Yeni düzenlemelere ihtiyaç var
Çağrı Merkezleri Derneği’nin düzenlediği etkinlikte çağrı merkezi sektörünün sorunları tartışıldı.
Çağrı Merkezleri Derneği’nin düzenlediği 2023 Vizyonunda Türkiye ve Çağrı Merkezi Sektörü etkinliği 20 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirildi. Çağrı merkezi sektöründe hizmet veren şirketleri, kamu kuruluşlarını, teknoloji sağlayıcıları ve profesyonelleri bir araya getiren etkinlikte 2023 vizyonu, sektörün geleceği gibi konular masaya yatırıldı.
Etkinlikte bir konuşma yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, çağrı merkezlerinin istihdam potansiyeliyle Türkiye’nin bölgesel kalkınmasına en çok katkı sağlayan sektörlerin başında olduğuna dikkat çekti. 6. bölge teşviklerinin 4 ve 5. bölgelerde de uygulanması, istihdam teşviklerinin artırılması, çağrı merkezi faaliyetlerinin tehlikeli meslek sınıfından çıkarılması için yoğun çaba içinde olduklarını ifade eden Acarer, sektörün ihtiyacı olan bu yasal düzenlemelerle hizmet ihracatı potansiyelinin de en üst seviyeye çıkabileceğine inandığını sözlerine ekledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanı Mustafa Şavluk, kamu adına iletişim merkezleri kurma çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle engelli ve yaşlı bireylere hitap edecek müşteri odaklı bir müşteri ilişkileri merkezi üzerinde çalışmalarımız sürüyor.”
Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, sektörün tek temsilcisi olan derneğin çatısı altında birleşen çağrı merkezi sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkı ve yarattığı istihdamın hızla arttığını ifade etti. Tarakçı, “Kadın çalışan ve engelli istihdamında öncü sektörlerden biri olmaya devam ediyoruz. Dernek olarak sektörün ihtiyaçlarını ilgili kurumlarla görüşüp çözüm alternatifleri oluşturmaya ve çağrı merkezi pazarının gelişmesi için projeler geliştirerek sürece katkı sağlamaya gayret ediyoruz” dedi.
Sektörün geleceği panellerde tartışıldı
Etkinlikte GSM Sektöründe Çağrı Merkezi Pazarının Gelişimi ve Geleceği”, “Çağrı Merkezi Sektöründe Geleceğin Teknolojileri” ve “Bankacılık Sektöründe Çağrı Merkezlerinin Gelişimi, Geleceği” başlıklı paneller gerçekleştirildi. Panellerde sektörün geleceği, ihtiyaçları ve gelişim alanları konuşuldu. Sektörün önünün açılması için yapılması gerekenler, yeni teknolojiler, yatırımlar ve gelecek senaryoları, çağrı merkezi sektöründe kariyer, sektörün dünü, bugünü ve yarını gibi konular tartışıldı. Panellerin sonunda AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki zirveye ulaşmak ve orada kalmakla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Pazar büyüklüğü 2023’te 6 milyar dolar olacak
“Bölgesel kalkınmaya ve istihdama daha fazla katkı sağlamak üzere destek istiyoruz. Bugün geldiğimiz noktada 43 ilde en az bir çağrı merkezi var, çalışmalarımıza ‘her ilde en az 1 çağrı merkezi’ hedefiyle yön veriyoruz. Anadolu ekonomisine yılda 800 milyon TL katkı sağlayan sektörümüz, genç nüfusa sağlanan iş imkanı ile 2023 yılında 360 bin kişiye istidam sağlayabilecek potansiyele sahip. 70 bin olan toplam istihdamın yüzde 40’ının İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışında olduğunu, ülke çalışan nüfusunun yüzde 1’inin çağrı merkezi çalışanı olmasını hedefliyoruz” diyen Tarakçı, pazar büyüklüğünün 2023 yılında 6 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini belirtti. Yakın coğrafyaya sağlanan hizmet ihracatı ile bulunduğumuz bölgede ülkemizin çağrı merkezi üssü olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tarakçı, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemiz ‘offshore’ ismi verilen iş modeliyle, özellikle Avrupa ülkelerine hizmet verebilecek önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyel, büyük yabancı şirketlerin Türkiye yatırımlarını ön plana almalarını sağlıyor. Diğer yandan kamu sektöründe giderek artan vatandaşa hizmet ihtiyacını çağrı merkezleri karşılıyor.”