Yeni dönemde endüstri ve dijital katmanının üzerinde bilim olacak
Ankara teknoloji ekosisteminin büyük ilgi gösterdiği ‘TTGV Günü’, 19 Aralık 2019 tarihinde düzenlendi. ‘TTGV Günü’nün açılışında konuşan TTGV Genel Sekreteri Dr. A. Mete Çakmakcı, “Bugün yepyeni bir TTGV hikâyesiyle karşınızdayız” diyerek konuşmasına başlayarak “Bizi; ortak ihtiyaçlarınızı, sorunlarınızı konuşurken yanınızda daha çok bulacaksınız” ifadesini kullandı. Çakmakcı, “1991’den bu yana, hızlandırıcı bir platform olarak ekosistemin farklı paydaşlarını bir araya getiriyor, uluslararası düzeyde rekabetçilik için özel sektörün teknoloji ve inovasyon kapasitesinin gelişmesini hedefliyoruz. Fırsatların, fikirlerin, ihtiyaçların konuşulduğu canlı bir ekosistemin parçası olmaya devam edeceğiz. Sağlık, tarım ve gıda teknolojilerinin yanı sıra temiz teknolojilere ve eğitim teknolojilerine odaklanıyoruz. Ekosistemi entelektüel olarak zenginleştirerek iş birliklerimizi ve faaliyetleri sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.
Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı Volkan Recai Çetin’in yaptığı ‘Otonom Ulaşımın Gelecek Parametreleri’ paneline; Ford Otomotiv Sanayi İnovasyon & Yeni Girişimler Direktörü Gül Ertuğ, Netaş Aviyonik Gemi Haberleşme ve Navigasyon Sistemleri Ar-Ge Direktörü Ersin Öztürk, Ünsal Hukuk Firması Kurucu Ortağı Avukat Burçak Ünsal ve Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Üyelik, Pazarlama ve Hizmetler Kıdemli Direktörü Kaan Yıldızgöz katıldı. Çetin, otonom ulaşımın konvonsiyonel ulaşımdaki sorunların bertaraf edilmesi için bir fırsat olarak görüldüğünü kaydetti. Ertuğ, Ford Otosan olarak ticari vasıtaların uzmanlık alanları olduğunun altını çizdi ve otonomlaşma olduğu takdirde kullanıcıların yüzde 78 oranında maliyet avantajı elde edeceğini dile getirdi. Yıldızgöz, “2020’de elektrikli araçların sayısının dünya çapında 3 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Otonom araçlar atıl kapasiteyi kullanma fırsatı veriyor ama tehditlerle geliyor. ‘Daha konforlu şekilde trafik sıkışıklığı içinde olmak’ tehditlerden biri. Otonom araçların toplu taşımaya entegre edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yetkin ve etkin olmanın yolu uyumdan geliyor
TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, TTGV Günü’nün kapanış konuşmasında; bir kırılma döneminin giderek yaklaştığını ifade ederek “Kırılmadan sonraki dönemin uyum süreci olacağı söyleniyor. Büyük konfor alanları bozuluyor. Önümüzdeki uyum döneminde neler yapılabileceği konusunda gençlerin, girişimcilik, yaratıcılık ve bunun dinamikleriyle buluşmaları gerekiyor. Endüstri 4.0; önümüzdeki dönemin en alt katmanı olacak. ‘Harmony/Uyum’ döneminde; endüstri ve dijital katmanının üzerinde, reel dünya problemlerini çok iyi adresleyen, çözen, bilim katmanı, büyük bir potansiyel olarak karşımıza çıkıyor. Yetkin ve etkin olmanın yolu uyumdan geliyor. Değişimin yeni dalgası çok daha kapsamlı olacak. Doğrusallıkların değil, döngüselliklerin yer aldığı bir dünyadayız.”