olacağının da göstergesi. Öte yandan bu teknolojiler, Başoğlu’nun tabiriyle fotoğraf stüdyoları ve tasarım ajanslarının yaratıcılıklarının birebir kağıda dökülmesine de imkan veriyor. Bu da, çoğu noktada prova baskıyı ortadan kaldırarak, maliyetlerde önemli tasarrufları beraberinde getiriyor.
Bu yapıda Samsung ise özellikle A4 baskı yapan çözümlere odaklanıyor. Bunun en temel sebebini “Araştırmalar gösteriyor ki, ortalama bir ofis çalışanı yıllık 202 sayfa A3 sayfa baskı almakta. Bu da toplam baskı çıkışlarının sadece yüzde 2.36’sı” sözleri ile örnekleyen Samsung Electronics Türkiye BT Ürünleri Satış ve Pazarlama Müdürü Barış Kestep’e göre, Samsung yazıcılar farklı tarama ve baskı işlevlerini de destekliyor. Böylece yazıcının desteklediği kağıt ölçüsüne uyacak şekilde doküman ölçeklendirilebiliyor. Bu özellik, A3 baskı ihtiyacını azalttığı gibi, işletmelerin kağıt giderlerinin de yarı yarıya azalmasını sağlıyor.
Bilgitaş Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatorü Türkay Terzigil, küresel bazda artan baskı hacmine dikkat çekerken, bunun da maliyet etkin ve çevre dostu baskı çözümleri bulmayı önemli hale getirdiğine işaret etti. “Araştırma şirketi Photizo Group’un raporuna göre; birim sayfa maliyetini bilen ve maliyet azaltıcı tedbirler alan şirketler, yüzde 30’a varan oranlarda maliyetlerini azaltabilir” örneğini veren Terzigil, şu yorumu yaptı:
“Türkiye dağıtıcısı olduğumuz Kyocera Mita’nın 1992’den beri kullandığı ECOSYS çevre dostu, ‘düşük toplam sahip olma maliyetli’ bir çözüm sağlar. Zaten ‘ECOSYS’ terimi ekonomi, ekoloji ve sistem faktörlerinin önemini ifade eder. Şirketler analiz, optimizasyon ve sürekli yönetim aşamalarından oluşan Dokümantasyon Hizmet Yönetimi (DHY) anlaşması yaparak baskı maliyetleri konusunda bilinçlenip, bunun faydalarını kısa sürede görebilir. DHY sayesinde baskı ve kopyalama maliyetlerini belirleyip, gelecek yıllarda da baskı maliyetlerinin ne olacağını bugünden görebilir, kontrol altına alıp azaltabilir böylece hem ekonomik hem de ekolojik fayda sağlayabilirler. Bilgitaş DHY anlaşması da hem fotokopi hem de yazıcıları kapsadığından önemli avantaja sahip.”