Yeni EBA’da içerik ekosistemi
Bakan Avcı’nın katıldığı toplantıda, 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı noktasına geldiği hatırlatılarak zaman içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzere 8 Eylül 2015 tarihi itibarıyla EBA v2 test yayınının başladığı vurgulandı. EBA v2’nin temelde üç ayak üzerine inşa edildiği hatırlatılan sunumda; EBA Ders, EBA Paylaşım ve EBA Portal ile ilgili detaylı bilgi paylaşıldı. Yeni EBA ve Etkileşimli Sınıf Yönetimi Toplantısı’na Bakan Avcı’nın yanı sıra Müsteşar Yusuf Tekin, YEĞİTEK Genel Müdürü Dinçer Ateş ve diğer yetkililer katıldı.
EBA v2 portalı kamuoyuna tanıtılacak
Toplantıda Yeni EBA’ya ilişkin şu bilgiler verildi: Sistem; öğretmen ve öğrencileri tanıyıp onlara geri dönüşler yaparak önerilerde bulunuyor. Zengin, etkileşimli içerikler hazırlanıyor. Elektronik ders içerikleri anlamayı kolaylaştıran, pekiştiren ve öğrenmeyi sağlayan niteliklere sahip; etkileşim düzeyi yüksek halde sunuluyor ve öğretmen – öğrenci etkileşimi sağlanıyor. Bu özellik sayesinde öğretmen ve öğrenciler sistem üzerinden etkileşim içinde olabilecek; öğretmenler, öğrencilerine ödev, soru ve ders içerikleri gönderebilecek. Ayrıca okul içi ve dışı paylaşım, ödev atama sistemi oluşturuldu. Öğretmenler, hazırladıkları içerikleri okul içinde ve dışında paylaşıma açıp ders dışında ve okul saatleri dışında öğrencilerine ödev atayabiliyor. Raporlama sistemi kurularak karar vericilere destek de sağlanmakta.
Öğrencilerin sistem içindeki hareketlerine göre raporlama ve öğrencilere geri dönüşler yapılabilmekte. Diğer yandan okul, millî eğitim müdürlükleri ve Millî Eğitim Bakanlığı’na raporlama imkanı tanınıyor. Yeni EBA’nın sunduğu yenilikler sayesinde ölçme – değerlendirme sisteminin kuruluyor. Tüm içerikler ve sorular alt kazanımlarla ilişkilendirildi. Etkin eğitsel arama motoru geliştirildi. Sadece eğitsel amaçlı aramalar yapan, sınıf veya derse göre aramalar yapıp sonuçlar getiren arama motoru da Yeni EBA ile sunuluyor. Öğrenciye özel içeriklerin atanabileceği ‘bireyselleştirilmiş öğrenim yönetim sistemi’ geliştirildi. Kişiye özel dosya saklama ve paylaşım alanı oluşturuldu.
Engellilere yönelik içerikler geliştirildi, sesli kitap okuma cihazları dağıtıldı. İçerik standartları belirlenerek sürdürülebilirliği sağlamak için içerik ekosistemi oluşturuldu. EBA v2 portalının önümüzdeki günlerde yapılacak bir toplantıyla kamuoyuna tanıtılacağı belirtildi.
ESY ile sınıf içi etkileşimin üst düzeyde tutulması amaçlanıyor
Etkileşimli Sınıf Yönetimi’nin (ESY) etkileşimli tahta ve tablet ile ders işlenmesine imkân sağlayan bir sınıf yönetim yazılımı olduğu belirtilen sunumda; ESY sayesinde öğretmenin, öğrencilerle ders süresince etkileşim hâlinde olduğu vurgulandı. Sunumda; Etkileşimli Sınıf Yönetimi ile ilgili şu açıklamalar yapıldı: Öğretmen bu etkileşim sırasında tabletleri yönetir. Sistemin kontrol mekanizması, öğretmene, öğrencilerin dikkatini dağıtacak uygulamaları kısıtlayabilme imkânı tanır. ESY ile tabletler arası görüntü paylaşımı ve sınıf içinde anlık oylamalar yapılabilir. Bu yazılım sayesinde öğrenciler, öğretmen rehberliğinde, bireysel çalışmalar ve grup çalışmaları gerçekleştirebilir, özgün projeler ortaya koyabilirler. ESY’nin sınıf yönetimi özellikleri sayesinde sınıf içi etkileşimin üst düzeyde tutulması, öğrenci öğretmen iletişiminin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca ders yönetimi özellikleri sayesinde de ders süresinin önemli bölümünü kapsayan sınıf yönetim süreçleri kısa zamanda gerçekleşebiliyor.