Yeni Dünya Yeni İnsan
Merhaba,
İlk yazıma “Hello World” ya da “Merhaba Dünya” ile başlamak istesem de benim gibi amatör bir yazar için çok iddialı bir başlangıç olur diyerek vazgeçtim. Bu köşeyi okuyan herkese gönülden merhaba.
BThaber Gazetesi’nde bu köşede aylık olarak sizlerle buluşup benim penceremden görünenleri aktarmaya çalışacağım ve her yazımın içinde mutlaka insan olacak.
Bir kitapta okumuştum “Patronlar eğer sadece bilgisayarları çalıştırarak işlerini yapabilecek olsalardı insanları işe almazlardı” bugünün teknolojisinde hala tamamı ile otonom çalışan şirketler olmadığına ve işleri yürütmek için mutlaka insana ihtiyaç duyulduğuna göre yaptığımız projelerde, ürünlerde, işlerde insanı göz ardı etmek büyük hata olur.
Bu yazılarda “Kurtuluş Savaşı Projeleri” olarak adlandırdığım ölüm kalım projelerine, çok kritik işlere, stratejik konularda aldığımız kararlara odaklanırken bazen ıskaladığımız “insan faktörünün” hayallerimizi ne kadar etkilediğine değinmeye çalışacağım.
22 yıldır sektörde çalışıyorum çok deneyim yaşadım ama bazen hala yolun başında olduğumu hissettiren ve sürekli öğreten olaylar yaşıyorum ve yeni öğrendiğim şeylerin temelinde genelde “insanı” buluyorum. Psikolojik ve sosyolojik açıdan sürekli gelişen, kendisine etki eden şeylere karşı tepkileri bazen tahmin edilen bazen de edilemeyen ama kesinlikle bilimsel bir incelemeye konu olayları hepimiz kendi deneyimlerimiz içerisinde yaşıyoruz.
Sanırım üst üste koysak boyumu aşacak kadar “Liderlik” kitabı okumuşumdur (kitap okuma ölçü birimim boyumdur genelde) bu kitaplarda öğretilen taktikler “Lider” olmak isteyen kişiye odaklandığı için diğerlerini genelde göz ardı eder ya da kullanılacak bir araç gözü ile görür. Oysa lideri lider yapan diğer insanlardır.
Sözün özü; ne yapıyorsak, ne amaçlıyorsak mutlaka ve mutlaka insana ihtiyaç var. İşte bu yüzden biz teknik insanların, yöneticilerin sıklıkla göz ardı ettiği “insan faktörünü” yazılarımda mutlaka masaya koymaya çalışacağım.
O zaman ilk konumuzu işin biraz eğlenceli tarafından ele alalım ve iş hayatının 7 büyük günahına bir göz atalım.
Hristiyanlık inancına göre Yedi Büyük Günah insanın hayatı boyunca sakınması gereken günahlardır. Küçük bir uyarlama ile bir çalışanın iş hayatı boyunca işlememesi gereken 7 büyük günahı belirlemeye çalıştım.
1- Kibir: Bu günah çalışanı yanılmaya ve yalnızlığa götürür. Kibirli çalışan her şeyin en doğrusunu bildiğini düşünür. Kimseye bir şey öğretmediği gibi kimseden bir şey öğrenmeye de tenezzül etmez ve zamanla körelir. Takım çalışmasını bozar ve diğerlerini de negatif etkileyerek ciddi bir verim kaybına neden olur.
2- Kendini gösterme: Bu günahı işleyen çalışan sürekli konuşur. Ben buradayım, benim farkıma varın diyemediği için bunun yerine olur olmaz şekillerde kendini göstermeye çalışır. Sahneye çıkmaya, sunum yapmaya, toplantılarda konu ile ilgisiz de olsa konuşmaya bayılır. Genelde son cümleleri etmek konusunda hevesi yüksektir. Ancak bu durum diğerlerini genellikle rahatsız eder ve takımı olumsuz etkiler.
3- Yağcılık: İş hayatının en eski günahlarındandır. Çalışana göre yöneticiler her zaman haklıdır. Bazı yöneticiler kendi aralarında anlaşmazlığa düşmüşlerse en haklı yönetici kendi yöneticisidir. Yöneticilerle girdiği toplantılarda fikirleri tartışmaz, yönetici hep en iyi fikri bulmuştur ve mutlak doğrudur. Kendisine böyle davranılmasını isteyen yöneticiler için iyi bir çalışan profili olsa da yöneticinin davranışları değiştikçe diğer çalışanlarda adalet hissine ve organizasyon amacına zarar verir.
4- Korku: Bu günah gelişimin en büyük düşmanıdır. Yöneticilerden ve en önemlisi hata yapmaktan korkmak gelişimi engeller. Bu his çalışanın yetiştirilmesinden gelebileceği gibi yöneticilerin iş yerlerinde kurduğu baskından da kaynaklanabilir. Sürekli yaşanan korku çalışanı inisiyatif ve risk almamaya, zamanla körelmeye iter.
5- Tembellik: En zararsız görünen günahtır. Çalışanı içten çürütür. Organizasyonda çalışan ile çalışmayanın aynı kazanımlarının olmasının yaratacağı dengesizlik bir yana zamanla iyi çalışanlar hissettikleri haksızlık duygusu ile baş edemeyip ayrılma kararı alırlar. Tembel çalışan ise bir süre rahat rahat yaşadığı organizasyon dışına çıktığında zamanla köreldiğinin ve içinin boş olduğunun farkına varır ancak artık çok geçtir.
6- Koltuk hevesi: En tehlikeli günahlardandır adeta tüm günahların giriş kapısıdır denebilir. Makam, mevki, koltuk hırsı gözünü bürümüş çalışan eğer değerleri sağlam değilse bir çok etik dışı yönteme başvurarak ya da iç dengeleri bozarak istediği koltuğa uzanmak isteyebilir. Bu durum diğer çalışanları yüksek derecede olumsuz etkileyecektir.
7- Abartma/Küçümseme: Bir işi gereğinden çok abartma ya da küçümseme o işin başarısızlıkla sonuçlanmasının garantisidir. Tarihte özellikle savaşlarda bir çok örneği vardır, düşmanın imkanlarını küçümseyen ve mutlak zaferden emin olan komuta kademesi yeteri kadar strateji üzerinde çalışmaz ve daha güçsüz olan taraf savaşı kazanabilir. Diğer yandan; işlerin olduğundan daha fazla abartılması özellikle özgüven eksikliğinden kaynaklanır ve başaramama korkusu fark yaratacak çalışmaların daha doğmadan ölümüne neden olur.
Tüm bu günahların ortak noktası ise ancak “diğerleri” işlediğinde dikkat çekmesidir. Örneğin “kendini gösterme” günahı işleyen bir çalışan aslında bu günahı işlediğini çoğunlukla farketmez kendisine göre herkes kadar toplantılarda konuşuyor herkes kadar sunumlarda yer alıyordur ancak bu durumu onu izleyen diğer çalışma arkadaşları farkeder. Unutmamak gerekir ki masum değiliz hiçbirimiz.
Bu noktada yapılması gereken şey kişinin kendisine uzaktan bakarak davranışlarını açıklıkla değerlendirmesi, objektif olduğunu düşündüğü çalışma arkadaşlarından geribildirim alması ve bu günahları işlememeye özen göstermesidir.
Kısa vadede bazı günahlar çekici gibi görünse de uzun vadede hep sevaplar kazandırır.
Devrim Zımba Hakkında:
1976 Konya doğumlu Devrim Zımba İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik – Elektronik Fakültesinden 1998’de mezun olduktan günümüze gelene kadar yazılım geliştirme, analiz, proje ve program yönetimi, IT Finansalları, IT Dış Kaynak&Tedarikçi Yönetimi, IT Süreç Dönüşümü, Kurumsal Mimari, Güvenlik&Uyum, Altyapı&Uygulama Operasyon, İş Zekası alanlarında çalışmış ve yöneticilik yapmıştır. Halen AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş.’de IT Yönetişim&İş Zekası ve IT Altyapı&Güvenlik Grup Müdürü olarak görevine devam etmektedir.